Νίκος
Καραγιάννης

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο δυτικός διάδρομος της σιδηροδρομικής σήραγγας Σεπολίων Αττικής, ενώ θα απαιτηθεί μια διετία για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από την κακοκαιρία τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής στη Θεσσαλία, ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νικόλαος Ταχιάος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασιλείου Βιλιάρδου.

Για το έργο της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια, ο κ. Βιλιάρδος είχε μιλήσει για μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών, παρά και τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του ΟΣΕ ότι τον ερχόμενο μήνα Νοέμβριο θα ολοκληρωνόταν τουλάχιστον ο δυτικός κλάδος του έργου. Ο κ. Βιλιάρδος ζήτησε να μάθει πότε θα ολοκληρωθεί το όλο έργο, εάν συζητείται μια συμπληρωματική σύμβαση, και εάν η κυβέρνηση έχει μελετήσει την έκπτωση του εργολάβου λόγω των καθυστερήσεων.

Για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία ο κ. Βιλιάρδος είχε ρωτήσει εάν θα ολοκληρωθεί το 2024, καθώς και για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης και κατάπτωσης ρητρών από τρίτους (Hellenic Train, COSCO, ΟΛΠ κά).

Όπως είπε ο κ. Ταχιάος, στα Σεπόλια, το πρόβλημα των καθυστερήσεων δεν έγκειται σε αδυναμία του εργολάβου, ούτε σε διαφωνίες του εργολάβου με την αναθέτουσα αρχή. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μελετήθηκε ως απολύτως εξαρτώμενο από την σύμπραξη και άλλων, τρίτων φορέων».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «υπάρχει το θέμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πρέπει να γίνουν ανασκαφές στο έργο. Το πρόβλημα που υπάρχει στις ανασκαφές, είναι ότι η πρόσληψη του προσωπικού το οποίο χρειάζεται για να εξυπηρετήσει τις τομές που γίνονται, γίνεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Είχαμε πριν από λίγες ημέρες μία συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί μία διαφορετική λύση ώστε να επιταχυνθούν».

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της Σίδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων. Πηγή: ΕΡΓΟΣΕ
Φωτορεαλιστική απεικόνιση της Σίδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων – Πηγή: ΕΡΓΟΣΕ

Πρόσθεσε επίσης, ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν τις μετακινήσεις δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Είναι εργασίες που δεν εκτελούνται από τον ανάδοχο κατασκευής, αλλά από τους εργολάβους των φορέων των αντίστοιχων δικτύων. Μιλάμε εδώ για την ΕΔΑ (φυσικό αέριο) και την ΕΥΔΑΠ, η οποία δείχνει όντως μία καθυστέρηση στην πρόοδο των σχετικών εργασιών» είπε ο κ. Ταχιάος.

Ακολούθως, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συμφώνησε με τον ερωτώντα βουλευτή ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση του έργου στα Σεπόλια, λέγοντας ότι «ούτε κι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από την σχετική πρόοδο. Θα σας πω όμως το εξής: Έτσι όπως εκτελείται το έργο, για να μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της γραμμής, ο μεν δυτικός διάδρομος υπολογίζουμε ότι θα έχει τελειώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2025, που είναι καθυστέρηση όντως, μία σημαντική καθυστέρηση για το έργο, και θα ακολουθήσει ο ανατολικός».

Για τη χρηματοδότηση του έργου υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια, ο κ. Ταχιάος είπε ότι αυτή προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CEF (Connecting Europe Facilities), «άσχετα από το χρονοδιάγραμμα, το υποβληθέν, του έργου, και τις σχετικές παρατάσεις οι οποίες θα υπάρξουν». Επισήμανε μάλιστα, ότι «οι σχετικές χρηματοδοτήσεις θα υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2024. Στη συνέχεια, το έργο θα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και δυστυχώς αυτές οι καθυστερήσεις μας οδήγησαν στο ότι θα χρειαστεί να αντλήσουμε πόρους και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παρόλα αυτά, είναι απόλυτος εγγυημένο ότι (το έργο) θα γίνει, και, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν τεχνικά ή άλλα προβλήματα που κωλύουν την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου».

Πως θα μεταμορφωθεί η περιοχή μετά τα έργα

Το έργο έχει αναλάβει το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ από το 2018 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

Με την πλήρη λειτουργία της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων θα σημάνει την πλήρη ανισοπεδοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών βόρεια του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας. Σε όλο το τμήμα μέχρι τον ΣΚΑ θα λειτουργεί τετραπλή γραμμή για να εξυπηρετεί ταυτόχρονα υπεραστικά και προαστιακά δρομολόγια.

Η Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων είναι ένα έργο με δύο σκέλη. Πέρα από το σιδηροδρομικό έργο στην επιφάνεια εκεί που βρίσκονται οι επιφανειακές γραμμές προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου γραμμικού πάρκου με ποδηλατόδρομο, χώρους αναψυχής κ.α. Η προσθήκη πρασίνου εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα τους απαλλάξει από τον θόρυβο διέλευσης τρένων καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η λειτουργία της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων θα συμβάλει στην αύξηση της οδικής και σιδηροδρομικής ασφάλειας στο κέντρο της πόλης. Μέχρι σήμερα έχουμε γίνει μάρτυρες σε ατυχήματα και δυστυχήματα με οχήματα και πεζούς. Με τη λειτουργία της σήραγγας θα επανασυνδεθεί οδικά ο αστικός ιστός και θα είναι ασφαλής η διέλευση πεζών και οχημάτων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV