Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, στο πλαίσιο του «Καθημερινή Φόρουμ» και της εκδήλωσης «Περιβάλλον & Δόμηση: μια άνιση μάχη;» μίλησε στον Διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά για την κριτική που δέχθηκε με αφορμή την απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικά τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), για τον ρόλο του ΤΕΕ, την ανάγκη συνέργειας των πολιτειακών λειτουργιών αλλά και την ανάγκη συναινέσεων στο πολιτικό σύστημα για το περιβάλλον.
«Ο νομοθέτης του 2012 όφειλε να λάβει υπόψιν του την παγιωμένη νομολογία» Όσον αφορά τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, επισήμανε: «Το Συμβούλιο Επικρατείας ήδη από την δεκαετία του ’80 είχε ξεκαθαρίσει τι κάνει ο Οικοδομικός Κανονισμός και τι κάνει ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός και είχε πει ότι δεν μπορεί στον Οικοδομικό Κανονισμό να υπάρχουν οριζόντιες ρυθμίσεις οι οποίες ανήκουν στο πεδίο του Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Τι όφειλε δηλαδή να κάνει ο νομοθέτης του 2012; Όφειλε να λάβει υπόψιν του αυτή την παγιωμένη νομολογία».
Απαντώντας δε στην κριτική που δέχθηκε ειδικά από το ΤΕΕ, τόνισε: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως επαγγελματικός οργανισμός, οφείλει να λειτουργεί ως θεσμικός εγγυητής του περιβάλλοντος και να συμβουλεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όταν φέρνει ρυθμίσεις που είναι αντίθετες με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και οφείλει να συμβουλεύει την πολιτεία προς αποφυγή σφαλμάτων, που θα οδηγήσουν σε ακύρωση των νόμων».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την «ισορροπημένη».
«Χρειάζεται συνέργεια των τριών πολιτειακών λειτουργιών για να προχωρήσει η χώρα», υπογράμμισε. «Το 2012, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος μας είχε καλέσει, θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα προβλήματα».
«Απίστευτη η επίθεση στον δημόσιο χώρο»
Ο κ. Πικραμένος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του δημόσιου χώρου: «Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως κοινωνικό. Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ότι οι κοινόχρηστοι είναι ελάχιστοι. Υπάρχει απίστευτη επίθεση στον δημόσιο χώρο».
«Το δικαστήριο ενεργεί κατόπιν αιτήματος από πολίτες. Η ευθύνη είναι της πολιτείας», είπε, σημειώνοντας ότι «το κράτος δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, κράτος είμαστε όλοι. Υπάρχει ατομική ευθύνη και δυστυχώς την έχουμε ξεχάσει».
Μιλώντας για τον ρόλο των δικαστών, σχολίασε ότι σε πολλές περιστάσεις «οι δικαστές είναι αντανακλάσεις μίας κοινωνίας που δεν θέλει να υπάγεται σε κράτος δικαίου».
Ερωτηθείς για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, απάντησε ότι «ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή προστίμων».
«Νιώθω έντονα αποδιοπομπαίος τράγος»
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως νιώθει έντονα αποδιοπομπαίος τράγος.
«Δεν με ενδιαφέρει όμως», συμπλήρωσε, «θέλω να είμαι εντάξει απέναντι στην κοινωνία. Έχω βάλει ως σκοπό μου τον εκσυγχρονισμό».
Συμπλήρωσε δε πως οι δικαστές στην εποχή μας πρέπει να μιλούν. «Δεν ισχύει πλέον ότι οι δικαστές πρέπει να μιλάνε μόνο με τις αποφάσεις τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξηγούμε πράγματα». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δώσουμε βάση στο υποστηρικτικό δυναμικό.
«Η χώρα μας δεν πάσχει από δικαστές, αλλά από δικαστικούς υπαλλήλους».
Έστειλε προειδοποίηση για το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου: «Η επικοινωνία των ανθρώπων γίνεται με τρόπο άναρχο. Υπάρχει αναταραχή και εξευτελίζονται θεσμοί με fake news και χυδαίες διατυπώσεις».
«Απαιτείται συναίνεση»
Όσον αφορά το περιβάλλον, ο κ. Πικραμένος υπογράμμισε πως απαιτείται συναίνεση στο πολιτικό σύστημα. «Δεν πρέπει προεκλογικά οι κυβερνήσεις να ανατρέπουν πολιτικές που έχουν γίνει με κόπο. Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας», είπε.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην προσωπική του στάση απέναντι στην παρανομία: «Αποχώρησα από έναν όμιλο όπου ήμουν, διότι δεν ήταν δυνατόν να μείνω καθώς υπήρχαν παρανομίες. Όταν βλέπεις παρανομία, σηκώνεσαι και φεύγεις και δεν θες και καμία σχέση μαζί τους».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV