Νίκος
Καραγιάννης

Σειρά τροποποιήσεων και αλλαγών είναι ο μονόδρομος για να εγκριθεί από την DG Comp η περιβόητη σύμβαση για την ανάπτυξη του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου. Εφόσον αυτές ικανοποιηθούν, τότε ανοίγει η πόρτα για να κλείσει μία υπόθεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για σχεδόν 2 χρόνια.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το προηγούμενο ρεπορτάζ του ypodomes.com, ένας από τους βασικούς όρους από την διεύθυνση της Κομισιόν, είναι να διπλασιαστεί το τίμημα, δηλαδή από 10 εκατ.ευρώ να πάει στα 20 εκατ. αλλά σε χρόνο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της παραχώρησης.

Ένα δεύτερο, δύσκολο σημείο, είναι η μείωση του χρόνου της παραχώρησης από τα 60 χρόνια στα 37, με την δυνατότητα όμως κάτω από ορισμένες συνθήκες, να μπορεί τελικά να επεκταθεί για χρονικό διάστημα άλλων 23 ετών.

Τα υπέρ και τα κατά

Αυτά τα δύο βασικά σημεία, είναι ουσιαστικά και οι μεγαλύτερες “θυσίες” για την ανάδοχο κοινοπραξία ETBA BIΠΕ-GOLDAIR. Ο διπλασιασμός του τιμήματος είναι ένα κρίσιμο σημείο, καθώς ανεβάζει σημαντικά τις υποχρεώσεις του σχήματος απέναντι στην Πολιτεία, όμως το διάστημα που δίδεται και που αγγίζει τα 10 χρόνια, είναι αρκετό για να μπορέσει να διαχειριστεί επιχειρηματικά.

Είναι άλλωστε κατά κοινή ομολογία, ένα Εμπορευματικό Κέντρο το οποίο δεν έχει προηγούμενο στη χώρα, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε συνδέσεις με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και με τα λιμάνια Πειραιά και Ελευσίνας.

Η μείωση του χρόνου σύμβασης, είναι επίσης ένα αγκάθι αλλά δίδεται επίσης η δυνατότητα κάλυψης των 23 ετών, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις τουλάχιστον 3 χρόνια πριν τη λήξη της παραχώρησης, ενώ ανάλογα με τις επιδόσεις θα υπάρχει και δυνατότητα επιπλέον παράτασης κατά 3 έτη. Πάντως πηγές της αγοράς επιμένουν ότι πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση για να μπορέσει να κλείσει η υπόθεση επιτυχώς.

Επιπρόσθετοι όροι

Πέρα από αυτούς τους “δύσκολους” όρους, ζητείται η κατά 100% αύξηση του ετήσιου ελάχιστουν εγγυημένου fee από 350.000 ευρώ σε 700.000 ευρώ, προσαρμοσμένος στον τιμάριθμο. Επίσης ζητείται η αύξηση της ετήσιας προμήθειας από 2,51% σε 5% με κάποιες όμως αιρέσεις. Για κάθε αλλαγή επίσης πάνω στο βασικό επενδυτικό πλάνο, θα πρέπει να ενημερώνεται η Κομισιόν για τυχόν επιπλέον fee λόγω πιθανής αύξησης του αντικειμένου της επένδυσης (π.χ. επιπλέον κτίρια). Τέλος θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός διαμοιράσματος κατά 50% μεταξύ παραχωρησιούχου και φορέα αλλά και να ξεκαθαρίζονται οι επιπλέον δραστηριότητες για τον υπολογισμό των προμηθειών που θα πρέπει να καταβάλλονται και να αποκλείεται η πρόβλεψη υπηρεσιών εκτός ΘΕΚ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κάλυψη αυτών των όρων θα σημάνει και το τέλος της πολυετούς περιπέτειας για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο και θα το θέσει σε τροχιά υλοποίησης.

Ένας δύσκολος συμβιβασμός για μία οραματική επένδυση

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλες οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων και όπως φαίνεται έχουμε φτάσει στο “δια ταύτα” και καλά γνωρίζοντες την υπόθεση σημειώνουν ότι το ΥΠΟΜΕ θέλει να κλείσει η υπόθεση θετικά για να ξεκινήσει η οραματική επένδυση.

Είναι φυσικά στην διακριτική ευχέρεια του αναδόχου να διαπραγματευτεί, να δεχθεί ή να αρνηθεί τους παραπάνω όρους, όμως όπως όλα δείχνουν, τα περιθώρια ελιγμού είναι λίγα και πάμε για ένα δύσκολο συμβιβασμό. Σε άλλη περίπτωση η χώρα κινδυνεύει με απαίτηση επιστροφής κονδυλίων ύψους 100 εκατ. ευρώ και η επένδυση να μείνει στα συρτάρια.

Άλλωστε η έναρξη υλοποίησης του Θριασίου, θα σημάνει μία περίοδο κατασκευής 5 ετών, χωρισμένη σε δύο φάσεις (2+3 χρόνια) με  επένδυση 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αποθηκών, κτιριακών χώρων και οδικών και σιδηροδρομικών προσβάσεων. Η σύμβαση με την Μυτιληναίος είναι εν ισχύ και όταν ενεργοποιηθεί θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών στο χώρο των logistics.

Επιπρόσθετα η λειτουργία του ΘΕΚ θα σημάνει και την απασχόληση τουλάχιστον 3.000 εργαζομένων σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, τον Ασπρόπυργο, αλλά και τις γύρω περιοχές (Λιόσια, Ελευσίνα, Μαγούλα). Μαζί με το σχεδιαζόμενο Θριάσιο 2, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη βιομηχανία των logistics στη χώρα μας και θα αναγάγουν το ανάδοχο σχήμα ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair, ως ηγέτες στο χώρο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV