Με γοργούς ρυθμούς βαίνει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και ο συνεπακόλουθος διαγωνισμός για τους «έξυπνους» μετρητές, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολύπαθος».
Όπως είναι ήδη γνωστό, στόχος του ΥΠΕΝ ήταν να ξεκινήσει το συντομότερα δυνατόν η σχετική ιδιωτικοποίηση και πράγματι από την προηγούμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου «πήρε μπρος» η διαδικασία του market test, της προσέλκυσης δηλαδή του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τον διαγωνισμό που θα δώσει το πακέτο μειοψηφίας στο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρθηκε και στο investors’ day της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο ζήτημα, επιδιώκεται μέχρι το πρώτο 3μηνο του 2021 να έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό και έως το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, ο οποίος και θα συμμετέχει κατά 49% στο ΔΕΔΔΗΕ.
Ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές
Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν οποιαδήποτε πρόθεση και προσπάθεια για την προκήρυξη διαγωνισμού θα εξαρτηθεί άμεσα από την πορεία της ιδιωτικοποίησης, καθώς η πρακτική της αγοράς έχει δείξει πως μέχρι στιγμής, η όποια επένδυση έπεται της ιδιωτικοποίησης και δε συμβαδίζει ή προηγείται αυτής.
Ο διαγωνισμός προμήθειας για την επερχόμενη αντικατάσταση 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών με «έξυπνους μετρητές» ανέρχεται τα 850 εκατ. ευρώ και θα ακολουθηθεί από την εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευθεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (Hardware) και λογισμικό. Επίσης, θα ακολουθήσει και διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των έξυπνων μετρητών.
Πρόσφατα το σημαντικό έργο, το οποίο έχει μπει και βγει πολλές από την «κατάψυξη» εντός της τελευταίας δεκαετίας, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για είσοδο σε «τροχιά υλοποίησης». Το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, στο οποίο οι ίδιες πηγές απαντούν πως αυτή θα προέλθει από ένα μείγμα κεφαλαίων του ΔΕΔΔΗΕ, του επενδυτή και ενός τραπεζικού η χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών συνηγορεί και η αναφορά της ένταξης δια στόματος του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα διαγωνισμό που «σέρνεται» εδώ και 10 χρόνια, ενώ τόνισε ότι γίνεται σχεδιασμός προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, οι καθυστερήσεις ή και ματαίωση του προγράμματος.
Τα οφέλη
Τα οφέλη που θα προκύψουν από τα νέα ρολόγια είναι πολλαπλά. Όσον αφορά το διαχειριστή θα αυξηθεί το επίπεδο εξοικονόμησης δαπανών καθώς και θα ενισχυθεί περαιτέρω η αξία του δικτύου εν όψει της ιδιωτικοποίησης. Επίσης, ο διαχειριστής θα έχει άμεσα διαθέσιμες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός και να αποκρίνεται πιο άμεσα σε περίπτωση προβλήματος ή βλάβης, ενώ θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των ρευματοκλοπών.
Τα έξυπνα ρολόγια θα παρέχουν δυναμικά συστήματα τιμολόγησης στους καταναλωτές. Επίσης, θα είναι δυνατή η καταμέτρηση των κιλοβατώρων σε ζωντανό χρόνο και θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη η εικόνα της κατανάλωσης, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να τη ρυθμίζουν ανάλογα με τα οικονομικά τους δεδομένα.
Όσον αφορά τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί θα μπορούν να παρέχουν σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια μέσω των οποίων ο καταναλωτής θα μπορεί να μειώνει το κόστος της ενέργειας ανάλογα των ενεργειακών αναγκών του.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV