Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική και απολύτως αναγκαία εξέλιξη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κύριο πυλώνα του Εργαλείου Ανάκαμψης “Next Generation EU”,ύψους 750 δις ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρόσθετες δράσεις της Πράσινης Μετάβασης το 2021-2024 επιπλέον των πόρων του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Επίσης χαιρέτισε την πρόταση για αύξηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (σε 40 δις ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν από 7,5 δις. ευρώ προηγουμένως), που θα επιτρέψει σε χώρες όπως η Ελλάδα που προχωρούν σε ταχεία απολιγνιτοποίηση να επιταχύνει και να δρομολογήσει με καλύτερους όρους την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διπλασιασμό των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) την επόμενη πενταετία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα σχεδιάζει πιο φιλόδοξες και εμπροσθοβαρείς πολιτικές και στο μέτωπο της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων (στοχεύοντας στην ανανέωση του 15% του αποθέματος έως το 2030), λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
«Για την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό η «Πράσινη Μετάβαση» να οδηγήσει σε προσιτές τελικές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία», τόνισε ο κ. Θωμάς. «Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί προτεραιότητά μας το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό και να συνδράμει στον εξορθολογισμό των τιμών».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «sector coupling» (σ.σ. σύζευξη των κλάδων παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας) καθώς και της προεδρίας της ΕΕ για το υδρογόνο, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στην στρατηγική για τα υπεράκτια πάρκα, η οποία πρέπει να έχει ευρωπαϊκή διάσταση και για λόγους γεωπολιτικούς-μεταξύ άλλων. Η Ελλάδα αναμένει φιλόδοξες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό τον τομέα.
Όλοι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ τόνισαν ότι οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη συζήτηση στην ενεργειακή εξοικονόμηση, τις ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων πάρκων), την αποθήκευση ενέργειας, την ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων, τις διασυνοριακές διασυνδέσεις, την ψηφιοποίηση και την ολοκλήρωση κρίσιμων project ενεργειακών υποδομών που συνδράμουν στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της Ένωσης.
Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει Σχέδιο Δράσης για το υδρογόνο και υπογραμμίζουν την σημασία της ενίσχυσης των αλυσίδων αξίας στην EE, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ. Τέλος, ο κ. Θωμάς ευχαρίστησε την προεδρία της Κροατίας και χαιρέτισε την έναρξη της Γερμανικής προεδρίας της ΕΕ και τις προτεραιότητες που τέθηκαν, ιδιαίτερα για τα υπεράκτια πάρκα και τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για πράσινο υδρογόνο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας