Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θωμάς: Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γεράσιμος Θωμάς στο Συνέδριο Renewable & Storage Forum

Τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στο συνέδριο Renewable & Storage Forum της ιστοσελίδας Energypress.

Όπως τόνισε ο κ Θωμάς, «Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης».

Βασικός πυλώνας της ενεργειακής στρατηγικής θα είναι το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που καταρτίζεται και θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους. Παράλληλα, θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί ο οδικός χάρτης για την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για το 2050.

«Ο πρώτος άξονας για τον οποίο έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επόμενη δεκαετία είναι η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ.

Ο στόχος αυτός είναι αδιαμφισβήτητά φιλόδοξος, συμβαδίζει όμως πλήρως με τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις και κατατάσσει την Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή της ενεργειακής μετάβασης.

Είναι κάτι το οποίο αρχίζουν να μιμούνται οι εταίροι μας και να κάνουν τα προγράμματα απολιγνιτοποίησής τους πιο εμπροσθοβαρή. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 θα γίνει με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο. Η ασφάλεια εφοδιασμού και η επάρκεια του ενεργειακού συστήματος θα βρίσκονται στο επίκεντρο του εγχειρήματος.

Οι λόγοι που καθιστούν σήμερα την απολιγνιτοποίηση επιτακτική ανάγκη είναι όχι μόνο οικονομικοί -λόγω της αυξητικής πορείας των τιμών εκπομπών ρύπων-, αλλά και περιβαλλοντικοί λόγω της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θωμάς, η ΔΕΗ πέρυσι είχε ζημίες 200 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων λόγω της εξέλιξης της τιμής των εκπομπών ρύπων και φέτος οι ζημίες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες.

«Θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι –συνέχισε ο υφυπουργός Ενέργειας- ότι είχε δρομολογηθεί και είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές του χρόνου με το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ το κλείσιμο πολλών μονάδων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς όμως είχε υστερήσει η απαραίτητη προετοιμασία για την μεταλιγνιτική περίοδο είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το επισπεύσουμε και να καλύψουμε το κενό που είχε δημιουργηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα το επιτύχουμε.

Για την Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα εκπονηθεί ένα masterplan που θα αγκαλιαστεί από όλη την κυβέρνηση, από το υπουργείο όχι μόνο το δικό μας αλλά και από τα υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών, Οικονομικών, θα έχει επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις περιοχές αυτές και θα αντλήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ένα νέο εργαλείο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν».

Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στον άξονα της ενεργειακής αποδοτικότητας, που συνδέεται με τις δράσεις περιορισμού της ζήτησης για ενέργεια και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς θα διαμορφωθεί η ενεργειακή παραγωγή στη χώρα μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

«Απαιτείται ένας συνδυασμός κανονιστικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων για να μειώσουμε την ενέργεια που χρειάζεται, κυρίως στα κτίρια που είναι υπεύθυνα για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ρύπων.

Δρομολογούμε ένα αισιόδοξο και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αποδοτικότητας για κτίρια δημόσια και ιδιωτικά. Προωθούμε νομοθετική ρύθμιση στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τα δημόσια κτίρια που θα ανοίξει την πόρτα ώστε η ενεργειακή αποδοτικότητα να επιτυγχάνεται μέσω ESPOs (Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών), με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα θα ανοίξουν αντίστοιχα προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας για τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ενεργειακές κοινότητες. Μεριμνούμε ώστε τα χρήματα που θα διοχετευθούν στα προγράμματα αυτά να έχουν καλύτερη στόχευση και μεγαλύτερη μόχλευση, ώστε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Περνώντας στο θέμα των ΑΠΕ, ο κ, Θωμάς υπογράμμισε τον στόχο για αύξηση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% (έναντι προηγούμενου στόχου 31%). Αυτό μεταφράζεται σε εγκατάσταση επιπλέον 9.000 ΜW ΑΠΕ και ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής που θα ξεπερνά 60% σε βάθος δεκαετίας.

Όπως είπε, «Θα πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν αυτή την άνοδο. Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων είναι ο κεντρικός άξονας. Οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις θα έρθουν τις επόμενες δυο εβδομάδες για πράγματα που είναι ώριμα.

Το δεύτερο νομοθετικό πακέτο θα έρθει στις αρχές του 2020 και το τρίτο προς το τέλος του πρώτου τριμήνου. Θα δώσουμε έμφαση τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά έργα και στα εργαλεία του repowering και του redesign που μπορούν να επιτύχουν άμεσα αποτελέσματα.

Το δεύτερο συνοδευτικό της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ είναι οι διασυνδέσεις και τα συστήματα αποθήκευσης. «Ο,τι έργα αφορούν στην αποταμίευση ενέργειας που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα και με λογικό κόστος θα τα προωθήσουμε. Παράλληλα, θα στηρίξουμε την εξέλιξη projects και τεχνικών που θα μας βοηθήσουν σε βάθος χρόνου.

Η γρήγορη απολιγνιτοποίηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το φυσικό αέριο που θα διαδραματίσει τον ρόλο του μεταβατικού καυσίμου. Οι νέες μονάδες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί θα προχωρήσουν με νέα δυναμική και η προοπτική άμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών θα δώσει νέα δυναμική στις επενδύσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου».

Όσον αφορά στα δίκτυα, ο κ Θωμάς έκανε ειδική μνεία στην απόφαση για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εκσυγχρονισμός και οι επενδύσεις του δικτύου διανομής είναι σημαντικό εργαλείο για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του δικτύων.

Γι΄ αυτό εντός του 2020 η κυβέρνηση και η ΔΕΗ θα λάβουν τις αποφάσεις για την είσοδο των ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΔΔΗΕ και πώς θα προχωρήσουμε και εκεί σε ένα φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όχι μόνο ως χώρα διαμετακόμισης του φυσικού αερίου, αλλά ως πρωταγωνιστής στις αγορές ενέργειας.

Όπως είπε, στις χώρες των Βαλκανίων βόρεια της Ελλάδος, το 40% των ενεργειακών υποδομών είναι πεπαλαιωμένο. Επομένως θα είναι σημαντικό για τη χώρα μας που θα αναπτύξει μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ να έχει και δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας και όχι μόνο εισαγωγών.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Aναβαθμισμένη εφαρμογή για online δήλωση βλάβης από τον ΔΕΔΔΗΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Τη νέα αναβαθμισμένη εφαρμογή για την online δήλωση βλάβης ηλεκτροδότησης με δυνατότητα ενημέρωσης με sms ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών του.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές μπορούν  επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.deddie.gr/PowerCutReportWebapp/index.html, είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε μέσω κινητής συσκευής (smartphone, tablet κλπ), να δηλώνουν  περιστατικά που αφορούν προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους (διακοπή ηλεκτροδότησης, ηλεκτροδότηση υπό μη κανονική τάση, κ.λπ.).

Για τη δήλωση απαιτείται η καταχώριση από τον επισκέπτη της εφαρμογής του Αριθμού Παροχής (αναγράφεται σε εμφανές σημείο των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Προμηθευτών), καθώς και ορισμένων προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμο, αριθμός κινητού τηλεφώνου) και άλλων σχετικών πληροφοριών (αν ο επισκέπτης είναι ο συμβεβλημένος χρήστης της παροχής, ή εν γένει χρήστης της παροχής κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των δεδομένων, ο χρήστης θα λάβει με sms ειδικό κωδικό για την πιστοποίηση του κινητού του (authentication pin) και ενημέρωση για την επιτυχημένη καταχώριση της αναγγελίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ενημερωτικά sms, ένα για τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών και ένα για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης.

Η νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ για τη διάθεση νέων mobile εφαρμογών που θα ενισχύσουν την online εξυπηρέτηση των πελατών του, υποστηρίζοντας το μεγαλύτερο εύρος των αναγκών τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Στα σκαριά» σημαντικά έργα για την απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιγινιτικές Μονάδες της ΔΕΗ

Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, του υφυπουργού Γ. Θωμά και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κ. Μουσουρούλη με τον Αντιπεριφερειάρχη  Αρκαδίας Χ. Λαμπρόπουλο και τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης Α. Χριστογιανννόπουλο.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των έργων που συνδέονται με τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Μεγαλόπολης, όπως τον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή καθώς και τις δράσεις από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ενέκρινε χθες το Πράσινο Ταμείο (επικαιροποίηση της μελέτης σκοπιμότητας για το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, πόροι 2,75 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί για τον Δήμο για έργα Κυκλικής Οικονομίας, Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος).

Στη συνάντηση αναλύθηκαν  τα βήματα για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης που θα καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των κτιρίων της πόλης, δηλαδή τόσο τους σημερινούς χρήστες της τηλεθέρμανσης (περίπου το 50% των νοικοκυριών) όσο και τα κτίρια των νέων καταναλωτών που θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Οι σημερινοί χρήστες της τηλεθέρμανσης δεν θα επιβαρυνθούν με το κόστος της σύνδεσης του κτιρίου τους στο δίκτυο του φυσικού αερίου, καθώς είχαν πληρώσει όταν συνδέθηκαν με την τηλεθέρμανση. Οι νέοι καταναλωτές, προκειμένου να συνδεθούν τα κτίριά τους με το δίκτυο φυσικού αερίου, θα έχουν ισόποση επιβάρυνση με αυτή που είχαν οι συμπολίτες τους όταν συνδέθηκαν με το δίκτυο τηλεθέρμανσης.

Στόχος του σχεδιασμού είναι η αδιάλειπτη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών της τηλεθέρμανσης για τη μεταβατική περίοδο και η ταχύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών του συνόλου των πολιτών με φυσικό αέριο, με τρόπο δίκαιο και οικονομικά επωφελή για τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης και κατά την θερμαντική περίοδο 2020-2021, παρά τη λήξη της σχετικής σύμβασης στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επιδεικνύοντας Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , η Επιχείρηση θα εγκαταστήσει  λέβητα που θα λειτουργεί με καύση LPG και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου και θα καλύψει το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του λέβητα για την προαναφερόμενη περίοδο.

Η μετάβαση από την τηλεθέρμανση στο φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και θα υποστηριχθεί με πόρους ΕΣΠΑ. Ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος επιβεβαίωσε τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο έργο της εισαγωγής φυσικού αερίου στον Δήμο Μεγαλόπολης και σημείωσε ότι θα στηρίξει τη δημοτική αρχή  με κάθε τρόπο προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση.

Ο κ. Θωμάς δήλωσε:

«Λύνουμε τις εκκρεμότητες στο θέμα της τηλεθέρμανσης. Κλείνουμε συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ  για «άνοιγμα» πύλης στο δίκτυο χαμηλής πίεσης στο σημείο εξόδου στη θέση «Περιβόλια». Εξασφαλίσαμε την λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ  στη Μεγαλόπολη στην πλήρη ισχύ της, 811 MW.

Ακούμε το αίτημα της δημοτικής αρχής για δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας και συμμετοχή των κατοίκων σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι πρωτοβουλίες αυτές, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις  της ΔΕΗΑΝ σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Μεγαλόπολη διασφαλίζουν ότι η περιοχή θα διατηρήσει την ενεργειακή της ταυτότητα. Και μαζί με τις νέες επενδύσεις στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα θέτουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε:

«Οι λιγνιτικές περιοχές και οι πολίτες τους θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη ημέρα. Δεν μας επιτρέπεται να απαντάμε στα προβλήματα με παρωχημένες μη λύσεις. Κοιτάμε μπροστά και κάνουμε την πρόκληση ευκαιρία για όλους. Τα Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου είναι μόνο η αρχή».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Υπογράφηκε η τριμερής σύμβαση για τη διασύνδεση της Σκιάθου στην Υψηλή Τάση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή τριμερούς σύμβασης Σκιάθου

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης περνά η διασύνδεση της Σκιάθου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης με την υπογραφή της σύμβασης για τον Υποσταθμό GIS που θα κατασκευαστεί στο νησί μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και της ανάδοχης εταιρείας ΑΒΒ.

Η τριμερής σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 28 Μαΐου 2020 στα κεντρικά γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που ανατίθεται με τη διαδικασία της συνδιακήρυξης από τους δύο Διαχειριστές.

Η υποβρύχια διασύνδεση ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021. Το καλωδιακό τμήμα, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη τον Φεβρουάριο με την Ελληνικά Καλώδια, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Με την ηλέκτριση της νέας γραμμής 150 kV, η ηλεκτροδότηση των νησιών Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος θα σταθεροποιηθεί και το νησιωτικό σύμπλεγμα θα θωρακιστεί ενεργειακά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πρόγραμμα με στόχο την ηλέκτριση όλων των νησιών της χώρας έως το 2029.

Η Σκιάθος περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του 10ετούς μας προγράμματος και αναμένεται να διασυνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Ακόμη ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, οι Σποράδες, θα τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα με σταθερότητα και αξιοπιστία και τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε:

«Για τον ΔΕΔΔΗΕ, η αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα νησιά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά του. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας μέσα από την ενίσχυση των υποδομών, είναι όλα τα νησιά μας να αποτελέσουν πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία μεγάλων διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών συστημάτων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και ενσωμάτωση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ABB Power Grids, κ. Κώστας Παπαδόπουλος, επισήμανε:

«Η υλοποίηση του κλειστού Υ/Σ GIS στο νησί της Σκιάθου από την ABB Power Grids είναι μία επιπλέον διασφάλιση για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού η παροχή ενέργειας στην τοπική κοινωνία θα γίνεται με χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής αξιοπιστίας, όπως αυτό έχει καταδειχθεί από αντίστοιχα έργα μας που λειτουργούν στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα