Connect with us

Επικαιρότητα

ΣΕΓΜ: Θλιβερή εξαίρεση η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή μελετητική αγορά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τεχνικών Μελετητικών Εταιρειών (EFCA) τα αποτελέσματα του Βαρομέτρου για το 2018 που αφορούν τις ανά διετία τάσεις και προσδοκίες των Ευρωπαϊκών Τεχνικών Μελετητικών Εταιρειών.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στην EFCA από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ). Η Ευρωπαϊκή Αγορά δείχνει μια σταθερά ανερχόμενη πορεία με συνεχόμενες θετικές προσδοκίες για τον μελετητικό κλάδο της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, αντίθετα, η αντίστοιχη αγορά τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς μειούμενη και οι θετικές προσδοκίες έχουν εγκαταλείψει το ελληνικό μελετητικό δυναμικό.

Η ευρωστία της μελετητικής αγοράς αντανακλά την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Οικονομιών, καθώς και επενδύσεις κεφαλαίου σε υποδομές τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που αποτελεί και στόχο της εξωτερικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα με ανύπαρκτες ουσιαστικά δημόσιες επενδύσεις, με περιορισμένη εξωστρέφεια, με αναιμική ανάπτυξη και απουσία προγραμματισμού, έχουμε ως αποτέλεσμα την απουσία της Ευρωπαϊκής ευρωστίας στον μελετητικό κλάδο.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της EFCA, η μελετητική αγορά στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σταθερή και αναπτυσσόμενη. Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη μείωση του κύκλου εργασιών του μελετητικού κλάδου, η οποία το 1ο τρίμηνο του 2018 ανήλθε στο -28,1%.

Στην εποχή μας το κύριο πρόβλημα των Τεχνικών Μελετητικών Εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η εξεύρεση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι μισθοί μεγαλώνουν και η προσφορά έργων είναι ικανοποιητική. Η Ελλάδα τροφοδοτεί συνεχώς τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες με πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, έχει καθηλώσει ή και μειώσει τις αμοιβές του ανθρώπινου δυναμικού και πάσχει από την έλλειψη έργων ανάπτυξης που είτε δεν προωθούνται, είτε παραμένουν μπλεγμένα στη γραφειοκρατία, που καταδυναστεύει τον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς την ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ, κ. Κωνσταντίνος Καλέργης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Βαρομέτρου της EFCA τόνισε ότι «Όταν πάσχει και υποαπασχολείται ο μελετητικός κλάδος, αυτό σημαίνει ότι δεν προετοιμάζονται έργα και προγράμματα ανάπτυξης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο είχαμε βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος στη χώρα μας, η πραγματική ανάπτυξη προϋποθέτει κοπιώδη και χρονοβόρα εργασία του μελετητικού κλάδου που προετοιμάζει την εφαρμογή των έργων και των προγραμμάτων. Σήμερα χρειάζονται οι πόροι που θα προετοιμάζουν την ανάπτυξη, σήμερα χρειάζεται ποιοτική εργασία το επιστημονικό δυναμικό μας για να μην το αναζητούμε αύριο σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς, η πορεία και οι συνθήκες της μελετητικής αγοράς στη χώρα μας είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γ.Καραγιάννης: Απομακρύνθηκαν 90.000κ.μ καμμένης ξυλείας από το Μάτι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάτι οικόπεδο καμμένης ξυλείας

Τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι μέσα από την αντιμετώπιση του, ανέδειξε με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Να θυμίσουμε ότι εχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών απομάκρυνσης και καθαρισμού. Όπως αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στο Μάτι και η αναγέννηση της περιοχής, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η εκκαθάριση του οικοπέδου στο οποίο είχαν μαζευτεί εύφλεκτα υλικά αλλά επί ένα χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα για την απομάκρυνσή τους, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στον χώρο, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για όσα έχουμε κάνει και όσα σχεδιάζουμε μετά την εντολή του, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Έχουν ήδη απομακρυνθεί 90.000m3 καμένων δέντρων, κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών που καθιστούσαν το οικόπεδό ωρολογιακή βόμβα για όλη την περιοχή. Και μάλιστα, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν δωρεάν τις εργασίες τους.

Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, το οικόπεδο μπορεί να καθάρισε αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα