Νίκος
Καραγιάννης

Το, νέας γενιάς Τραμ, Citadis X05, εξοπλισμένο με το καινοτόμο σύστημα φόρτισης SRS, παραδόθηκε το περασμένο Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018, από την Alstom για το τμήμα Cadam-Magnan της νέας Γραμμής 2 του δικτύου Τραμ στη Νίκαια, που εξυπηρετεί την Κυανή Ακτή. Η τελετή των εγκαινίων έγινε υπό την προεδρία του κ. Christian Estrusi, Δημάρχου της Νίκαιας και Προέδρου του Μετρό και παρουσία των: Georges-François Leclerc, Επιμελητή του τμήματος Alpes-Maritimes, Renaud Muselier, Προέδρου της περιοχής PACA και βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , Ο Charles Ange Ginésy, Προέδρου του τμήματος Alpes-Maritimes και του Jean-Baptiste Eyméoud, Προέδρου της Alstom Γαλλίας.

Οι πρώτοι επιβάτες ήταν σε θέση να ανακαλύψουν από κοντά τη σχεδίαση που δημιουργήθηκε από την Ora Ïto, καθώς και την άνεση του ταξιδιού που παρέχει η νέα γενιά των Τραμ Citadis με μήκος 44 μέτρων καθώς προσφέρει: επιφάνεια παραθύρων που αγγίζει το 40%, λαμπτήρες τεχνολογίας LED για μαλακό και ομοιογενή φωτισμό, μεγάλα μεμονωμένα καθίσματα, πληροφορίες ταξιδιού σε μεγάλες και ευκρινείς οθόνες καθώς και βελτιωμένη προσβασιμότητα με διπλές πόρτες σε όλο το μήκος του συρμού.

Οι καινοτομίες του Citadis X05 διευκολύνουν επίσης το μεταφορικό έργο και τη λειτουργία εφόσον η χωρητικότητα των επιβατών αυξήθηκε κατά 10%, με αποτέλεσμα την αύξηση της αναλογίας επιβιβάσεων-αποβιβάσεων στους σταθμούς κατά 20% και τη μείωση του κόστους προληπτικής συντήρησης πάνω από 20%.

Επίσης, για πρώτη φορά, η Alstom αξιοποίησε τη στατική τεχνολογία φόρτισης SRS που βασίζεται στο έδαφος, συνδυασμένη με το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας Citadis Ecopack. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στο Τραμ να κυκλοφορεί χωρίς εναέρια γραμμή ηλεκτροδότησης σε όλο το μήκος του ταξιδιού που πραγματοποιεί. Το SRS φορτίζει αυτόματα το Τραμ όταν αυτό σταματά στους σταθμούς (κάτω από 20 δευτερόλεπτα), με απόλυτη ασφάλεια.

Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται στις ενσωματωμένες συσκευές Citadis Ecopack, εξασφαλίζοντας την αυτονομία του Τραμ μεταξύ δύο σημείων φόρτισης. Το SRS βασίζεται στις τεχνικές αρχές και τις αρχές ασφάλειας της αποδεδειγμένα λειτουργικής λύσης APS (που έχει εφαρμοστεί στα δίκτυα Τραμ σε Bordeaux, Reims και Dubai).

«Η Alstom και οι ομάδες της είναι τρομερά υπερήφανες για τη συμμετοχή τους σε αυτό το έργο, που είναι καταλύτης για την καινοτομία και ένα, διεθνούς εμβέλειας, δείγμα της γαλλικής τεχνογνωσίας στον τομέα των σιδηροδρόμων. Με μια νέα γενιά Τραμ και ένα νέο σύστημα φόρτισης, το Τραμ της Νίκαιας θα είναι επίσης το πρώτο συνδεδεμένο Tραμ από την Άνοιξη του 2019 με ένα σύστημα επικοινωνίας Wi-Fi που βασίζεται στο έδαφος», δήλωσε ο Jean-Baptiste Eyméoud, Πρόεδρος της Alstom Γαλλίας.

Εννέα από τις δώδεκα μονάδες της Alstom ασχολούνται με το σχεδιασμό και την κατασκευή της Γραμμής 2 του Τραμ για το Μετρό της Νίκαιας στην Κυανή Ακτή: La Rochelle (μελέτες και συναρμολόγηση Τραμ), Le Creusot (τροχοί), Ornans (κινητήρες), Valenciennes (διαμόρφωση εσωτερικών χώρων), Villeurbanne (ηλεκτρονικά συστήματα, πληροφόρηση επιβατών, συστήματα επικοινωνίας Wi-Fi), Aix-en-Provence (μέτρηση ταχύτητας), Tarbes (έλξη), Vitrolles (σύστημα φόρτισης SRS) και Saint-Ouen (συντονισμός σχεδιασμού, ηλεκτρικοί υποσταθμοί).

Συνολικά, περισσότερα από 2.500 Τραμ Citadis έχουν διατεθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις σε 20 χώρες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV