Νίκος
Καραγιάννης

Έτος σημαντικών εξελίξεων προδιαγράφεται το 2019 όσον αφορά τα περιβαλλοντικά έργα. Ο Ιανουάριος ήδη ξεκίνησε δυναμικά εφόσον σήμερα στις 12:00 πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης, με ανάδοχο τη Μεσόγειο, στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσία του αναπληρωτή ΥΠΕΝ, κου Σωκράτη Φάμελλου. Η σύμβαση συνολικού ύψους 57,5 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας για περίοδο 25 ετών.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 78 μήνες, περιλαμβάνει 5 χρόνια συντήρησης ενώ η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης, κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία, για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και 19,5 χρόνια. Η λειτουργία της νέας μονάδας τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.  Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά και θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

Για ποια άλλα έργα όμως περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις μέσα στη χρονιά;

Πελοπόννησος

Ίσως από τις κορυφαίες στιγμές της χρονιάς που πέρασε στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων, ήταν η απεμπλοκή του ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Πελοποννήσου, ενός «πολύπαθου» έργου που προσέκρουσε σε πλήθος εμποδίων μέχρι τις τελικές υπογραφές μεταξύ της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» το καλοκαίρι του 2018. 

Το ΣΔΙΤ Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το τέταρτο, κατά σειρά, που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά από αυτά της Δυτικής Μακεδονίας (πλέον σε λειτουργία), της Περιφέρειας Ηπείρου και των Σερρών, στην Κεντρική Μακεδονία.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία), με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων. Η ετήσια δυναμικότητα της Μονάδας ανέρχεται σε 200 χιλ. τόνους και το συνολικό ύψος της επένδυσης σε 168 εκατ. ευρώ.

Ήπειρος

Στην Ήπειρο, τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η δεύτερη -και τελευταία- φάση δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας, υπό πραγματικές συνθήκες, δηλαδή με την εισροή σταδιακά αυξανόμενων φόρτων σκουπιδιών από τους Δήμους. Η κανονική λειτουργία και τα εγκαίνια της νέας Μονάδας έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους.

Η νέα Μονάδα θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά απόβλητα με διαλογή στην πηγή, με την εισαγωγή νέων κάδων καφέ χρώματος. 

Η ΜΕΑ, που κατασκευάστηκε μέσω ΣΔΙΤ, θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 105 χιλ. τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση ενώ θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει «πράσινη» ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ. Στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την Alpha Bank (32 εκατ. ευρώ). Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ηλεία

Το 2018 έφερε εκτόνωση και για το «ταλαιπωρημένο» έργο επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, αυτή τη φορά στην Ηλεία. Τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για το έργο. 

Η ανάδοχος κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ (προσωρινός μειοδότης ήδη από το 2014) οριστικοποιήθηκε, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΦΟΔΣΑ, κυρίου έργου, κοινοπραξίας και φορέα υλοποίησης ενώ η Οικονομική Επιτροπή έκανε αποδεκτά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του αναδόχου, μαζί με τα επικαιροποιημένα συμβατικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60 σε 45 χιλ. τόνους, η οποία συμφωνήθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Πλέον ο Φάκελος Έργου για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Π.Ε. Ηλείας, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, του οποίου η έγκριση αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, με την πολυπόθητη συμβασιοποίηση να ακολουθεί πολύ σύντομα.

Η νέα ΜΕΑ είναι χωροθετημένη στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ΜΕΑ θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80 χιλ. τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας.

Αλλάζει το τοπίο

Είναι αλήθεια ότι στα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων, φαίνεται ότι εδραιώνεται μία νέα πραγματικότητα που θα οδηγήσει σταδιακά την Ελλάδα σε νέες πρακτικές, εναρμονισμένες με τη Δυτική Ευρώπη, που θα καταστήσουν εφικτή την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και γενικά της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Μετά από πολλά εμπόδια, σημαντικά έργα βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την κανονική τους λειτουργία, σε υλοποίηση ή σε φάση ωρίμανσης προμηνύοντας ένα νέο, πολύ βελτιωμένο τοπίο σε σχέση με την, μέχρι πρότινος, προβληματική σχέση της χώρας με την διαχείριση των σκουπιδιών. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική έχει υπάρξει η συμβολή του μοντέλου ΣΔΙΤ το οποίο προοδευτικά αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς εγγυάται την ποιοτική κατασκευή και, μετέπειτα, την ομαλή λειτουργία των έργων.

Με την Μονάδα Απορριμμάτων στην Κοζάνη, την πρώτη που κατασκευάστηκε και λειτούργησε σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω ΣΔΙΤ, να μετρά πλέον 2 χρόνια λειτουργίας, νέα ανάλογα έργα έρχονται να προστεθούν σύντομα στο δυναμικό της χώρας, τα οποία θα δώσουν ανάσα σε πολλές περιοχές που στενάζουν διαχρονικά από τα σκουπίδια ελλείψει κατάλληλων υποδομών διάθεσης και επεξεργασίας τους.

Ειδική αναφορά αξίζει επίσης να γίνει στο μέτωπο της Αττικής, όπου μετά από πολύ καιρό υπάρχει κινητικότητα, εφόσον ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την ανάπτυξη της παρακείμενης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, για τον οποίο μάλιστα υπάρχει ήδη προσωρινός μειοδότης.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV