Newsroom

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας δημοσίευσε το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Ταμείο, το οποίο πήρε και το “πράσινο φως” απο το ΚΥΣΟΙΠ.

Μεταξύ άλλων βρίσκονται και τα άμεσα σχέδια για ενεργειακές υποδομές όπως τα ΕΛΠΕ, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα

Ελληνικά Πετρέλαια

Η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. είναι κορυφαία εταιρεία διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στην Ελλάδα και ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Λειτουργεί τρία διυλιστήρια, στη νότια και τη βόρεια Ελλάδα, που καλύπτουν περίπου τα 2/3 της δυναμικότητας διύλισης της χώρας.

Μέθοδος Αξιοποίησης |: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35.5% των μετοχών των ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% με τον έτερο στρατηγικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, Paneuropean Oil and Industrial Holdings. Ο Διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.

Σε αυτή τη φάση στόχος είναι η εταιρική αναδιοργάνωση και εφαρμογή επενδυτικών πλάνων για την μεταστροφή του Ομίλου προς την «Πράσινη Ενέργεια».

Ενώ στο άμεσο μέλλον τα τεθεί στο τραπέζι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης της εταιρείας.

ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ Α.Ε. είναι ο κυριότερος εισαγωγέας και διανομέας φυσικού αερίου. Προμηθεύεται φυσικό αέριο από έναν αριθμό προμηθευτών μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας. Η ΔΕΠΑ Α.Ε. κατέχει το 100% της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) και της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 100% της Εταιρείας Διανομής Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) και το 51% της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), καθώς και το 50% στην ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε.

Μέθοδος αξιοποίησης: Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου.

Μέχρις στιγμής τα δεδομένα έχουν ως εξής:

• Στις 09/12/2019 το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ. Στην εν λόγω διαδικασία συμμετέχουν ως συν-πωλητές και η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. με την πώληση του ποσοστού τους (35%).

• Η Β’ Φάση του Διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020

• Στις 15/07/2021 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών.

• Οι οικονομικές προσφορές αποσφραγίστηκαν στις 02/09/2021 και στις 09/9/2021 έλαβε χώρα η κατακύρωση της Italgas Spa ως προτιμητέου επενδυτή

• Κατόπιν της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΛΠΕ και η Italgas υπέγραψαν τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών στις 10/12/2021.

• Ο Αγοραστής έχει λάβει ήδη την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένετε η έγκριση της ΡΑΕ για την πιστοποίηση του Αγοραστή και των Διαχειριστών Δυκτίου Διανομής ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.:

• Λόγω νομικών εμπλοκών ο διαγωνισμός βρίσκεται σε αναστολή

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν: –

ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.:
Το Οικονομικό κλείσιμο του διαγωνισμού αναμένεται Q2 2022.

– ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε: Αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και των νομικών εμπλοκών.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ Ν. ΚΑΒΑΛΑ

Το έργο έγκειται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στην πρώτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας. Το κοίτασμα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή περί τα 30 χλμ νότια της Καβάλας.

Προκαταρκτικός τεχνικός σχεδιασμός εκτιμά χωρητικότητα κοιτάσματος 530 εκατ. κυβ. μέτρων

Το Ταμείο στοχεύει στην παραχώρηση δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος ως ΥΑΦΑ .

Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής:
Δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (29/06/2020)

• Υποβολή εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (19/10/2020)
• Υποβολή αίτησης ένταξης του Έργου στον 5ο Κατάλογο Έργων PCI (07/01/2021)
• Ολοκλήρωση προεπιλογής υποψηφίων επενδυτών που προχωρούν στην Β’ Φάση του Διαγωνισμού (30/3/2021)
• Διενέργεια εξειδικευμένων Τεχνικών Μελετών για το υποθαλάσσιο κοίτασμα και τις εγκαταστάσεις (Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2021)
• Έναρξη Β’ Φάσης Διαγωνισμού- Q4 2021
• Έναρξη πρόσβασης στο VDR- Q4 2021
• Εκκρεμεί η έκδοση από τη ΡΑΕ του Πλαισίου Κανονισμού Τιμολόγησης που θα ορίζει τη μεθοδολογία και τις αρχές κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ. Την 28/02/2022 η ΡΑΕ δημοσίευσε Σχέδιο Κανονισμού προς διαβούλευση. Η περίοδος διαβούλευσης λήγει την 11/04/2022.

Τέλος στα άμεσα σχέδια είναι η επαναξιολόγηση διαγωνιστικής διαδικασίας υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και των κανονιστικών υποχρεώσεων στην αγορά ενέργειας

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV