Newsroom

Υπεγράφησαν από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, οι συμβάσεις με τους αναδόχους εργολάβους, των αντιπλημμυρικών έργων, που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών ξεχωριστών (μία για τη Βόρεια, μία για τη Νότια και μία για τη Μέση Κέρκυρα) συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό του 1.278.000€ ήτοι 426.000€ έκαστη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές Ποταμού, παρουσία και των Αντιπεριφερειαρχών, Π.Ε. Κέρκυρας, Υποδομών & Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Ζορμπά, Μανώλη Ορφανουδάκη και Νίκου Μηλιώτη, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει πλέον στις μέρες μας η «θωράκιση» των νησιών του Ιονίου απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, που προκαλούνται ελέω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Πλέον μιλάμε για κλιματική κρίση, όχι για κλιματική αλλαγή, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, που σημειώθηκαν το περασμένο διάστημα στην περιοχή μας, να χρήζουν σοβαρών παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης με κυρίαρχες τον καθαρισμό υδατορεμάτων, αλλά και αποκαταστάσεων».

«Το πρώτο έργο, που ανακοινώνεται για το 2022 και θα φέρει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για ασφάλεια και προστασία της ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μας, είναι οι συμβάσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα και στους τρεις Δήμους της Κέρκυρας», επεσήμανε η Περιφερειάρχης, για να προσθέσει:

«Αποδείχθηκε ότι εξαιρετικά σημαντικό στον τομέα της πρόληψης είναι οι καθαρισμοί, που πρέπει να γίνονται έγκαιρα. Με τις συμβάσεις αυτών των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας προβλέπονται καθαρισμοί, ενισχύσεις και βελτιώσεις υφιστάμενων παρεμβάσεων. Οι καθαρισμοί είναι ένα δαιδαλώδες ζήτημα, το οποίο το αντιμετωπίζουμε τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης, όπως συμβαίνει μετά το φαινόμενο «Μπάλλος» και τις πλημμύρες.

Δίνουμε μεγάλη «μάχη», ώστε ν’ ανταποκριθούμε στην κλιματική κρίση έχοντας εν προκειμένω για τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα έναν προϋπολογισμό περίπου στο 1,3 εκατ. ευρώ, αντίστοιχο του περσινού και σχεδόν διπλάσιο από τους προϋπολογισμούς που είχε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Είναι ξεκάθαρο ότι από την περιπέτεια του «Μπάλλου» βγήκαμε όλοι κερδισμένοι σε επίπεδο εμπειρίας, καθώς και σημαντικές παρεμβάσεις καθαρισμών έγιναν, αλλά και μεγάλες ανάγκες αποκαλύφθηκαν, καθώς δεν είχαν γίνει πολλά τα τελευταία 40 χρόνια».

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου κατέληξε λέγοντας: «Ξεκινάμε με ευθύνη το 2022 θεωρώντας καθήκον μας το αίσθημα ασφάλειας, το οποίο πρέπει να μεταδώσουμε και να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας, με έργα πρόληψης, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυστυχώς θα μας απασχολούν συχνά πλέον.

Αισιοδοξώ, ότι πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε το Σχέδιο Στρατηγικών Επιστημονικών Ειδικών Μελετών, το Master Plan, δηλαδή, για την «οχύρωση» του κάθε νησιού της Περιφέρειάς μας, καθώς αφενός η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη, αφετέρου το κάθε νησί μας έχει τις δικές του ανάγκες και τις δικές του ιδιομορφίες. Είμαστε εδώ στον διπλό αγώνα… Να κυνηγάμε την καθημερινότητα και τις αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες, να ενισχύουμε τις υπάρχουσες υποδομές μας, να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις πρόληψης και παράλληλα να μελετάμε ουσιαστικά τι έργα υποδομών πρέπει να γίνουν από δω και πέρα σε κάθε νησί μας».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV