Newsroom

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα, η Noval Property, με χαρτοφυλάκιο πλέον των 40 ακινήτων (συνολικής δομημένης επιφάνειας περί των 453.000 τμ), επιδίδεται σε ένα μπαράζ εξαγοράς νέων ακινήτων και συνεργειών, στοχεύοντας στην είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2022.

To «άλογο κούρσας» της εγχώριας αγοράς real estate, με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας άνω των 389 εκατ ευρώ (βιομηχανικά κτήρια, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, οικιστικά και τουριστικά ακίνητα), παρατείνει την εισαγωγή της στο ΧΑΑ μέχρι το φθινόπωρο του 2022 και επιχειρεί να επαναπροσδιοριστεί με ένα ανταγωνιστικό επενδυτικό πλάνο 150 εκατ ευρώ.

Τα μεγάλα κτιριακά πρότζεκτ

Κατά το πρώτο 6μηνο του 2021 η Noval Property αύξησε την εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων του χαρτοφυλακίου της κατά 29%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και με αλλεπάληλες κινήσεις ματ συμπεριλαμβάνεται στους πρωταθλητές της φετινής real estate κούρσας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Noval ανακηρύχθηκε πλειοδότης σε κοινοπραξία με τn Brooklane Capital, για το περίφημο ακίνητο «Kodak» στην Λεωφόρο Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, συνολικής επιφάνειας 17 στρεμμάτων, προκειμένου να αναπτύξει ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον πάρκο γραφείων.

Έχοντας ήδη προβεί στην εξαγορά τριών ακινήτων στο Κεφαλάρι Κηφισιάς και δρομολογώντας την άμεση εξαγορά οικοπέδου στο Μαρούσι, πάντα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κατάφερε να ενισχύσει την μισθώσιμη επιφάνεια του εμβληματικού εμπορικού RIVER WEST κατά 20.000 τμ. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο μέχρι σήμερα.

Το ειδικό βάρος του χαρτοφυλακίου

Η Noval Property διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο διαχειρίζεται και επεκτείνει, στοχεύοντας σε υψηλής εμπορευσιμότητας και αισθητικής κτήρια, με ανταγωνιστικές τιμές ενοικίασης.

Όπως το κτίριο γραφείων Orbit, στους Αμπελόκηπους, το οποίο ξεχωρίζει για τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά. Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 36.500 τμ, είναι μισθωμένο στην εταιρεία τεχνολογίας Beat.

Η συνολική ανάπτυξη της ακίνητης ιδιοκτησίας της Noval, καταλαμβάνει έκταση 83,5 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του River West, το megastore της ΙΚΕΑ αλλά και το River West Οpen, όπου στεγάζονται νέες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και καταστήματα εστίασης πλαισιωμένα με εξωτερικούς χώρους πρασίνου.

Το επενδυτικό πλάνο των 150 εκατ.

Η θυγατρική του βιομηχανικού κολοσσού Viohalco έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης ακινήτων ύψους 150 εκατ. Ευρώ, προσανατολιζόμενη για την εκτέλεσή του σε έκδοση ομολογιακού δανείου, αντίστοιχου εύρους.

Στο επίκεντρο του πλάνου της περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι αλλά και του Πάρκου Πολιτισμού στην οδό Πειραιώς, στις παλιές εγκαταστάσεις του ομίλου Βιοχάλκο.

Ενώ, στις άμεσες προτεραιότητες της Noval είναι επίσης η αξιοποίηση κτιρίου που διαθέτει στο Μετς, επιφάνειας 4.300 τμ, κατά το πρότυπο του ακινήτου της στην πλατεία Καραϊσκάκη. Την μετατροπή του δηλαδή σε κτίριο επιπλωμένων διαμερισμάτων που θα εκμισθώνονται σε ξένους πελάτες.

Στους άμεσους στόχους της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία είναι η μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων του ομίλου σε κέντρα logistics και data centres, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης που εμφανίζουν.

Βέβαια, από το ισορροπημένο μείγμα του επενδυτικού της πλάνου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ανάπτυξη ακινήτων του ομίλου στους τομείς τουρισμού και αναψυχής. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης 73 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, επί της Λ. Πειραιώς και η μετατροπή της σε city resort, τον πρώτο υπερτοπικό πόλο τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αθλητικές υποδομές, παιδικές χαρές κι ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων. Πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο της Noval τα επόμενα χρόνια, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Επενδυτική στρατηγική

Στις 15 Οκτωβρίου 2019 η Viohalco ανακοινώνει την έγκριση σύστασης της Noval Property, ως ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), μετά τη συγχώνευση της Noval AE και της ΒΕΤ ΑΕ και την ταυτόχρονη εισφορά ακινήτων από συνδεδεμένες με αυτές εταιρίες.

Έκτοτε, η θυγατρική του βιομηχανικού κολοσσού, στοχεύει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους της, κυρίως, μέσω

  • της αποτελεσματικής διαχείρισης και περαιτέρω αξιοποίησης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της,
  • της ενίσχυσης και του εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου της με υψηλής ποιότητας νέα ακίνητα διαφόρων εμπορικών χρήσεων, και
  • του σχεδιασμού και υλοποίησης έργων αξιοποίησης και ανάπλασης ακινήτων σε σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις με διεθνείς προδιαγραφές βιωσιμότητας, σε σχέση με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Ο κύκλος εργασιών της Noval Propert κατά το πρώτο εξάμηνο 2021, ανήλθε στα 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο 2020, με καθαρά 16,8 εκατ. Ευρώ, έναντι ζημιών 9,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020.

Η εταιρεία αναμένει αυξημένα έσοδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021, καθώς από τον Ιούλιο ξεκίνησε η λειτουργία της επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West στη Λ. Κηφισού. Το River West Open αναπτύχθηκε σε όμορο οικόπεδο, προσθέτοντας 19.000 τ.μ. καθαρών εκμισθώσιμων εμπορικών χώρων, εκ των οποίων 17.450 τ.μ. αφορούν εμπορικά καταστήματα και περίπου 1.550 τ.μ. χώρους εστίασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας