Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, η τελετή θεμελίωσης του Νέου Τέρμιναλ (Αεροσταθμού) του Αεροδρομίου Μακεδονία. Στην τελετή μίλησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, o υφυπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργος Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θέρμης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο κ.Κοπελούζος. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Πέτρος Σουρέτης, Δ/νων Σύμβουλος της Ιntrakat, εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή, πρόκειται για την μεγαλύτερη από τις επενδύσεις της Fraport Greece με περίπου 95εκατ.ευρώ, δηλαδή το 25% από τα συνολικά 450εκατ.ευρώ που είναι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα.

Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια (2020). Με τη λειτουργία του νέου Τέρμιναλ, θα ξεκινήσει και η ριζική ανακαίνιση του υφιστάμενου αεροσταθμού. Στην τελική του μορφή τα δύο τέρμιναλ θα ενωθούν και θα λειτουργούν ενιαία. Την κατασκευή του νέου Τέρμιναλ (όπως και τα υπόλοιπα έργα για την αναβάθμιση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων) έχει αναλάβει η Intrakat.

Εκτός από την κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού, συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ. και την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού 24.000 τ.μ., θα κατασκευαστεί νέος Πυροσβεστικός Σταθμός ενώ θα αναβαθμιστεί και η μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού με σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ τα διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%. Ο νέος αεροσταθμός θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης επιβατών και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πάνω από 20 αεροσκάφη ταυτόχρονα.

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Αlexander Zinell, σημείωσε ότι το έργο δεν θα αλλάξει μόνο το Αεροδρόμιο, αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στο μέσον της επενδυτικής περιόδου ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακαινίσεις στα Αεροδρόμια Καβάλας, Ζακύνθου και Χανίων.

Επίσης τόνισε πως ήδη έχουμε 650 νέες θέσεις εργασίας και πάνω από 14.000 έμμεσες θέσεις εργασίας γύρω από τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Το λόγο έλαβε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport (της μητρικής εταιρείας) και μεταξύ άλλων είπε “είναι για μας εμβληματικό, δίνει ο έναυσμα για όλη την περιοχή, είναι μέρος των 400εκατ.ευρώ που θα αλλάξει αυτά τα Αεροδρόμια που πολλά από αυτα είναι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί. Μάλιστα μίλησε για 10% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, “έχουμε εντυπωσιακά στατιστικά” σημείωσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης στην δική του ομιλία είπε πως θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

Θα πρέπει να προσθέσουμε μία εξαιρετική πληροφορία που είναι σε γνώση του ypodomes.com και αφορά την επέκταση του Μετρό προς το Αεροδρόμιο. Πρόκειται για την επέκταση της λεγόμενης Γραμμής Καλαμαριάς. Το έργο που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει υπέργεια (πάνω σε ειδική σιδηροδρομική γέφυρα) και μετά τον τερματικό της Μίκρας θα έχει 3 ενδιάμεσους σταθμούς (Σχολή Πολέμου, ΙΚΕΑ, Θέρμη) και νέο τερματικό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Όπως μαθαίνει λοιπόν το ypodomes έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές τόσο με τους φορείς της περιοχής όσο και με την Fraport Greece. H συνέχεια θα περιλαμβάνει την επιλογή της τελικής χάραξης, το που και πως θα καταλήξει στο Αεροδρόμιο, οι μελέτες και η προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης για να φτάσει τελικά το Μετρό στο Αεροδρόμιο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Alexander Zinell, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και στον συμβολισμό του για την Ελλάδα:

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει αυτή η επόμενη μέρα από αυτόν τον ιστορικό τόπο.

Το νέο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί απλώς μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος. 100 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων, θα διατεθούν εδώ στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Στόχος μας είναι η πλήρης μεταμόρφωσή του σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια».

 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV