Νίκος
Καραγιάννης

Πολύ χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης, διακοπή του ίντερνετ όταν κάποιος άλλος στο σπίτι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο και αυτός ο χαρακτηριστικός, ακανόνιστος ήχος του μόντεμ που πάσχιζε να μας εξασφαλίσει την πολυπόθητη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αυτές οι εικόνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μάλιστα φαντάζουν ότι ανήκουν σε μια αρκετά παλιά εποχή, αν θέσουμε σαν μέτρο σύγκρισης την επανάσταση που συντελείται σήμερα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Παρόλα αυτά, μόλις στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, το 2007, η χώρα βρισκόταν στα αρχικά στάδια εξοικείωσης με το «ευρυζωνικό ίντερνετ», με το 25% του συνόλου των νοικοκυριών να είναι online, ποσοστό που όπως ήταν φυσικό, αυξήθηκε ραγδαία την επόμενη δεκαετία και σήμερα ξεπερνάει το 70%.

Το σκηνικό έχει πλέον αλλάξει. Από τις εμπορικά διαθέσιμες ταχύτητες που μετά βίας έφταναν τότε το 1 Mbps, σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μιλάμε για τη μετάβαση στην περίφημη Κοινωνία του Gigabit, με ανάπτυξη δικτύων οπτικών που φτάνουν μέχρι τα σπίτια μας (Fiber To The Home).

Αυτό που κάποτε φάνταζε ένα μακρινό σενάριο, βρίσκεται πλέον σε φάση υλοποίησης. Μια τέτοια αναβάθμιση βέβαια δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών προκειμένου να υποστηριχθούν οι δυνατότητες των δικτύων «νέας γενιάς» (Next Generation Access networks). Αυτό πρακτικά σημαίνει  τη σταδιακή εγκατάλειψη του χάλκινου δικτύου με παράλληλη στροφή στις οπτικές ίνες.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της απαιτητικής αποστολής έχει αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και ένας σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, δεδομένου ότι η συμβολή του στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως (ποσό που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ). Ο ΟΤΕ αναγνωρίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, έχει εντατικοποιήσει τις επενδύσεις του σε Δίκτυα NGA.

Σε αυτή τη βάση, υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, εγκαθιστώντας οπτικές ίνες σε ολόκληρη την επικράτεια. Εδώ και χρόνια, επενδύει σε δίκτυα οπτικών ινών και δίκτυα κινητής Νέας Γενιάς για να προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες ίντερνετ και καλύτερη κάλυψη σε σταθερή και κινητή, συμβάλλοντας στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ευρυζωνικότητα.

Ενδεικτικά, οι επενδύσεις του ΟΤΕ υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των επενδύσεων του κλάδου στην Ελλάδα, ξεπερνώντας την περασμένη εξαετία τα 2 δισ. ευρώ ενώ έχει ανακοινώσει και πρόσθετες επενδύσεις ύψους 2 δισ. έως το 2022.

Χάρη σε αυτές, το COSMOTE Fiber είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος άνω των 43.000 χλμ., επιτρέποντας σε πάνω από το 60% του πληθυσμού να απολαμβάνει ταχύτητες έως και 200 Mbps.

Κοιτάζοντας μπροστά, προς την «Κοινωνία των Gigabit», ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε την επέκταση του δικτύου Fiber to the Home (FTTH), φέρνοντας την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, προσφέροντας ταχύτητες Internet έως και 1 Gbps. Σχεδιάζει να δώσει πρόσβαση στο δίκτυο FTTH σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2022.

Έως το τέλος του 2019, η κάλυψη COSMOTE Fiber To The Home θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Σταδιακά, η κάλυψη FTTH του Ομίλου ΟΤΕ αναμένεται να φθάσει το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022.Το δίκτυο αυτό θα καλύπτει με οπτική ίνα και εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Υψηλές ταχύτητες πρόσβασης και στην ελληνική επαρχία

Στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών μήκους 12.000 χλμ. σε 2.260 απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας. Πλέον, 323.000 κάτοικοι αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες VDSL με ταχύτητες internet έως και 50 Mbps.

Το έργο Rural Broadband σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) καθώς και από εθνικούς πόρους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το έργο απέσπασε διεθνή διάκριση στα βραβεία European Broadband Awards 2017, που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προετοιμάζοντας την εποχή του 5G με τη βοήθεια των ΣΔΙΤ

Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5ης γενιάς (5G), μέσα από τη συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη από το 2015.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε 4 από τα 19 ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα της πρώτης φάσης του προγράμματος 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G-PPP), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη φάση του Προγράμματος 5G-PPP ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Από τον Ιούνιο του 2017, ο Όμιλος συμμετέχει σε επιπλέον 7 από τα 21 ερευνητικά έργα της δεύτερης φάσης του Προγράμματος 5G-PPP, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Από τα έργα αυτά, ο ΟΤΕ έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο σε 3: στα SESAME και 5G-ESSENCE ως project coordinator και στο 5G-PHOS ως technical manager.  Ο Όμιλος συμμετέχει και σε 3 νέα ερευνητικά έργα (5G-EVE, 5GENESIS, 5G-MOBIX) από τα 6 της τρίτης φάσης του Προγράμματος 5G-PPP, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Με την ενεργό συμβολή του στα 5G-PPP έργα, ο Όμιλος ΟΤΕ αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σε τομείς όπως έξυπνες πόλεις, e-health, έξυπνες μεταφορές, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και media.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία έφερε το πρώτο πιλοτικό δίκτυο 5G στη χώρα. Η δοκιμή του φουτουριστικού δικτύου 5G πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου όπου αναπτύχθηκαν ταχύτητες 60 φορές μεγαλύτερες από αυτές που υποστηρίζει η τρέχουσα τεχνολογία 4G, προσεγγίζοντας τα (αστρονομικά) 12,8 Gbps. Μέσα από τα νέο, εξελιγμένο δίκτυο αναμένεται να «τρέχουν» όλες οι εντυπωσιακές ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως τα αυτόνομα οχήματα και οι ιατρικές επεμβάσεις από απόσταση, πάνω στις οποίες θα εδραστούν οι λεγόμενες «έξυπνες πόλεις» του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV