Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Την Δευτέρα οι προσφορές για τον προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσω ολοταχώς για τον διαγωνισμό που αφορά το μεγάλο έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο ΟΛΠ Α.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τη Δευτέρα θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές του τα 4 σχήματα που συνεχίζουν να διεκδικούν το μεγάλο αυτό project.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα 4 σχήματα είναι τα παρακάτω:

1. STFA Insaat A.S
2. ΤΕΚΑΛ Α.Ε.
3. ETERMAR ENGENHARIA E CONSTRUCAO S.A..
4. Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION S.A. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣS.A.

ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕ

Αρχικά ο διαγωνισμός είχε προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Τελικά ακυρώθηκε λόγω προσφυγών που κατατέθηκαν κατά των όρων της προκήρυξης του διαγωνισμού και οι οποίες συζητήθηκαν στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) στις 19 Σεπτεμβρίου και οι οποίες δεν οδήγησαν σε διαφοροποίηση των αρχικών όρων καθώς οι προφυγές απορρίφθηκαν.

Στη συνέχεια επαναδημοπρατήθηκε για τις 22 Οκτωβρίου με το ενδιαφέρον για το έργο αυτό όπως είδαμε να είναι πολύ μεγάλο. Τότε είχαν κατέβει συνολικά 8 σχήματα.

Ακολούθησε προσφυγή στο ΣτΕ από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑξ η οποία όμως δεν είχε επιτυχία. Ο διαγωνισμός πλέον περνά στην τελική του φάση με τους 4 διεκδικητές. Μεγάλο φαβορί για το έργο είναι η ΤΕΚΑΛ η οποία εδώ και 10 σχεδόν χρόνια έχει αδιάλλειπτη παρουσία με έργα στο μεγάλο λιμάνι.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ

Στο έργο της επέκτασης του προβλήτα του επιβατικού λιμένα στη Νότια Ζώνη, Φάση Α` στο λιμάνι του Πειραιά. Το κόστος του έργου είναι 168,99εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 136,28εκατ.ευρώ). Σημαντικός παράγοντας του διαγωνισμού είναι ότι διέπεται από τον 4402/2016 που είναι ο νόμος με τον οποίο έγινε η παραχώρηση του ΟΛΠ και όχι τον 4412/2016 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.

Το παρόν έργο, αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης κρουαζιερόπλοιων. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να δέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου και θα μπορεί να γίνει άνετα home-port. Συγκεκριμένα θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 4 κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς άνω των 400 μέτρων έκαστο.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 1.019 μέρες (επερίπου 34 μήνες) και εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι την Άνοιξη του 2020 τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα από το ΠΕΠ Αττικής, όπου και αποτελεί το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο αυτού του Προγράμματος. Ταυτόχρονα υλοποιείται η δέσμευση από την Κινεζική διοίκηση του ΟΛΠ για επενδύσεις 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ μιας και το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το 50% του επενδυτικού προγράμματος της πενταετίας 2017-2022.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι εργασίες συνοψίζονται σε εργασίες εκσκαφής και εξυγίανσης πυθμένα, στην καθαίρεση του υφιστάμενου ακρομολίου στον μόλο Θεμιστοκλέους, την κατασκευή κυψελωτών κιβωτίων, πασσάλων και δοκού ανωδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, για την κατασκευή των κρηπιδωμάτων παραβολής και επιχώσεις, για τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου.

Οι απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές για τη λειτουργία του νέου προβλήτα, όπως εγκατάσταση δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, φωτισμού, ύδρευσης και πυρόσβεσης, καθώς και των υποστηρικτικών τους κτιρίων (κτίριο υποσταθμού και αντλιοστασίου πυρόσβεσης).

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα