Νίκος
Καραγιάννης

Τα χαρτιά του άνοιξε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ εχθές ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος μίλησε για τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου σε σημαντικά έργα.

Τόνισε ότι στο Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινούν το επόμενο έτος δοκιμαστικά δρομολόγια, ότι το 2019 θα έχουμε ανάδοχο στη Γραμμή 4, ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα γίνει ζωνικό, ότι θα ξεκινήσουν τα έργα στο Αεροδρόμιο Καστελίου και ότι ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Αυτοκινητόδρομο ΒΟΑΚ. Πιο αναλυτικά είπε:

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης τόνισε ότι “Εμείς να εξαγγείλουμε το μετρό; Εμείς το τελειώνουμε” “…Το ’19 μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία, ήδη κάποιοι σταθμοί είναι έτοιμοι και θ’ ανοίξουν τις πύλες τους στους πολίτες. “…πρέπει να υπάρχουν αρκετοί μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Είναι νέο σύστημα, δεν έχει οδηγούς, όπως έχει στην Αθήνα, είναι αυτοματοποιημένο. Δώσαμε λύση σε πολύ κρίσιμα θέματα του έργου όπως είναι ο σταθμός Βενιζέλου και άλλοι σταθμοί που αναδείχτηκαν πραγματικά αρχαιότητες και πήγαμε στη λογική, του ότι τα έργα υποδομής και οι νέες τεχνολογίες δεν είναι ασύμβατες με τον πολιτισμό και με το περιβάλλον, προφανώς.”

“…πρέπει να υπάρχουν αρκετοί μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Είναι νέο σύστημα, δεν έχει οδηγούς, όπως έχει στην Αθήνα, είναι αυτοματοποιημένο. Δώσαμε λύση σε πολύ κρίσιμα θέματα του έργου όπως είναι ο σταθμός Βενιζέλου και άλλοι σταθμοί που αναδείχτηκαν πραγματικά αρχαιότητες και πήγαμε στη λογική, του ότι τα έργα υποδομής και οι νέες τεχνολογίες δεν είναι ασύμβατες με τον πολιτισμό και με το περιβάλλον, προφανώς. “…αυτό που προωθούμε, είναι την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες και την επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης”.

Για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας: “…οι διαγωνιστικές διαδικασίες σε τέτοια έργα, είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι προϋπολογισμού 1,5 δις, η πρώτη φάση και θα πάμε και στη δεύτερη. Οι διαδικασίες αυτές είναι διαφανέστατες, είναι όμως και βαριές. Επομένως πιστεύουμε ότι τους πρώτους μήνες του ’19 θα έχουμε ανάδοχο για τη γραμμή 4 του μετρό για να ξεκινήσει, για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Όταν ένα έργο προετοιμάζεται σωστά και σοβαρά, δεν έχει τα προβλήματα που είχε το μετρό Θεσσαλονίκης”.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας: “…το εισιτήριο, απ’ τη στιγμή που έχουμε να καλύψουμε πολλά λεφτά που κλέβονταν από αυτούς τους Οργανισμούς, θα αναδιαρθρωθεί, έχουμε πλέον το εργαλείο που είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα γίνει ζωνικό, δηλαδή ανάλογα με το τί απόσταση διανύει κάποιος επιβάτης για να είναι και δίκαιο…θα υπάρχουν διαδρομές που θα μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου, διαδρομές που θα μείνει η ίδια και διαδρομές που θ’ αυξηθεί”.

Για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων: “…Εμείς έχουμε πει, ότι για εμάς, τα έργα των αυτοκινητοδρόμων θα ολοκληρωθούν όταν εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα. Και ο διαγωνισμός του είναι στον αέρα, έχουμε περάσει τη β’ φάση, επιτέλους, για να πληρώνει ο καθένας όποια απόσταση διανύει και έχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό, προκειμένου να μειωθούν σε όλη τη χώρα οι τιμές των διοδίων. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο. Αν δεν είχαμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις, 3,5 χρόνια κι από αύριο δε θα τις έχουμε, θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει με μεγαλύτερα βήματα”.

Για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και το Αεροδρόμιο του Καστελίου: “Στο Καστέλι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η διαγωνιστική διαδικασία, έχουμε πάρει τις περισσότερες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επομένως το Σεπτέμβριο θα έρθει η συμφωνία του διαγωνισμού, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, για κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μέσα στα θερινά τμήματα θα έρθει και ο διαγωνισμός που έγινε για το Θριάσιο και έχουμε και το Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει ανάγκη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι η ανάπτυξη απλά. Γιατί εκεί πρέπει να κινηθούμε, να σταθούμε στα πόδια μας. Άρα τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται πρέπει να σχετίζονται με τη στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων που έχουμε. Και η Κρήτη έχει ανάγκη από υποδομές για να στηρίξουμε την παραγωγή της”.

“Για τον ΒΟΑΚ ξεκίνησαν όπως γνωρίζετε οι διαγωνιστικές διαδικασίες, είναι τρεις διαγωνισμοί, ο ένας διαγωνισμός είναι από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο Ηρακλείου, ο δεύτερος που είναι με ΣΔΙΤ είναι από τη Χερσόνησο Ηρακλείου μέχρι τη Νεάπολη και ο τρίτος θα είναι διαγωνισμός δημόσιου έργου από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο”.

Για τα Υδατοδρόμια: “Για τα υδατοδρόμια, υπάρχει διαδικασία, έχουν αδειοδοτηθεί αν θυμάμαι καλά δυο υδατοδρόμια. Ήταν άλλη η λογική που ήθελαν κάποιοι να περάσουν για τα υδατοδρόμια: Ηταν πώς κάνουμε εμπόριο αδειοδοτήσεων στα υδατοδρόμια όπως είχε γίνει παλιότερα με τα φωτοβολταϊκά, όπως είχε γίνει με τις ανεμογεννήτριες, όπως είχε γίνει με μια σειρά από παραγωγικές δράσεις που κάποιοι ήταν από πάνω σαν κοράκια και εμπορεύονταν τι άδειες. Δεν έκαναν έργα. Το Νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια είναι στη Βουλή, αν θυμάμαι καλά έμενε μια υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών που πρέπει να έχει μπει και επομένως θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Και προβλέπεται το πώς πρέπει να γίνει και η αδειοδότηση των υδατοδρομίων αλλά και πώς δεν προβλέπεται και απαγορεύεται να γίνει το εμπόριο αδειών των υδατοδρομίων”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV