Η αρχή της διαδικασίας για το έργο ανάπλασης στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ έγινε με την πρόσληψη της Delloitte η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών για την μετεγκατάσταση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Η ανάπλαση ή καλύτερα το έργο για το Κυβερνητικό Πάρκο “Ανδρέας Λεντάκης”, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφορά στο γκρέμισμα συνολικα 127 κτιρίων και την μεταφορά εννέα υπουργείων που θα φύγουν από το κέντρο της πρωτεύουσας για την περιοχή της Δάφνης-Υμηττού. Ένα μεγάλο ορόσημο του έργου θα αποτελέσουν και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις ακινήτων άσκηση ιδιαίτερα δύσκολη στον πυκνό αστικό ιστό της περιοχής.
Πως θα προχωρήσει η διαδικασία
Να θυμίσουμε ότι την 1η Ιουλίου η ανάπλαση της περιοχής εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. υγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση-κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του νέου πάρκου δημόσιας διοίκησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Στόχος είναι μέσα στο 2022 να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η επόμενη φάση θα αφορά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και η τελική φάση την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος.
Ποιο είναι το έργο
Το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών εννέα υπουργείων και δημοσίων οργανισμών σε έναν ενιαίο χώρο και τη δημιουργία πάρκου πρασίνου στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού με εκτιμώμενο άμεσο δημοσιονομικό όφελος ύψους 1 δισ. ευρώ σε διάστημα τριάντα ετών.
Το νέο κυβερνητικό πάρκο θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση. Συνδυαστικά θα συμβάλει στην αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης-Υμηττού με τη δημιουργία πάρκου πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων 116 στρεμμάτων και την ανάπτυξη νέων χώρων πολιτισμού 2.500 τ.μ.
Η “αγάπη” των ΣΔΙΤ
Τα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ έχουν κυριαρχήσει την διετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει δει τα πλεονεκτήματα του μοντέλου. Η δυνατότητα “δύσκολων” έργων που σε άλλη περίπτωση θα απαιτούνταν αρκετά χρόνια ωρίμανσης και δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ, έχει οδηγήσει σε έναρξη πολλών διαγωνισμών.
Αφορά κυρίως κτιριακά έργα όπως πανεπιστημιακά κτίρια και φοιτητικές εστίες, δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα, σχολεία. Επιπλέον το βλέπουμε και σε άλλους τομείς όπως οδικά έργα με το flyover, τμήμα του ΒΟΑΚ και το Καλαμάτα-Μεθώνη, το φράγμα Χαβρία.
Η επικράτηση των ΣΔΙΤ αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με διαγωνισμούς όπως ο λειτουργός του Μετρό Θεσσαλονίκης, το εξωτερικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ κ.α.
Ωστόσο η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών και η πρόκληση της εύρεσης χρηματοδότησης που μπορούν να φρενάρουν έργα με αυτό το μοντέλο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV