Νίκος
Καραγιάννης

Την Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 και ώρα 12 το μεσημέρι, «πέφτουν» οι πολυαναμενόμενες υπογραφές για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το 2018 έμελλε τελικά να είναι η χρονιά επίλυσης του «γόρδιου δεσμού» της συγκεκριμένης ΣΔΙΤ, δεδομένου ότι ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για την υπέρβαση των προσκομμάτων που την καθυστερούσαν, με τελευταία καθοριστική εξέλιξη, την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ήδη από την Άνοιξη του 2017, είχε τύχει της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης, της οποίας στόχευση ήταν η δυναμική επανεκκίνηση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν στην πραγματοποίηση ενός έργου, του οποίου η καθυστέρηση παρέτεινε λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Πελοπόννησο.

Τα ενθαρρυντικά βήματα συνεχίστηκαν και μετά το καλοκαίρι του 2017, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε από το ΠΕ.ΣΥ. η προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ, η οποία επί της ουσίας διευθετούσε τιμολογιακά ζητήματα σχετικά με το έργο, βήμα το οποίο, είχε θεωρηθεί «προάγγελος» των τελικών υπογραφών. Τον Οκτώβριο 2017 ολοκληρώθηκε και η επανένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (με 66 εκατ. ευρώ) επιλύοντας και τις τελευταίες εκκρεμμότητες όσον αφορά τη χρηματοδότησή του.

«Για εμάς η υπογραφή αυτής της σύμβασης δεν είναι απλώς η ολοκλήρωση μίας διαδικασίας. Με την υπογραφή της Πέμπτης λύνεται το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι το 2011 οπότε και αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας, η Πελοπόννησος αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα, λόγω των ανεξέλεγκτων χωματερών και της συνακόλουθης επιβολής υψηλών προστίμων.

Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ξεκινά αναμφίβολα μία καινούρια μέρα, η Πελοπόννησος αλλάζει σελίδα σε σχέση με την αειφορία ενώ δημιουργούνται προϋποθέσεις υπεραξίας τόσο για το τουριστικό της προϊόν όσο και για την αγροτική της οικονομία. Είναι ένα έργο που προετοιμάζει με τις καλύτερες προοπτικές την Πελοπόννησο του αύριο», τόνισε η κα Ντίνα Νικολάκου, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης-Υποδομών-Δικτύων-Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, μιλώντας στο ypodomes.

Η κα Νικολάκου υπογράμμισε πως η εν λόγω επένδυση, είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε μεσούσης της οικονομικής κρίσης και κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους 65 εκατ. ευρώ ενώ έχει και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημείωσε πως είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, εξηγώντας πως δεν δαπανήθηκε ούτε ευρώ για μελέτες. Αναφερόμενη στην υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τα απορρίμματα, είπε πως 3 νευραλγικές περιοχές της Περιφέρειας (Μάνη, Τρίπολη και Οιχαλία) έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καταστεί εφικτή η διαχείρισή των σκουπιδιών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κόστος, συμπληρώνοντας σε αυτή τη βάση, ότι το αργότερο σε 10 μήνες η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας λύση σε ολόκληρη την Περιφέρεια, ήδη πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων μονάδων.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV