Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση standalone μπαταρίες 1,5 GW χωρίς επιδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το σχέδιο νόμου επί της ουσίας θα αφορά αποκλειστικά τη παροχή αδειοδοτικών κινήτρων στους ενδιαφερόμενους επενδυτές με fast track διαδικασίες – αλλάζοντας δηλαδή την μέχρι τώρα φιλοσοφία που προέβλεπε να δίνονται επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ.
«Οι ΑΠΕ πλέον είναι πολύ φθηνές. Και οι μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς επιδοτήσεις, ειδικά σε περιόδους που υπάρχουν περικοπές πράσινης ενέργειας», είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τον Ιούλιο από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Το σχέδιο νόμου, αποτελεί δηλαδή συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μετάβασης των ΑΠΕ από την περίοδο των επιδοτήσεων, στην συμμετοχή τους απευθείας στην αγορά.
Το Σεπτέμβριο και ο διαγωνισμός για 300 MW
Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις έργων αποθήκευσης, στις οποίες η σύνδεση τους θα γίνονται με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από το σχέδιο νόμου, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει και η διεξαγωγή του τρίτου διαγωνισμού αποθήκευσης με μπαταρία, που αποτελεί και τελευταίο κύκλο αυτής φουρνιάς.
Ο διαγωνισμός θα αφορά μονάδες διάρκειας 4 ωρών που προορίζονται για εγκατάσταση στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία και τον Δήμο Μεγαλόπολης αλλά και περιοχές στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία είχε διεξαχθεί πέρσι τον Αύγουστο και είχαν προκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μέση τιμή λειτουργικής ενίσχυσης να φτάνει στα 49.748 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (MW/έτος) και επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ/MW. Ο δεύτερος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο για 299,775 MW, με μεσοσταθμική τιμή 47.680,36 ευρώ/MW/έτος και επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW.
Για τον τρίτο διαγωνισμό, τα έργα που θα προκριθούν θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» καθώς και ενίσχυση στο CAPEX, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει», καθώς δεν έχει βγει στον αέρα η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει αφενός της περαιτέρω λεπτομέρειες και παράλληλα θα δώσει το πράσινο φως στη ΡΑΑΕΥ να εκκινήσει την διαδικασία. Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνει η επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ/MW.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης και την ανάρτηση της, οι συμμετέχοντες θα έχουν στην διάθεση τους έξι βδομάδες (όπως και στους προηγούμενους κύκλους) για να καταθέσουν τις προσφορές τους.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV