Newsroom

Θετικές προοπτικές για το real estate της χώρας βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος παρά την αστάθεια που προκάλεσαν στην αγορά διάφοροι παράγοντες όπως η πανδημία της νόσου Covid-19, η ενεργειακή κρίση, το κόστος των υλικών κατασκευής και οι διάφορες επιπτώσεις του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου.

Η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την θετική πορεία της ελληνικής αγοράς ακινήτων βασίζεται εν μέρη στις θετικές προοπτικές για την τουριστική κίνηση στη χώρα καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα αλλά και η σημαντική διαφορά που υπάρχει στις τιμές των ακινήτων από εκείνες που υπήρχαν πριν την μνημονιακή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2008 στο δείκτη τιμών διαμερισμάτων η υψηλότερη τιμή που σημειώθηκε ήταν 101,7 ενώ το 2017 σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή του δείκτη που ήταν 59.

Η πορεία των τιμών ακολούθησε καθοδική τροχιά από το 2009 έως και το 2017 στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της χώρας με τις τιμές να καταγράφουν το 2012 και το 2013 μείωση κατά 11,7% και 10,9% αντίστοιχα.

Ωστόσο από το 2017 έως και σήμερα η πορεία των τιμών κινείται ανοδικά με μια κάμψη που σημειώθηκε κατά την περίοδο της έξαρσης του κορωνοιού το 2020.

Συγκεκριμένα το έτος 2021 ο ρυθμός αύξησης των τιμών διαμερισμάτων άγγιξε το 7,1% ετησίως σε σχέση με το 4,5 του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους οι ρυθμοί αύξησης των τιμών για τα νεόδμητα και τα παλαιότερα διαμερίσματα ήταν 7,4 και 6,9 αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την πανελλαδική εικόνα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Αθήνα με 9,1%.

Συγκεκριμένα η εικόνα της μεταβολής ανά έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η εξής:

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV