Connect with us

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Τι είπε ο Κ. Καραμανλής για ΑΠΑ και Aegean

Δημοσιεύθηκε

στις

Την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), προκειμένου να αποφευχθεί ο υποβιβασμός των 23 αεροδρομίων της Ελλάδας από τον EASA με τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα είχε για τη χώρα μας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε ειδικότερα σε ζητήματα, που ετέθησαν κατά τις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τις σημερινές τοποθετήσεις στην Ολομέλεια.

Απαραίτητος ο διαχωρισμός του παρόχου υπηρεσιών και του ελεγκτή

Πρώτον, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο λειτουργικός διαχωρισμός του παρόχου υπηρεσιών και του ελεγκτή στον χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας και μάλιστα η Ελλάδα είχε καθυστερήσει δραματικά, με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, στην υλοποίηση της δέσμευσής της για τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής με την αρμοδιότητα ελέγχου στους τομείς των αερομεταφορών και της αεροναυτιλίας.

Σημείωσε ότι το κείμενο του Νόμου 4427 του 2016 ήταν πρόχειρο, δυσλειτουργικό και μη υλοποιήσιμο και υπενθύμισε ότι η μη υλοποίηση του διαχωρισμού επί 3 και πλέον έτη, είχε οδηγήσει τον EASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, να ξεκινήσει διαδικασία για τον υποβιβασμό των 23 αεροδρομίων της χώρας μας.

Επισήμανε δε ότι εάν ο EASA κρίνει ότι τα αεροδρόμια μίας χώρας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, καμία απολύτως αεροπορική εταιρεία δεν θα πάρει την ευθύνη να πετάξει προς τη χώρα αυτή. Και εξήγησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή δεν είχε δημιουργηθεί η ΑΠΑ, δεν μπορούσε να πιστοποιηθεί η Ασφάλεια των διαδρόμων προς-απογειώσεων των 23 αεροδρομίων της ΥΠΑ, γιατί πολύ απλά δεν ήταν δυνατόν η ΥΠΑ να αξιολογήσει την ίδια την ΥΠΑ.

Ο κ. Καραμανλής έθεσε λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ το ρητορικό ερώτημα τι θα σήμαινε αυτό για τους 23 προορισμούς της χώρας και τι ολέθριες συνέπειες θα είχε στον τουρισμό. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά τα κείμενα, που είχε στείλει ο EASA το 2018 και το 2019 στον διοικητή της ΥΠΑ επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Λιντζεράκο και σχολίασε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, αφού στις επιστολές του EASA ρητά αναφέρεται ότι 15 αεροδρόμια μπαίνουν στην κατηγορία D, δηλαδή στην κατηγορία πριν τον υποβιβασμό, αλλά και ότι ενημερώθηκε η Κομισιόν, ώστε να ενεργοποιήσει το άρθρο 22 του κανονισμού 628, δηλαδή τις διαδικασίες υποβιβασμού.

Επαρκεί το προσωπικό της ΑΠΑ που προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Δεύτερον, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το προσωπικό των 172 ατόμων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επαρκεί απολύτως για την απρόσκοπη τέλεση της αποστολής της ΑΠΑ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το Υπουργείο δεν πηγαίνει την αρχή από τα 487 άτομα, που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στα 172, αλλά από μηδέν, που είναι εδώ και 4 χρόνια, σε 172.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι μια Αρχή με 172 άτομα μπορεί να λειτουργήσει με απόλυτη επιτυχία και ότι δεν χρειάζεται να πληρώνει επί χρόνια ο ελληνικός λαός αχρείαστο πλεονάζον προσωπικό άλλων 315 ατόμων.

Κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, τις συγκριτικές μελέτες με άλλες – όμοιες με την Ελλάδα – χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας με όλους τους συνοδευτικούς πίνακες. Σχολίασε δε καυστικά ότι ο κ. Παππάς ξέχασε να καταθέσει αντίστοιχες μελέτες που έλεγαν ότι έπρεπε να φτιαχτεί η Αρχή – τέρας των 487 ατόμων. Ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τη Γαλλία, η οποία εκτός του ότι είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό, έχει 1.736 αεροπορικές μονάδες (831 δημόσια και ιδιωτικά αεροδρόμια και 905 ελικοδρόμια), ενώ η Ελλάδα 160. Μάλιστα, μόνο 84 άτομα από την ΑΠΑ Γαλλίας ασκούν επίβλεψη στα αεροδρόμια.

Δεν ιδιωτικοποιείται το FIR και η ΑΠΑ

Το τρίτο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής, ήταν αυτό της ασφάλειας. Επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν ιδιωτικοποιεί βέβαια το FIR, ούτε την ΑΠΑ, η οποία μετατρέπεται σε ΝΠΔΔ για να έχει ισολογισμούς για λόγους διαφάνειας. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε εξάλλου ότι εάν μετατροπή σε ΝΠΔΔ σήμαινε ιδιωτικοποίηση, τότε με αυτή τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ θα «κινδύνευαν» και η Ακαδημία Αθηνών, ο ΕΟΦ, το ΕΚΑΒ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα νοσοκομεία της χώρας…

Επισήμανε άλλωστε ότι ο έλεγχος της Αεροναυτιλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται από δύο μόνο φορείς: την Eurocontrol για τον έλεγχο της καταβολής των τελών και τις ώρες προσγειώσεων – απογειώσεων, και τον EASA για τα θέματα ασφαλείας.

Κι αυτό το κάνουν απομακρυσμένα, η πρώτη από τις Βρυξέλλες και η δεύτερη από την Κολωνία. Δηλαδή, με βάσει αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχουν εκπροσώπηση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης, θα έπρεπε να είχε καταρρεύσει όλη η Αεροναυτιλία.

Τέταρτον, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «φωτογραφίσει» πλήρως τον προηγούμενο Διοικητή της ΥΠΑ για να πάει στην ΑΠΑ, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία για τον Διοικητή ΥΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί πρώτα αυτή της ΑΠΑ και δεν είχε προβλέψει καν γνώση ξένης γλώσσας, γιατί ο αρεστός του υποψήφιος δεν είχε.

Προβλέπεται και ιδιωτική συμμετοχή στη διάσωση της Aegean

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε με το θέμα της στήριξης της Aegean με 120 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε ότι προβλέπεται και ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean. Ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση κάνει αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον εγχώριο ανταγωνισμό και στηρίζει συνολικά τον κλάδο των αερομεταφορών, που έχει υγιείς επιχειρήσεις, είναι κρίσιμος για την εθνική οικονομία, την προσβασιμότητα σε όλες τις περιοχές της χώρας και τον τουρισμό.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της κρίσης στήριξε τόσο σειρά αεροπορικών εταιρειών, όπως η Aegean και η Sky Express, αλλά και τους παρόχους, όπως την Fraport.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα