Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στοίβες σωλήνων φυσικού αερίου

Αλλαγές στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε σχετικά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρουσίαση του ν/σ, στόχος των αλλαγών που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση είναι μία «πράσινη» και απελευθερωμένη αγορά, στη βάση μίας ατζέντας που υπηρετεί όλους τους παίκτες της, εργαζομένους και καταναλωτές προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η ΔΕΗ, για την οποία προβλέπεται μία ευρεία δέσμη μέτρων προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό.

Όπως έγινε γνωστό ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, το νομοσχέδιο προβλέπει -μεταξύ άλλων- προσέλκυση στελεχών από την αγορά, νέο καθεστώς πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ, άρση της μονιμότητας σε νεοπροσλαμβανόμενους, ενίσχυση της ευελιξίας στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια και ενίσχυση της κινητικότητας τόσο μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ (δηλ. ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ) όσο και προς το Δημόσιο γενικότερα, για όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Μετασχηματισμός και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της, μία διαδικασία που ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ συνίσταται σε διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας με την ίδρυση δύο νέων εταιρειών, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, ενώ η παλαιά εταιρεία θα παραμείνει ως ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Διευκρινίζεται  ότι στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. θα περιέλθουν τα μεγάλα διεθνή project στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, δηλαδή ο αγωγός IGB -που βρίσκεται πλέον υπό κατασκευή- και 2 ακόμη αγωγοί που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και ωρίμανση: IGI Poseidon και EastMed.

Ειδικό καθεστώς για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και αποσυμφόρηση των αδειοδοτικών διαδικασιών

Σημαντική ώθηση όμως προβλέπεται και για τις μεγάλες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εφόσον θα δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς λειτουργική ενίσχυση.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση υλοποίησης μεγάλων έργων, ισχύος άνω των 250 MW, τα οποία δεν «χωράνε» στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ, με στόχευση στην ενίσχυση της διείσδυσης «πράσινης» ενέργειας στη χώρα, όπως άλλωστε προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τα αυθαίρετα – Τι περιλαμβάνει

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατεδάφιση αυθαιρέτων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», τροπολογία που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το θέμα των αυθαιρέτων. Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν ανακοινωθεί στις 13 Νοεμβρίου 2019, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό και τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης με την τροπολογία αυτή προωθείται μια συνολική και σύγχρονη λύση στο θέμα των αυθαιρέτων που δεν αιφνιδιάζει τους πολίτες. Όλοι έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Από εκεί και πέρα διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων [εκτός από τις σοβαρές αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5 που δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν μετά την 30/6/2020] με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Αυτό θεωρείται από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως βασικό μέσο αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον και απαραίτητο στοιχείο ορθολογικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Υπογραμμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.

Αναλυτικά με την τροπολογία που κατατέθηκε:

– Δίνεται ολιγόμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020. Ειδικά για τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, κατηγορίας 5, δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση, καθιστώντας την 30η Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ ‘ύψος πάνω από 20%.

– Για τα υπόλοιπα ακίνητα με αυθαιρεσίες, μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία και θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες τους δηλαδή, θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

– Η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για την μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση η τακτοποίηση και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας.

– Για να διευκολυνθεί η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.ο.κ), η ρύθμιση καθιερώνει και την ηλεκτρονική ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

1) Η περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που ιδιοχρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή και

2) Η περίπτωση όπου γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου, στον οποίον ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμισθεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Καθορίζεται τι περιλαμβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,

2. Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,

3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,

4. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

5. Δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,

6. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση,

7. Το δελτίο δομικής τρωτότητας,

8. Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον απαιτούνται,

9. Το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μητσοτάκης: Ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

«Έχουμε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ.

«Η ηθική διάσταση είναι προφανής, αλλά και η πολιτική διάσταση είναι επίσης ξεκάθαρη στο μυαλό μου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να περιγράψει αμέσως μετά ποια είναι η ευθύνη των πολιτικών ηγετών:

«Είτε θα επιλέξουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας δίνοντας εμείς το θετικό παράδειγμα, υλοποιώντας ουσιαστικές πολιτικές που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, είτε θα χάσουμε την επαφή μας με τη νεότερη γενιά η οποία ευτυχώς ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά τα προβλήματα, πολύ περισσότερο από ότι η δική μας γενιά».

«Δεν εφαρμόζουμε αμυντικές, αλλά φιλόδοξες και εμπροσθοβαρείς πολιτικές», τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε τρεις τομείς. Καταρχάς, στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028, παρότι όπως είπε η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός λιγνίτη.

Δεύτερον, στον στόχο της Ελλάδας να γίνει μια χώρα πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τρίτον, στο γεγονός ότι προχωράμε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη στη μείωση της χρήσης πλαστικών και συγκεκριμένα στην απαγόρευση των πλαστικών μια χρήσης από το 2021.

«Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Έχω πει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη είτε θα είναι βιώσιμη ή δεν θα υπάρχει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος, τέλος, στη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα το 2020 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Θα προσπαθήσουμε πετύχουμε την ευαισθητοποίηση σε μια πλευρά της κλιματικής αλλαγής που έχει υποτιμηθεί και αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενήσουμε αυτή την υψηλού επιπέδου διάσκεψη, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε αλλά και για να διαμορφώσουμε στέρεα βήματα και ένα σχέδιο δράσης για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Κάτω από το 70% το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική αγορά – Ενισχύονται οι ιδιώτες παίκτες

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Kέντρο Υψηλής Τάσης

Νέα υποχώρηση, αυτή τη φορά κατά 2,02% σημείωσε τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο 2019) το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με περαιτέρω ενίσχυση των εναλλακτικών παρόχων που διατηρούν μία θέση στην κορυφαία δεκάδα.

Σύμφωνα με το δελτίο ΗΕΠ που εκδίδει σε μηνιαία βάση το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 69,75% (έναντι 71,77% τον Σεπτέμβριο) με τους δύο πρώτους εναλλακτικούς παρόχους (δηλ. Ήρωνα και Protergia), να έχουν πλέον «βάλει πλώρη» για μερίδιο στην προμήθεια της τάξης του 6%.

Το «ντέρμπι» των δύο μεγάλων ιδιωτικών παρόχων συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, αυτή τη φορά με βραχεία κεφαλή της Ήρων έναντι της Mytilineos (Protergia). Πιο συγκεκριμένα, η Ήρων σκαρφάλωσε στο 5,95%, με την Mytilineos να ακολουθεί με 5,87%.

Η Δημόσια Επιχείρηση διατήρησε τα πρωτεία σε επίπεδο μηνιαίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 40,46% (+2,01% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) με τις μονάδες της Elpedison να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση (επίσης ενισχυμένες εν σχέσει με τον Σεπτέμβριο) με ποσοστό 9,88%.

Ακολούθησαν κατά σειρά οι μονάδες της Mytilineos (Protergia) με 9,37%, της Korinthos Power με 6,97% και της Ήρων (Ήρων 2 Βοιωτίας) με 5,39%. Οι λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης συμμετείχαν στη μηνιαία ηλεκτροπαραγωγή με ποσοστό 1,89% και 2,12% αντίστοιχα.

Το μείγμα καυσίμου τον Οκτώβριο, στο σύνολο της μηνιαίας παραγωγής, διαμορφώθηκε με ευρεία πρωτιά του φυσικού αερίου και ποσοστό 47,86%. Ακολούθησαν οι ΑΠΕ, με 23,93%, ο λιγνίτης με 21,44% και τα υδροηλεκτρικά με 4,47%. Η εικόνα σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος ανά παραγωγό (πλην ΑΠΕ) παρέμεινε και για αυτόν το μήνα αμετάβλητη με τη ΔΕΗ να κρατά τα σκήπτρα.

Αναλυτικά, πώς διαμορφώθηκε το Top-10 για τους εναλλακτικούς παρόχους, τα ποσοστά των οποίων -ως επί το πλείστον- ενισχύθηκαν, τον περασμένο μήνα:

1. Ήρων: 5,95% (από 5,55%)

2. Mytilineos (Protergia): 5,87% (από 5,63%)

3. Elpedison: 4,33% (από 4,12%)

4. NRG: 2,62% (από 2,45%)

5. Watt & Volt: 2,26% (από 2,30%)

6. Volterra: 2,17% (από 1,87%)

7. Αέριο Αττικής: 1,24% (από 1,13%)

8. ΕΛΤΑ: 1,16% (από 1,11%)

9. ΚΕΝ: 0,79%(από 0,83%)

10. Volton: 0,71% (από 0,69%)

Πάντως, η εξέλιξη των τάσεων στη λιανική ηλεκτρισμού εξακολουθεί να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς παρόχους, λόγω των συνεχιζόμενων ζυμώσεων που πραγματοποιούνται στην αγορά, όπως η πρόσφατη απορρόφηση της KEN από τη Volton (σ.σ. ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο) και τον σχηματισμό νέων «συμμαχιών» που μπορεί να διαμορφώσουν νέα δεδομένα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα