Νίκος
Καραγιάννης

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε εχθές ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός εξετάζει αν τελικά υπάρξει ολική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα.

Σε σχέση με το παραπάνω και αν θα λειτουργήσουν σε μία τέτοια περίπτωση τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υπουργός σημείωσε πως εξετάζονται όλα τα σενάρια. Η κίνηση, όπως είπε, είναι μειωμένη κατά 90% αλλά οι τελικές αποφάσεις θα διαμορφωθούν κατόπιν εισηγήσεως των ειδικών.

Για την επάνοδο στην κανονικόητα των μέσων μαζικής μεταφορών είπε χαρακτηριστικά πως «Έχει ξεκινήσει μία ολόκληρη διαδικασία στον ΟΑΣΑ έτσι ώστε να σχεδιάσουμε σιγά-σιγά την επόμενη μέρα, διότι αυτό δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού». Εξήγησε ότι θα πρέπει από 600 λεωφορεία που κινούνται σήμερα, να πραγματοποιούν δρομολόγια πάλι 950 και να αυξηθούν ξανά οι συρμοί του μετρό ώστε οι χρονοαποστάσεις να μειωθούν στο φυσιολογικό της προ κορονοϊού εποχής.

Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει την αναπροσαρμογή των δρομολογίων, ώστε να πυκνώσουν όπου υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ήδη με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο αριθμός των επιβαινόντων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητάς τους, επαναλαμβάνοντας ότι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας γίνεται πάντα με τη συνδρομή των ειδικών.

Όσον αφορά στις αερομεταφορές, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει μία συνολική λύση για την Ευρώπη, ώστε να μην προχωρήσει το κάθε Κράτος – Μέλος σε άρση των περιορισμών από μόνο του.

Σχετικά με το σχέδιο ρευστότητας στην οικονομία την επόμενη ημέρα της κρίσης μέσω των έργων υποδομής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι το βασικό, που συζητείται και σε κεντρικό επίπεδο, πάντα υπό τις οδηγίες του ίδιου του Πρωθυπουργού, είναι η αναθεώρηση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις. «Τι πρέπει να κάνουμε, με απλά λόγια; Πρέπει να κάνουμε αυτό που επιτυχώς κάνουν και άλλες χώρες, δηλαδή ρίχνουν χρήματα εκεί που ο πολλαπλασιαστής για την οικονομία είναι πολύ μεγάλος», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, εξηγώντας ότι αυτό αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως το Ελληνικό, καθώς και ότι πρέπει να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ξεπεραστούν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV