Connect with us

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Τηλεπικοινωνίες: Από την εποχή του χαλκού στην… Κοινωνία του Gigabit

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύ χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης, διακοπή του ίντερνετ όταν κάποιος άλλος στο σπίτι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο και αυτός ο χαρακτηριστικός, ακανόνιστος ήχος του μόντεμ που πάσχιζε να μας εξασφαλίσει την πολυπόθητη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αυτές οι εικόνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μάλιστα φαντάζουν ότι ανήκουν σε μια αρκετά παλιά εποχή, αν θέσουμε σαν μέτρο σύγκρισης την επανάσταση που συντελείται σήμερα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Παρόλα αυτά, μόλις στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, το 2007, η χώρα βρισκόταν στα αρχικά στάδια εξοικείωσης με το «ευρυζωνικό ίντερνετ», με το 25% του συνόλου των νοικοκυριών να είναι online, ποσοστό που όπως ήταν φυσικό, αυξήθηκε ραγδαία την επόμενη δεκαετία και σήμερα ξεπερνάει το 70%.

Το σκηνικό έχει πλέον αλλάξει. Από τις εμπορικά διαθέσιμες ταχύτητες που μετά βίας έφταναν τότε το 1 Mbps, σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μιλάμε για τη μετάβαση στην περίφημη Κοινωνία του Gigabit, με ανάπτυξη δικτύων οπτικών που φτάνουν μέχρι τα σπίτια μας (Fiber To The Home).

Αυτό που κάποτε φάνταζε ένα μακρινό σενάριο, βρίσκεται πλέον σε φάση υλοποίησης. Μια τέτοια αναβάθμιση βέβαια δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών προκειμένου να υποστηριχθούν οι δυνατότητες των δικτύων «νέας γενιάς» (Next Generation Access networks). Αυτό πρακτικά σημαίνει  τη σταδιακή εγκατάλειψη του χάλκινου δικτύου με παράλληλη στροφή στις οπτικές ίνες.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της απαιτητικής αποστολής έχει αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και ένας σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, δεδομένου ότι η συμβολή του στο ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως (ποσό που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ). Ο ΟΤΕ αναγνωρίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, έχει εντατικοποιήσει τις επενδύσεις του σε Δίκτυα NGA.

Σε αυτή τη βάση, υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, εγκαθιστώντας οπτικές ίνες σε ολόκληρη την επικράτεια. Εδώ και χρόνια, επενδύει σε δίκτυα οπτικών ινών και δίκτυα κινητής Νέας Γενιάς για να προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες ίντερνετ και καλύτερη κάλυψη σε σταθερή και κινητή, συμβάλλοντας στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ευρυζωνικότητα.

Ενδεικτικά, οι επενδύσεις του ΟΤΕ υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των επενδύσεων του κλάδου στην Ελλάδα, ξεπερνώντας την περασμένη εξαετία τα 2 δισ. ευρώ ενώ έχει ανακοινώσει και πρόσθετες επενδύσεις ύψους 2 δισ. έως το 2022.

Χάρη σε αυτές, το COSMOTE Fiber είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος άνω των 43.000 χλμ., επιτρέποντας σε πάνω από το 60% του πληθυσμού να απολαμβάνει ταχύτητες έως και 200 Mbps.

Κοιτάζοντας μπροστά, προς την «Κοινωνία των Gigabit», ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε την επέκταση του δικτύου Fiber to the Home (FTTH), φέρνοντας την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, προσφέροντας ταχύτητες Internet έως και 1 Gbps. Σχεδιάζει να δώσει πρόσβαση στο δίκτυο FTTH σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2022.

Έως το τέλος του 2019, η κάλυψη COSMOTE Fiber To The Home θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Σταδιακά, η κάλυψη FTTH του Ομίλου ΟΤΕ αναμένεται να φθάσει το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022.Το δίκτυο αυτό θα καλύπτει με οπτική ίνα και εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Υψηλές ταχύτητες πρόσβασης και στην ελληνική επαρχία

Στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών μήκους 12.000 χλμ. σε 2.260 απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας. Πλέον, 323.000 κάτοικοι αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες VDSL με ταχύτητες internet έως και 50 Mbps.

Το έργο Rural Broadband σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) καθώς και από εθνικούς πόρους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το έργο απέσπασε διεθνή διάκριση στα βραβεία European Broadband Awards 2017, που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προετοιμάζοντας την εποχή του 5G με τη βοήθεια των ΣΔΙΤ

Ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5ης γενιάς (5G), μέσα από τη συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη από το 2015.

Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε 4 από τα 19 ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα της πρώτης φάσης του προγράμματος 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G-PPP), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη φάση του Προγράμματος 5G-PPP ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Από τον Ιούνιο του 2017, ο Όμιλος συμμετέχει σε επιπλέον 7 από τα 21 ερευνητικά έργα της δεύτερης φάσης του Προγράμματος 5G-PPP, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Από τα έργα αυτά, ο ΟΤΕ έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο σε 3: στα SESAME και 5G-ESSENCE ως project coordinator και στο 5G-PHOS ως technical manager.  Ο Όμιλος συμμετέχει και σε 3 νέα ερευνητικά έργα (5G-EVE, 5GENESIS, 5G-MOBIX) από τα 6 της τρίτης φάσης του Προγράμματος 5G-PPP, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Με την ενεργό συμβολή του στα 5G-PPP έργα, ο Όμιλος ΟΤΕ αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σε τομείς όπως έξυπνες πόλεις, e-health, έξυπνες μεταφορές, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και media.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες η εταιρεία έφερε το πρώτο πιλοτικό δίκτυο 5G στη χώρα. Η δοκιμή του φουτουριστικού δικτύου 5G πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου όπου αναπτύχθηκαν ταχύτητες 60 φορές μεγαλύτερες από αυτές που υποστηρίζει η τρέχουσα τεχνολογία 4G, προσεγγίζοντας τα (αστρονομικά) 12,8 Gbps. Μέσα από τα νέο, εξελιγμένο δίκτυο αναμένεται να «τρέχουν» όλες οι εντυπωσιακές ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως τα αυτόνομα οχήματα και οι ιατρικές επεμβάσεις από απόσταση, πάνω στις οποίες θα εδραστούν οι λεγόμενες «έξυπνες πόλεις» του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ για 1 στα 4 ελληνικά νοικοκυριά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ευρυζωνική σύνδεση οπτικών ινών

Η άνοδος των ευρυζωνικών συνδέσεων, η αύξηση των προϊόντων εικονικής ευρυζωνικής πρόσβασης, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA) και ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές, η άνοδος του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων καθώς και η αύξηση του αριθμού των ενεργών συνδρομητών κινητής ευρυζωνικότητας, είναι τα κύρια σημεία για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα κατά το α’ εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε η ΕΕΤΤ.

Συγκεκριμένα:

Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι γραμμές σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις στα μέσα του 2019 ανήλθαν σε 4.042.165, καταγράφοντας διείσδυση 37,6% στον πληθυσμό.

Η εξέλιξη ευρυζωνικών γραμμών ανά τύπο πρόσβασης

Το α’ εξάμηνο του 2019, οι γραμμές xDSL μέσω ΑΠΤΒ ανήλθαν σε 2.102.398. Εξ’ αυτών, 150.714 γραμμές παρέχονται ως εικονικά προϊόντα VPU και 65.639 ως προϊόντα χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης VLU. Το μερίδιό τους στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών υποχώρησε στο 48,28%.

ΚιΤο ποσοστό των γραμμών ΑΡΥΣ, V-ΑΡΥΣ χονδρικής (bitstream) στο σύνολο των ευρυζωνικών γραμμών σημείωσε άνοδο, φθάνοντας το 3,9%. Οι ευρυζωνικές γραμμές λιανικής του ΟΤΕ κινήθηκαν ανοδικά, καταλαμβάνοντας μερίδιο 47,53% επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας.

Η εξέλιξη ευρυζωνικών γραμμών ανά ταχύτητα πρόσβασης

Η πλειονότητα των γραμμών (άνω του 96%) αντιστοιχεί σε ονομαστικές ταχύτητες (download) άνω των 10Mbps. Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (30 Mbps και άνω), οι οποίες συνιστούν πλέον το 23,3% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, με τις γραμμές των 100Mbps και άνω, να συνιστούν ποσοστό 1,1%.

Ξεπέρασαν τα 9 εκατομμύρια οι ενεργοί συνδρομητές κινητής ευρυζωνικότητας

Το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο κατά το α’ εξάμηνο του 2019, ανήλθε σε 9.273.133, με πληθυσμιακή διείσδυση 86%. Από αυτούς, οι 8.041.195 είτε προμηθεύτηκαν πακέτο δεδομένων Διαδικτύου επιπρόσθετα σε πακέτο κινητής τηλεφωνίας (add-on) είτε έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων Διαδικτύου μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ενιαία χρέωση (bundle).

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση κατανάλωση δεδομένων ανά συνδρομητή ανά μήνα υπολογίζεται σε 1,699 GB.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

COSMOTE Fiber: 150 χιλ. γραμμές Fiber To The Home μέσα στο 2019

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατασκευή έργων

Με περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι για εγγυημένες ταχύτητες Internet 100 & 200Mbps, μέσω του COSMOTE Fiber του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, κλείνει το 2019. Ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει για την επέκταση της υποδομής Fiber To Τhe Home (FTTH) εντός του 2019 και παρέμεινε πρώτος σε πληθυσμιακή κάλυψη, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 75% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας.

Ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Στις αρχές της χρονιάς θέσαμε έναν δύσκολο στόχο: να προσφέρουμε εγγυημένες ταχύτητες 100Mbps και 200Mbps μέσω FTTH σε 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός του 2019.

Παρά τις προκλήσεις, το καταφέραμε και θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στους τεχνικούς μας, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους μας μέσα στον Όμιλο που εργάστηκαν γι’ αυτό.

Υλοποιώντας το επενδυτικό μας πλάνο, ύψους €2 δισ. έως το 2022, θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τις απεριόριστες δυνατότητες των οπτικών ινών σε ακόμη περισσότερες περιοχές της χώρας, προσφέροντας στους πελάτες μας ξεχωριστές εμπειρίες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Με την τεχνολογία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.»

Μέσα στο Δεκέμβριο του 2019, περιοχές στις πόλεις της Καρδίτσας, της Κατερίνης και της Καβάλας, αλλά και περιοχές στο Μοσχάτο, τη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και την Πετρούπολη θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις απεριόριστες δυνατότητες των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, αποκτώντας πρόσβαση σε εγγυημένες ταχύτητες Internet 100 & 200Mbps και δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης σε 1Gbps.

Στην Αττική, πρόσβαση στο Fiber To The Home του Ομίλου ΟΤΕ έχουν σπίτια κι επιχειρήσεις στον Άγιο Αρτέμιο, τους Αμπελόκηπους, το Βύρωνα, το Γαλάτσι, την Ηλιούπολη, την Καισαριανή, την Κηφισιά, το Μαρούσι, τη Νέα Ερυθραία, τη Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, τον Παπάγο-Χολαργό, τα Πατήσια, το Χαλάνδρι και το Ψυχικό.

Στην Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα, το FTTH είναι διαθέσιμο σε νέες περιοχές στους δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, αλλά και στην Ευκαρπία, το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο. Στη υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσβαση σε FTTH έχουν το Ρέθυμνο, η Σπάρτη και τα Χανιά.

Όμιλος ΟΤΕ: Fiber To The Home σε πάνω από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. Χάρη στις επενδύσεις του που έφτασαν τα €2 δισ. την περασμένη εξαετία, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, το COSMOTE Fiber.

Βάσει του τετραετούς επενδυτικού πλάνου που υλοποιεί ύψους €2 δισ., στόχος του Ομίλου ΟΤΕ είναι το FTTH να γίνει διαθέσιμο σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο έως το 2022. Το δίκτυο θα καλύπτει με οπτική ίνα και εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.

Επιδότηση συνδέσεων FTTH

Όσοι επιθυμούν να απολαμβάνουν τις αξεπέραστες ταχύτητες της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, μπορούν να λάβουν ειδική επιδότηση συνολικού ύψους €360, μέσα από τη δράση Superfast Broadband. Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), που επιδοτεί το πάγιο του προγράμματος COSMOTE Double Play Fiberspeed με €13/μήνα, για μέγιστο διάστημα 24 μηνών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης με €48. Για τη διαθεσιμότητα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δράση Superfast Broadband, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το ειδικό site: www.sfbb.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Περισσότερα data στις ίδιες τιμές από Cosmote, Vodafone και Wind

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γυναίκα κρατά smartphone

Διπλάσια GB στα πακέτα δεδομένων κινητής σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου -οικιακούς και εταιρικούς- κρατώντας ίδιες τις χρεώσεις των πακέτων της, ανακοίνωσε η Cosmote.

Οι ανακοινώσεις της εταιρείας ήρθαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του κόστους για mobile data που πραγματοποιεί η Cosmote από τον Ιούλιο του 2019. Συνολικά, σε διάστημα έξι μηνών, έχει πενταπλασιαστεί ο διαθέσιμος όγκος στα πακέτα mobile Internet για τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η τιμή ανά GB να έχει μειωθεί κατά 80%. Πλέον, η τιμή ανά GB κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ».

Οι συνδρομητές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα νέα πακέτα δεδομένων, μέσα από την εφαρμογή My Cosmote ή σε οποιοδήποτε κατάστημα Cosmote και «ΓΕΡΜΑΝΟΣ».

Προγράμματα κινητής COSMOTE Mobile: Προσφορά με πολλαπλάσια GB

Επιπλέον, η COSMOTE προχωρά σε προσφορά στα προγράμματα κινητής Cosmote Mobile, τα οποία, σε συνδυασμό με τα νέα, ενισχυμένα πακέτα δεδομένων Giga Max, παρέχουν πολλαπλάσια GB σε πολύ προνομιακές τιμές. Η προσφορά στα προγράμματα ομιλίας Cosmote Mobile είναι διαθέσιμη, για νέες συνδέσεις, στο online shop της εταιρείας.

Νέες προσφορές και περισσότερα Data για όλα τα συμβόλαια κινητής Vodafone

Την εμπορική διάθεση νέων πακέτων δεδομένων, τα οποία αυξάνουν τη χρήση data για όλους τους πελάτες συμβολαίου της εταιρείας ανακοίνωσε η Vodafone Ελλάδας. Τα νέα πακέτα, θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες συμβολαίου για αγορά επιπλέον και ξεχωριστά των παροχών του προγράμματός τους και αφορούν όγκο που ξεκινά από τα 10GB και φτάνει έως και τα 40GB κάθε μήνα.

Τα νέα, μηνιαία πακέτα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, ενώ τα πακέτα με ισχύ μία εβδομάδα και τρεις ημέρες αντίστοιχα, θα είναι διαθέσιμα προσεχώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Με τα νέα πακέτα της Vodafone όλοι οι πελάτες συμβολαίου μπορούν να απελευθερώσουν τη χρήση Data, με κόστος που ξεκινά από τα 30 σεντς και φτάνει το 1 ευρώ ανά Gigabyte.

Επιπλέον, μέσα από το My Vodafone App, η Vodafone τριπλασιάζει τα data στα υπάρχοντα πακέτα δεδομένων από 1GB σε 3GΒ για ένα μήνα, χωρίς να αλλάζει η τιμή τους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: «Η Vodafone Ελλάδας έχει αποδείξει ότι στέκεται στο πλευρό των πελατών της. Πρώτοι διπλασιάσαμε τα Data στους πελάτες που συνδυάζουν κινητή και σταθερή. Με τα καινοτόμα Vodafone Pass δώσαμε τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα τις κινητές εφαρμογές επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και επαγγελματικής συνεργασίας χωρίς να καταναλώνουν τα data των προγραμμάτων τους».

Η Wind ανακοίνωσε απεριόριστα data με χαμηλότερη τιμή

«Οι συνδρομητές της Wind μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά απεριόριστα DATA χωρίς να ανησυχούν για την κατανάλωση των δεδομένων απλά ενεργοποιώντας την υπηρεσία unlimited GΒ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η εμπειρία των απεριόριστων δεδομένων παρέχεται στα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα W με μειωμένο μηνιαίο πάγιο για συνδρομητές συμβολαίου οικιακούς και εταιρικούς.

Η μείωση της τιμής θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Δεκεμβρίου 2019.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα