Connect with us

Κτιριακά Έργα

Τι περιλαμβάνει το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο Χαλανδρίου για τα επόμενα χρόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινι φως πήρε το αναθεωρημένο ΓΠΣ Χαλανδρίου- ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου Δήμου Χαλανδρίου

Μια σειρά από πρόνοιες για την κατοικία, το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις, τις μεταφορές, τους χώρους πρασίνου, άθλησης και εκπαίδευσης περιλαμβάνει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου -πήρε την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στις 21 Απριλίου 2021- οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν δραστικά τη ζωή των πολιτών τις επόμενες δεκαετίες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο θέμα που επιλύεται στο Χαλάνδρι τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς ο σχεδιασμός της μελέτης αναθεώρησης του παλαιού ΓΠΣ που ίσχυε από το 1989 ξεκίνησε το 2005 ενώ οι συζητήσεις για την ανάγκη αναθεώρησης του φτάνουν πίσω στις αρχές του 2000.

Η υπογραφή του αποτελεί δικαίωση της επίπονης προσπάθειας του Δήμου Χαλανδρίου τα τελευταία χρόνια, ειδικά της σημερινής διοίκηση που κατάφερε να ολοκληρώσει το 2017 τη μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ.

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των ξεχασμένων περιοχών

Το αναθεωρημένο ΓΠΣ επιλύει εξαιρετικά σημαντικά θέματα της πόλης και πρωτίστως ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης των ξεχασμένων περιοχών του «Πεύκο Πολίτη» αλλά και της ζώνης των 250 μέτρων γύρω από το κοιμητήριο.

Ειδικά για την πολύπαθη περιοχή του «Πεύκο Πολίτη» -που παραμένει εκτός σχεδίου σχεδόν 50 χρόνια στερώντας από περίπου 1.180 ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους και από το Δήμο Χαλανδρίου την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο- η διαδικασία επισπεύδεται με την κατάργηση του οδικού άξονα της Ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης, που προβλέπει το νέο ΓΠΣ.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Χαλανδρίου -είχε ήδη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίξει την κατάργηση του παραπάνω οδικού άξονα- έχει σχεδόν έτοιμη τη σχετική μελέτη που θα σταλεί άμεσα στην Περιφέρεια, προκειμένου να προχωρήσει αμεσότερα η ένταξη του «Πεύκο Πολίτη».

Πέραν τούτων το νέο ΓΠΣ Χαλανδρίου:

► Θωρακίζει τις περιοχές κατοικίας από οχλούσες χρήσεις. Ειδικά για την περιοχή του κέντρου προστίθεται στη μελέτη του 2014 η απαγόρευση των μεγάλων κέντρων διασκέδασης και αναψυχής ενώ προβλέπονται αλλαγές στις χρήσεις γης σε διάσπαρτα οικοδομικά τετράγωνα στην κατεύθυνση της προστασίας του οικιστικού χαρακτήρα της πόλης.

► Αλλάζει τις χρήσεις γης σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του κέντρου του Χαλανδρίου, όπου έχουν παγιωθεί χρήσεις διαφορετικές από αυτές που προτείνονταν στη μελέτη του 2014, με στόχο τη συρρίκνωση του Πολεοδομικού Κέντρου στις σημερινές του διαστάσεις και την προστασία υφιστάμενων περιοχών κατοικίας.

► Ενισχύει την προστασία της Ρεματιάς, καθώς ενσωματώνει πλήρως το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς που προέβλεψε το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 και του ρέματος Βριλησσού στο οποίο προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου και υπαίθριας αναψυχής.

► Ενσωματώνει τις νέες θεσμικές ρυθμίσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια (Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, χρήσεις γης στα οικόπεδα ΧΕΥ8 και ΧΕΥ9, χρήσεις γης στη δημόσια έκταση 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο που εκχωρήθηκε στο Δήμο το 2016 από το υπουργείο Οικονομικών, κατοχυρώνοντας τον περαιτέρω ως χώρο αθλητισμού και πρασίνου.

► Αποκλείει κερδοσκοπικές πιέσεις στα 64 στρέμματα της Ριζαρείου και στα 27 στρέμματα του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, καθώς η περιοχή της Ριζαρείου λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης και καθορίζεται μικρός συντελεστής δόμησης προκειμένου να προστατευτεί το υψηλό πράσινο της έκτασης ενώ το ίδρυμα Χατζηκώνστα λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης – κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.

► Περιορίζει τη χρήσης της Γενικής Κατοικίας στα μέτωπα των οικοδομικών τετραγώνων επί των βασικών οδικών αξόνων (Κηφισίας, Μεσογείων, Δουκίσσης Πλακεντίας, Αγίας Παρασκευής, Πεντέλης, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιολόγου/Παπανικολή, Βάρναλη) αντί για το σύνολο των οικοδομικών τετραγώνων – όπως συνέβαινε σε αρκετές περιπτώσεις στην πρόταση του 2014 – με σκοπό την προστασία των περιοχών κατοικίας.

► Προσδιορίζει αλλαγές στην περιοχή του Κοιμητηρίου (καθορισμός ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων, ζώνης αστικών υποδομών δήμου δυτικά του νεκροταφείου και ζώνης πρασίνου σε απόσταση 50 μέτρων από το Κοιμητήριο).

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα