Νίκος
Καραγιάννης

Την κατασκευή 100-150 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιά και 1.000-1.500 στην ηπειρωτική χώρα σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2020, ξεκινώντας μάλιστα από φέτος. Ο Διαχειριστής έχει ήδη υποβάλει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ, η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης σε δημόσιους χώρους θα έχει ως πρώτη φάση την πιλοτική εγκατάσταση 100-150 σταθμών τύπου Mode 3 στα νησιά και την Ηπειρωτική Ελλάδα (2018-2019), με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ ενώ σε δεύτερη φάση θα εγκατασταθούν 1.000-1.500 σταθμο Mode 3 και Mode 4 στην Ηπειρωτική Ελλάδα (2019-2020) με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλής Μενεγάτος, στα πλαίσια του 1ου συνεδρίου Eco Mobility, με αντικείμενο τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών στη χώρα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 65 σταθμοί φόρτισης ανά την Ελλάδα με την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού να αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Σημειώνεται άλλωστε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94/ΕΕ, κάθε κράτος-μέλος οφείλει να εξασφαλίσει ένα επαρκές δίκτυο υποδομών δημόσιας φόρτισης, το οποίο ενδεικτικά θα πρέπει να καλύπτει μία αναλογία 1 σταθμού για 10 ηλεκτρικά οχήματα.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Πέρυσι στην Ελλάδα πουλήθηκαν 163 ηλεκτρικά οχήματα, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με το 2016 (+246 %), με το μερίδιο αγοράς τους όμως έναντι των συμβατικών να παραμένει καθηλωμένο σε ένα ισχνό 0,2%.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφορικά με το σχεδιαζόμενο ελληνικό δίκτυο, ο κος Μενεγάτος προέκρινε τη λύση της ανάπτυξης τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σε κεντρικά σημεία (π.χ. σε αστικό ιστό, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες κ.ά.), αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το δίκτυο δεν αναπτύσσεται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και οι καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν ηλεκτροκίνητο όχημα επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί ανεφοδιασμού.

Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει την εγκατάσταση ενός σταθμού στα μικρά νησιά και μέχρι δέκα στα μεγάλα (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα). Στην ηπειρωτική χώρα θα εγκατασταθούν σταθμοί και στο εθνικό οδικό δίκτυο ενώ σε επόμενη φάση υπάρχει πρόβλεψη και για εγκατάσταση 100 ταχυφορτιστών που θα έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού σε μισή ώρα.

 

Ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας