Newsroom

Με έντονο και σταθερό βηματισμό κινείται η DAMCO Energy για ένα από τα σημαντικότερα έργα στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στο στόχο της χώρας για την απολιγνιτοποίηση έως το 2028.

Πρόκειται για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί από τη θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα η εταιρία βρίσκεται πολύ κοντά τόσο ως προς την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει ως techology provider για το έργο όσο και στον ανάδοχο για το κομμάτι του engineering,

Αυτό σημαίνει πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικών αδειών καθώς ο ανάδοχος θα αναλάβει τότε θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες κατόψεις και το προκαταρκτικό σχέδιο.

Επιπλέον, η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο εκτιμάται πως θα ληφθεί έως τα τέλη του έτους, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως η κατασκευή θα αρχίσει στις αρχές του 2022 διατηρώντας έτσι το στόχο για ολοκλήρωση έως το 2023, παρά τα όποια γραφειοκρατικά “κωλύματα” είχαν προκληθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές το σχέδιο για τη σύνδεση της μονάδας με το FSRU που θα εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο και πήρε στα μέσα Ιουλίου το πράσινο φως από την DG COMP.

Να υπενθυμίσουμε πως η DAMCO ENERGY επιδιώκει τη σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με το FSRU, καθώς συμμετέχει στο δεύτερο μέσω της κατοχής του 20% της GASTRADE.

Οι άδειες

Να υπενθυμίσουμε πως η DAMCO έχει πάρει το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αύξηση της ισχύος της μονάδας από τις 662 στις 840 MW. Το επόμενο βήμα είναι η αναθεώρηση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία έχει εκδοθεί από το ΥΠΕΝ, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου.

Το παραπάνω αποτελεί ένα διαδικαστικό βήμα σχετικά με τις αδειοδοτήσεις του έργου και δεν προβλέπεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών.

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση των δεσμευτικών όρων σύνδεσης, για τις οποίες αρμόδιος είναι ο ΑΔΜΗΕ, η οποία και τοποθετείται εντός του επόμενου μήνα καθώς συνδέεται άμεσα με την έγκριση που εξέδωσε η ΡΑΕ.

Το τελευταίο βήμα είναι οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες θα ακολουθήσουν άμεσα ύστερα από την ανάδειξη των αναδόχων των engineering και technology provider.

Η Β. Μακεδονία και τα γειτονικά κράτη

Η μονάδα της Damco δε θα είναι σημαντική μόνο για το masterplan απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας, αλλά θα συμβάλλει και σε παρόμοιες επιδιώξεις άλλων κρατών. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή της Β. Μακεδονίας στο έργο

Συγκεκριμένα, η AD ESM, η οποία και είναι η εθνική εταιρία παραγωγής ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, θα συμμετάσχει στη μονάδα κατά 25%, ύστερα από συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του Μαρτίου. Η συμφωνία αυτή προκύπτει από την ανάγκη της γειτονικής μας χώρας για την κάλυψη του ενεργειακού της ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται στις 2GWh και αναλογεί στο 50% της παραγωγής της υπό συζήτηση μονάδας.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πραγματοποιούνται διάλογοι με γειτονικά βαλκανικά κράτη, τα οποία δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για το έργο που πρόκειται να αναδείξει ακόμα περισσότερο τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV