Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε εφαρμογή τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να θέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com.

Το σχέδιο – που θα συζητηθεί σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – θα προβλέπει η φορολόγηση να γίνει το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος.

Μάλιστα, το θέμα αποκτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και για αυτό το ΥΠΕΝ πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.

Η έκτακτη εισφορά των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε εφαρμοσθεί για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Το συνολικό ποσό που ανακτήθηκε από τις εταιρείες ήταν 373,55 εκατ. ευρώ. Το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπαψε να ισχύει στις αρχές του έτους με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων, όταν άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Δεδομένης όμως ότι παρατηρούνται μεγάλες αυξομειώσεις ακόμα και μέσα στο ίδιο 24ωρο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούν συνθήκες για αυξημένα κέρδη για τις εταιρείες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ενεργοποιήσει και πάλι τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών.

Ειδικότερα, το θέμα των υψηλών τιμών στο ρεύμα προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δεδομένη και την αναμενόμενη υψηλή ζήτηση λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Αυξήσεις οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν και στα τιμολόγια του Αυγούστου που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στο τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, συνδέεται και με τα όσα συμβαίνουν εδώ και τις τελευταίες ημέρες στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας – Ουγγαρίας και Βουλγαρίας – Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα το μεσημέρι, η ωριαία Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς διαμορφώνεται στα 60,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ το απόγευμα εκτινάσσεται στα 600 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αντίστοιχα, στις 8 Ιουλίου, η απόκλιση μεταξύ των τιμών στην ελληνική αγορά βρέθηκε στα 265,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ενώ ελάχιστη τιμή ανήλθε στα 61,80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η μέγιστη στα 327,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στις 10 Ιουλίου η απόκλιση ήταν στα 284,7 ευρώ (στα 56,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η ελάχιστη και στα 340,83 ευρώ η υψηλότερη),

Στις 12 Ιουλίου η απόκλιση εκτοξεύθηκε στα 462 ευρώ, καθώς η ελάχιστη τιμή βρέθηκε στα 88 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η ανώτατη τιμή έφτασε στα 550 ευρώ.

Πάντως, η ΡΑΕΕΥ διενεργεί ήδη έρευνα για τις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να διαπιστώσει σε τι οφείλονται οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV