Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Το δίκτυο φυσικού αερίου φτάνει σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro

“Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρώπη υλοποιείται αυτή στη στιγμή στην Ελλάδα”.

Αυτό ανέφερε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, στα πλαίσια του 10ου Regional Growth Conference που διεξάγεται στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, οι εργασίες για την επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα είναι ένα πρότζεκτ που ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ σε άμεσες και έμμεσες επενδύσεις. Ενώ με την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο 220 χλμ αγωγών με τους ωφελούμενους να ξεπερνούν τις 170.000, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών πελατών.

Το δίκτυο στη Δυτική Ελλάδα

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (ενδεχομένως και εντός Ιουνίου) αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το δίκτυο σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.  Ενώ όπως ανέφερε , πολύ κοντά είναι και η επέκταση του δικτύου στην Ήπειρο.

Ο κύριος Τσάκας είπε χαρακτηριστικά , “Όταν μιλήσαμε για τον σχεδιασμό  και ότι ωριμάσαμε τα έργα , να φέρουμε το φυσικό αέριο στην Δυτική  Ελλάδα αμφιβάλλω αν υπήρχε άλλος να πίστευε ότι θα φέρουμε το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Εμείς το κάναμε πράξη όμως”.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσάκα, η μοναδική τυπική εκκρεμότητα είναι η έγκριση ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και οι μελέτες επικινδυνότητας για τις δεξαμενές LNG , που θα βρίσκονται πέριξ των πόλεων.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 220 χλμ με 10.000 αρχικούς ωφελούμενους.  Ο προϋπολογισμός του έργου για τις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Το φυσικό αέριο θα έρχεται με μεταφορά από τη Ρεβυθούσα με βυτιοφόρα και θα αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές LNG. Συγκεκριμένα στην Πάτρα θα βρίσκεται εντός της βιομηχανικής ζώνης. Αφενός για να τροφοδοτηθεί άμεσα η βιομηχανία και αφετέρου να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως υπάρχουν όταν βρίσκεται κοντά σε αστικό ιστό.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος τόνισε και τα οφέλη του έργου που αγγίζουν εκτός από τις κατασκευαστικές εταιρείες που υλοποιούν το έργο και τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα ανέφερε “Το έργο μας συνδέεται με εμπορική δραστηριότητα, με προμηθευτές, μικρομηχανικούς, εργάτες, μιλάμε για έναν κύκλο πολλών εκατομμυρίων , και ένα ζητούμενο για τις τοπικές κοινωνίες είναι να μπορέσουν να το απορροφήσουν”.

Advertisement

Το πρότζεκτ τροφοδοσίας της Πάτρας με LNG , είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που  υπάρχει στην Ευρώπη μετά από αυτό της Βαρκελώνης, είπε ο κύριος Τσάκας.

Σύντομα θα γίνεται χρήση βιομέθανιου και υδρογόνου

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπήρχε ούτε νομοθετικό πλαίσιο για το πως μπορεί να παραχθεί το βιομεθάνιο. Αρα δουλέψαμε σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη ήταν να δουλέψουμε με δικούς μας ανθρώπους, και δικούς μας συμβούλους, ώστε να φτιάξουμε όλο αυτό το πλαίσιο.

Και η δεύτερη ήταν να μελετήσουμε τις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία μας και να δούμε τον πλούτο που υπάρχει σε ζωική και φυτική παραγωγή , οι οποία είναι η πρώτη ύλη, για το βιομεθάνιο.

Το βιομεθάνιο είναι πολλές τεραβατώρες ενέργειας, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι παρατημένες. Για παράδειγμα μελετήσαμε τις Σέρρες και τις όμορες περιοχές και καταλήξαμε ότι μπορούμε να καλύψουμε με ενέργεια όλων των περιοχών με το παραγόμενο βιομεθάνιο. Έχουμε καταθέσει την αδειοδότηση στη ΡΑΕ. Εκτιμώ πως πολύ σύντομα στα δίκτυα μας θα εγχέεται βιομεθάνιο και υδρογόνο ως μείγμα.

Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα έργα , τα έργα φυσικού αερίου τελειώνει η χρηματοδότηση τους το 2023. Εαν λοιπόν θέλουμε ν να πετύχουμε χρηματοδότησης και πέρα από αυτή την ημερομηνία πρέπει να μπούμε σε πιο “πράσινα έργα”.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα