Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Τι απαντάνε Φάμελλος-Πέρκα στον Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως ανακριβή και γεμάτη αοριστίες χαρακτηρίζουν την απάντηση του Πρωθυπουργού σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, το masterplan και τη στήριξη της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κκ. Π. Πέρκα και Σ. Φάμελλος ύστερα από σχετικά  από σχετικό ερώτημα που ετέθη κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

“«Έγινε μεγάλη διαβούλευση και μόνο κάποιες μειοψηφίες διαφωνούν με το master plan που παρουσιάσαμε»

Το σωστό: Εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένουμε το περιβόητο σχέδιο και μέχρι στιγμής έχουμε παρουσιάσεις έκθεσης ιδεών. Η επίσημη διαβούλευση επί του σχεδίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και η παρουσίασή του δεν είχε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση, πόσω μάλλον ενθουσιασμό, ούτε καν από τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς.

«Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας»

Το ερώτημα: Πόσες περίπου; Από ποιες δραστηριότητες; Και κυρίως πότε και πώς. Το 2023 οπότε και κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες είναι πολύ κοντά ενώ ήδη πολλοί εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους λόγω της μείωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας.

«Τις επόμενες μέρες θα εγκαινιάσω στη Δ. Μακεδονία μεγάλο έργο Φ/Β»

Απορία: Γιατί χρειάστηκε το master plan για ένα προσχεδιασμένο έργο, του οποίου μάλιστα το επενδυτικό σχέδιο υπάρχει προ πολλού; Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;  Σημειώνουμε ότι οι θέσεις εργασίας στα έργα Φ/Β είναι προσωρινές και δεν εξασφαλίζουν μόνιμη απασχόληση.

Η τοπική οικονομία και κοινωνία θα συμμετέχουν στα οφέλη; Οι ενεργειακές κοινότητες γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;

«θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση»

Ειρωνεία: H κυβέρνηση επικαλέστηκε «προχειρότητα» στην συνένωση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τη δημιουργία νέων Τμημάτων και ανέστειλε τη λειτουργία τους. Υπενθυμίζουμε ότι προηγουμένως είχε καταργήσει τα διετή προγράμματα σπουδών των ΕΠΑ.Λ στα ΑΕΙ. Στη συνέχεια παραδέχεται ότι ναι μεν στο Π.Δ.Μ δεν κατανέμονται νέες θέσεις μελών ΔΕΠ… αλλά και γι’ αυτό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της καύσης λιγνίτη»

Ανακρίβεια διατυπωμένη με αφέλεια και στυλ: Εμείς μιλάμε για απανθρακοποίηση και δίκαιη μετάβαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύτηκε στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ήδη από τον Ιούνιο του 2019. Το προσχέδιο ΕΣΕΚ που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ βασιζόταν στη συνολική μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, με μείωση της συμμετοχής και του λιγνίτη και του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός, που ξεκίνησε τη χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών ήδη από το 2018-19, χρηματοδότηση που η ΝΔ δεν έχει κατορθώσει ακόμη να ενεργοποιήσει στο σύνολό της.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε καίγοντας ορυκτά καύσιμα»

ΝΤΡΟΠΗ: Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη ότι και το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο και ότι η επιλογή του να το διατηρήσει στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μέχρι το 2050 δεν συνάδει με την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή…να του το πει όμως κομψά γιατί όλοι οι σχεδιασμοί του αφορούν μόνο στην προώθηση συμφερόντων στο χώρο του φυσικού αερίου!”

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα