Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Το 2019 σε πλήρη λειτουργία η Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στο σύνολό της αναβαθμισμένη η δυτική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Το δυτικό τμήμα, που έμεινε… αδικημένο στο σχεδιασμό της περιφερειακής οδού, πλέον αναβαθμίζεται και αποκτά κι αυτό ανισόπεδους κόμβους, όπως το ανατολικό κομμάτι και εντάσσεται στο παλιά ονομαζόμενο «πράσινο κύμα».

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δύο εργολαβιών που είναι σε εξέλιξη για να αποκτήσει χαρακτηριστικά ανάλογα και αυτό το κομμάτι από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Λαχαναγοράς (Κ16) είναι πολυετείς (δημοπρατήθηκαν το 2011 και υπολογιζόταν παράδοση στο τέλος του 2015). Τα έργα θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί και να είχε ανασάνει και η δυτική Θεσσαλονίκη, όχι από τα συνεργεία, αλλά από το συνεχές μποτιλιάρισμα. Με κυρίαρχες όμως τις καθυστερήσεις στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τα έργα πήγαν πολύ πίσω, όμως σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα αναμένεται πια να έχει αποκτήσει και το δυτικό τμήμα αξιοπρεπή χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε τη Voria.gr η «Εγνατία Οδός ΑΕ», στη δυτική περιφερειακή οδό βρίσκονται εγκατεστημένες δύο εργολαβίες κατασκευής με φορέα υλοποίησης την εταιρεία.

Αντικείμενό τους είναι οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις επί της περιφερειακής οδού με σκοπό την κατάργηση των υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων και την εξασφάλιση ανεμπόδιστης διαμπερούς κυκλοφορίας.

Η βελτίωση – αναβάθμιση αφορά στα τμήματα από τον ανισόπεδο κόμβο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου(Κ5) έως τον ανισόπεδο κόμβο της οδού Μακρυγιάννη(στον Εύοσμο) και από τον ανισόπεδο κόμβο Μαιάνδρου έως και ισόπεδο κόμβο εσωτερικής περιφερειακής με τη Συμμαχική Οδό (περιοχή ανισόπεδου κόμβου Κ16).

Από τη συμβολή με τη Συμμαχική Οδό, που είναι εντός της εργολαβίας, μέχρι τον κόμβο Κ16 απομένουν πάντως περίπου 200 μέτρα, όπου υπάρχει ένα αίτημα να γίνει ακόμη ένας κόμβος, που θα εξυπηρετούσε βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις (κυρίως τη ΒΙΠΕ και παρακείμενα εργοστάσια), ο οποίος δεν έχει μελετηθεί καν, όπως κι ακόμη ένας κόμβος στη διασταύρωση της περιφερειακής οδού με την οδό Μοναστηρίου (ανάλογη κατάσταση).

Παρά τις ελλείψεις πάντως και μόνο η ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων αναμένεται να δώσει σημαντική κυκλοφοριακή ανάσα στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ επιτέλους θα συνδέσει με ορθολογικό τρόπο την περιφερειακή οδό με τον ΠΑΘΕ, την Εγνατία, το λιμάνι, το Καλοχώρι και θα αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες του σημαντικότερου ίσως συγκοινωνιακού και αναπτυξιακού οδικού έργου που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Κ16.

Στο πλαίσιο των εργασιών στη δυτική περιφερειακή κατασκευάζονται οι ανισόπεδοι κόμβοι Κ14 (25ης Μαρτίου), Λαγκαδά, Μακρυγιάννη, Μαιάνδρου, 3ης Σεπτεμβρίου (επί της οδού Βέμπο), ενώ στα προβλεπόμενα έργα είναι επίσης η δημιουργία νέων και αναδιαμόρφωση υφιστάμενων κλάδων εισόδου και εξόδου στην αρτηρία πριν την οδό Μοναστηρίου, η κατασκευή τεχνικού άνω διάβασης στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, η βελτίωση της αρτηρίας στα ενδιάμεσα σε αυτούς τμήματα, καθώς και στο τμήμα από την οδό Μοναστηρίου έως τη διασταύρωση με τη Συμμαχική Οδό.

«Προσφάτως και σε εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων του έργου εντάχθηκε στο προς κατασκευή αντικείμενο και ο αγωγός αποχέτευσης όμβριων της περιοχής Ευκαρπίας από κόμβο Νεαπόλεως έως κόμβο Λαγκαδά. Επιμέρους υποτμήματα των δύο εργολαβιών έχουν ήδη αποδοθεί σε κυκλοφορία», αναφέρει η «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Η εταιρεία μάλιστα αποδίδει τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών στη δυτική περιφερειακή κυρίως σε άλλους φορείς: «Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου υπήρξε λόγω εμπλοκής των κατασκευών αυτού με δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ στην περιοχή του ανισόπεδου κόμβου Μαιάνδρου και Λαγκαδά, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτήθηκε δημοπράτηση δυο μικρότερων εργολαβιών. Πρόσθετη καθυστέρηση επήλθε από τη διαδικασία τελικών συνδέσεων και απόδοσης σε λειτουργία του δικτύου, που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ. Επιπροσθέτως, εκτεταμένες καθυστερήσεις υπήρξαν στη διαδικασία μετατόπισης δια υπερύψωσης της γραμμής υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή της γέφυρας Λαγκαδά καθώς και στη διαδικασία αδειοδοτήσεων των απαιτούμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι παραπάνω εκκρεμότητες – εμπλοκές έπαψαν να υφίστανται και αποκαταστάθηκε η ομαλή εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στα υπολειπόμενα τμήματα του έργου».

Πάντως, η εταιρεία παραδέχεται ότι «εξακολουθεί και υφίσταται η εκκρεμότητα απόκτησης γης σε τμήματα του έργου (ανισόπεδος κόμβος Φιλίππου, τμήμα του ανισόπεδου κόμβου Μαιάνδρου), που οφείλεται σε ενέργειες αρμοδιότητας Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού και οι οποίες δεν έχουν γίνει και έχει καταστεί έως σήμερα μη εφικτή η ολοκλήρωση των εν λόγω μετώπων του έργου εντός των παρατάσεων που εγκρίθηκαν». Είναι οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν προηγουμένως…

Πάντως, η «Εγνατία Οδός ΑΕ» στην ερώτηση της Voria.gr για τον οριστικό χρόνο παράδοσης του έργου σε χρήση απαντά με σαφήνεια: «Εκτιμάται ότι, το έργο που σύμφωνα με τα προαναφερθέντα δεδομένα είναι εφικτό να κατασκευαστεί θα αποδοθεί σε κυκλοφορία, για μεν το τμήμα από ανισόπεδο κόμβο Μαιάνδρου έως περιοχή ανισόπεδου κόμβου Κ16 της Λαχαναγοράς στο τέλος του καλοκαιριού του 2018 για δε το τμήμα από ανισόπεδο κόμβο Κ5 του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έως ανισόπεδο κόμβο Μακρυγιάννη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019».

Πηγή: http://www.voria.gr/article/ditiki-periferiaki-se-ena-chrono-telionoun-ta-erga

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα