Newsroom

Μια νέα σελίδα  γυρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα έργα ΑΠΕ και ειδικά στην αποθήκευση ενέργειας.

Όπως έγινε γνωστό από συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο, αναμένονται μέσω του νομοσχεδίου για τα απορρίμματα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ένα πλήθος μέτρων, τα οποία έχουν ως στόχο την αποφυγής της υπερθέρμανσης του κλάδου των έργων ΑΠΕ.

Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως και με την απόρριψη των μελλοντικών προτάσεων για υβριδικά έργα στα νησιά που έχουν διασυνδεθεί ή τελούν υπό διασύνδεση. Παράλληλα το Υπουργείο έχει εντάξει την έκδοση εγγυητικής επιστολής ύψους 35.000 ευρώ ανά MW επί της συνολικής ισχύος εφόσον το έργο ξεπερνάει το 1 MW.

Ταυτόχρονα το ΥΠΕΝ εργάζεται πάνω στο masterplan για την αποθήκευση ενέργειας και ήδη η ειδική ομάδα έργου έχει οδηγηθεί σε συμπεράσματα. Να υπενθυμίσουμε πως το πλαίσιο αυτό αναμένεται να βγει σε διαβούλευση εντός του καλοκαιριού και, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα θα πάει  τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει τη σχετική έγκριση.

Βέβαια, το πάγωμα των αιτήσεων για υβριδικά έργα μπορεί να λειτουργεί ως ένα εμπόδιο, αλλά τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η ειδική ομάδα έργου για την αποθήκευση ενέργειας προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ώστε η νέα τεχνολογία να εφαρμοστεί με τον κατάλληλο τρόπο και υπάρξει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα πορίσματα

Όσον αφορά στα μέχρι στιγμής πορίσματα της ομάδας που ασχολείται με το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, παρατηρείται πως υπάρχει εύφορο έδαφος και αυξημένο ενδιαφέρον.

Αυτό συμβαίνει καθώς μόνο για το 2021 έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις για έργα που θα ξεπερνούν τα 9 GW σε συνολική ισχύ τονίζοντας μάλιστα πως το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ξεπεράσει τις ανάγκες του συστήματος μεσοπρόθεσμα.

Η ΟΔΕ εκτιμά πως οι ανάγκες για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας θα ανέρχονται στα 2 έως 3 GW μέχρι το 2030. Αυτά θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από σταθμούς καθαρής αποθήκευσης που συνδέονται απ’ ευθείας στο σύστημα και δραστηριοποιούνται στις αγορές και από εγκαταστάσεις συνδυασμένες με μονάδες παραγωγής ΑΠΕ.

Η προθυμία του ΥΠΕΝ να θεσπίσει το ειδικό πλαίσιο για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας φαίνεται και από το γεγονός ότι η χρηματοδότησή τους έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτό σημαίνει πως του Υπουργείο αξιώνει 450 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία εκτιμάται πως θα καλύψουν έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW. Η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί βέβαια έως επιταχυντικός παράγοντας τόσο για τη θέσπιση του νέου πλαισίου όσο και για την υλοποίηση των έργων καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιο στενά σε σύγκριση με ένα ΕΣΠΑ.

Τα πιο σημαντικά έργα

Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον μεγάλων εγχώριων και διεθνών παικτών της ενεργειακής αρένας για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Από αυτούς ξεχωρίζουν οι DAMCO Enerrgy, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ όπως φαίνεται και από τις σχετικές αιτήσεις του Φεβρουαρίου προς τη ΡΑΕ, οι οποίες και εγκρίθηκαν.

Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει λάβει μέσω της θυγατρικής της DAMCO Energy βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για 2 μονάδες αποθήκευσης ενέργειας οι οποίες θα αναπτυχθούν στην Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 375 MW και το ύψος της επένδυσης στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ο Όμιλος έλαβε από τον κύκλο αιτήσεων ακόμα μία άδεια για έργα συνολικής ισχύος 300 MW στην Κοζάνη.

Δυναμικά στην αρένα των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μπαίνει και η ΔΕΗ, η οποία εξασφάλισε άδειες συνολικής ισχύος για συσσωρευτές αποθήκευσης συνολικής ισχύος 950 MW στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία.

Γνωστή φυσικά είναι και η επένδυση της ΄ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Αμφιλοχία με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στις 730 MW και το ύψος της να κινείται στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, η εταιρία έλαβε το πράσινο φως από τη ΡΑΕ για έργα 375 MW σε Κοζάνη, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη και Θήβα μέσω βεβαιώσεων παραγωγού, ενώ δρομολογεί και έργα 1,5 GW στο Αμάρι, τη Βέροια και την Πελοπόννησο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας