Newsroom

“Η καλύτερη μορφή ενέργειας είναι εκείνη που εξοικονομείται” δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που ξεναγήθηκε στην πολυκατοικία και συνομίλησε με τους ενοίκους της. Υπογράμμισε, επίσης, την επιτακτική ανάγκη πρωτοβουλίες όπως το Tavros Project, να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις, ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να επιδοτηθούν 100% για τέτοιου είδους ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Μέσω χορηγιών και εντελώς δωρεάν για τους ενοίκους η ανακαίνιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υλικά και ο εξοπλισμός για την ανακαίνιση της πολυκατοικίας εξασφαλίστηκαν από χορηγίες και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RINNO, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση καθώς παραδίδεται στις αρχές του φθινοπώρου και σημειώθηκε ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των χορηγιών καθώς υπάρχει μόνο μία τελευταία ευκαιρία, για όποια εταιρεία θέλει να συμμετάσχει, με χορηγία 6 κλιματιστικών και κουφωμάτων για ένα διαμέρισμα.

Σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες, εκπαίδευση & επενδύσεις

Τα επόμενα χρόνια η πολυκατοικία θα συνεχίσει να είναι ένα living lab, προκειμένου να καλλιεργηθεί κουλτούρα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων σε τέτοιου είδους έργα αλλά και εκπαίδευσης πάνω στο πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

Ο Δημήτρης Παλλαντζάς, Φυσικός κτιρίων και Υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ, και ο Νεκτάριος Τσακουμάκης, Μηχανολόγος-Μηχανικός & Πιστοποιημένος Σύμβουλος Παθητικού Κτιρίου, εξήγησαν τι είναι το Παθητικό Κτίριο, τις βασικές αρχές και πώς εφαρμόζονται στην πολυκατοικία του Ταύρου, ενώ μίλησαν για την εθελοντική ομάδα των Passivistas, της ομάδας που υλοποιεί το Tavros Project.

Το κομμάτι των ομιλιών ολοκλήρωσαν ο Στέφανος Παλλαντζάς, Πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ, και η Μαρία Καλτσά, Αρχιτέκτων Μηχανικός, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει εργαλεία και οικονομικούς υπολογισμούς για να περάσει η λογική της εξοικονόμησης ενέργειας από τα μεμονωμένα κτίρια σε ολόκληρη την πόλη με μαζικό και οργανωμένο τρόπο. Επιπλέον, υπογράμμισαν τις ευκαιρίες που δίνει στις ESCOs ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Βελτιωμένη ποιότητα ζωής με καλύτερη ατμόσφαιρα και μειωμένη υγρασία & ηχορύπανση

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Έλλη Σπυροπούλου με κατοίκους της πολυκατοικίας, οι οποίοι τόνισαν ότι η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί μέσα στο σπίτι, ενώ χάρη στον μηχανικό αερισμό έχει μειωθεί η υγρασία. Επίσης, συμφώνησαν ομόφωνα πως χάρη στα νέα τριπλά κουφώματα έχει μειωθεί αισθητά και η ηχορύπανση από το δρόμο, καθώς η πολυκατοικία βρίσκεται ακριβώς πάνω στη Λεωφόρο Πειραιώς.

Η πολυκατοικία, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, θα μετατραπεί σε Παθητικό Κτίριο, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά της στη στέγη θα καλύπτει το 200% των αναγκών της σε ρεύμα και θα δίνει το πλεόνασμα στη διπλανή πολυκατοικία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV