Newsroom

Η Τετάρτη είναι η κρίσιμη ημέρα για τη μονάδα απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης καθώς θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις προσφυγές των φορέων της περιοχής και του Δήμου Λαγκαδά.

Η υπόθεση αφορά στις προσφυγές που έχουν κατατεθεί με τις οποίες επιδιώκεται η ακύρωση της βεβαίωσης χωροθέτησης της μονάδας, η οποία έχει εκδοθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  στην περιοχή Μαυροράχης και Καρτερών της δημοτικής ενότητας Λαχανά του Δήμου Λαγκαδά, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Πιο συγκεκριμένα, οι προσφυγές αφορούν την παραβίαση τεσσάρων ζητημάτων, τα οποία είναι τα εξής:

– Η παραβίαση των αρχών του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού,
– των διατάξεων της Σύμβασης Ραμσάρ, καθώς το επίμαχο σημείο βρίσκεται εντός των ορίων της Περιοχής Προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης

– των αρχών της αειφορίας, της πρόληψης και της προφύλαξης, ιδία δε λόγω της λανθασμένης κατάταξης του έργου σε κατηγορία επιτρεπόμενη και
– των διατάξεων της Σύμβασης Άαρχους για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται, επίσης, ότι δεν ελήφθη υπόψη η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, κ. Γιάννης Ταχματζίδης, αναφέρει ότι  οι δύο προσφυγές θα εξεταστούν από κοινού. Επίσης, επισημαίνει πως έχει κατατεθεί μία σειρά με επιχειρήματα, τα οποία αναφέρουν ότι η Μαυροράχη αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενώ τίθενται και θέματα από τεχνικούς συμβούλους σχετικά με τα προβλήματα που θα προκαλέσει στην περιοχή μία μονάδα απορριμμάτων.

Η μονάδα του Δυτικού Τομέα

Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) και έχει ήδη λάβει από τις αρχές του 2020 την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ (ΑΕΠΟ). Το έργο κοστολογείται στα 118 εκατ. Ευρώ και έχουν κατατεθεί τα τεχνικά δελτία ώστε να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και επιδιώκεται να καλυφθεί το ποσό των 60 εκατ. Ευρώ.

Ωστόσο, το έργο έχει προσκρούσει από το καλοκαίρι του 2020 στις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την αιτιολογία πως στην περιοχή λειτουργεί ήδη ΧΥΤΑ και ως εκ τούτου θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Τα χαρακτηριστικά της μονάδας στο Δυτικό Τομέα

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ΜΕΑ για τον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυναμικότητας περίπου 300 χιλ. τόνων/έτος, η οποία θα εξυπηρετεί 10 Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης καλύπτοντας το 64% των απορριμμάτων του εν λόγω Τομέα.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 35000 τόνων/έτος και η οποία θα εξυπηρετεί τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλης Γεράνης, δηλώνει πως οι προσφυγές αυτές δεν αποτελούν εμπόδιο στη δημοπράτηση της μονάδας, η οποία τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ προσθέτει ότι το νομικό τμήμα του ΦΟΔΣΑ χειρίζεται την υπόθεση και πως θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει το ΣτΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV