Βαγγέλης
Θάνος

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η ΡΑΕ το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης και Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας για την περίοδο 2022-2026, της  Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ( ΕΔΑ Θεσσ).

Στο πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπεται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Ακόμα γίνεται αναφορά για επενδύσεις σε υποδομές ανανεώσιμων αερίων όπως είναι το υδρογόνο.

Η υλοποίηση του σχεδίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την τετραετία, προβλέπει συνολικά για τις δύο περιοχές επενδύσεις ξεπερνάει τα 170 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τα  χιλιόμετρα του δικτύου χαμηλής πίεσης  θα είναι περισσότερα από τα 3000 χμλ.

Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους 14 Δήμους που αναφέρονται στο πρόγραμμα, το δίκτυο χαμηλής πίεσης μέχρι το 2026 αναμένεται να φτάσει τα 1.700 χλμ, ενώ το δίκτυο μέσης πίεσης θα αναπτυχθεί κατά περίπου 48 χλμ, φτάνοντας τα 218 χλμ.

Το 2021 τα χιλιόμετρα του δικτύου χαμηλής πίεσης έφταναν τα 1.395 χλμ. Ο προϋπολογισμός για τα έργα ανάπτυξης και σύνδεσης καταναλωτών με το δίκτυο, ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Δέλτα, τον Δήμο Θερμαϊκού, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παυλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης.

Βάσει προγράμματος, οι ενεργές συνδέσεις για τους παραπάνω δήμους, το 2026 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 84.769 από 68.135 που ήταν το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, μέχρι το 2021 οι Δήμοι με τη μεγαλύτερη διείσδυση φυσικού αερίου είναι των Αμπελοκήπων-Μενεμένης με ποσοστό 75%, Νεάπολης Συκεών με 71%, Ωραιοκάστρου με ποσοστό 68% και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου με ποσοστό 65%.

Όσον αφορά την κάλυψη δικτύου ανά δήμο, πρώτος είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 77% και ακολουθεί ο η Καλαμαριά με 76%. Λίγο πιο πίσω είναι ο Δήμος Παύλου Μελά με 74%.
Στον αντίποδα, την πιο χαμηλή κάλυψη έχει ο Δήμος Βόλβης με 5% και ο Δήμος Λαγκαδά με 8%.

Θεσσαλία

Μεγάλης έκτασης είναι και τα έργα ανάπτυξης που προγραμματίζονται για τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου για την περίοδο 2022-2026, το δίκτυο χαμηλής πίεσης θα φτάσει στα 1.400 χλμ, ενώ το δίκτυο μέσης πίεσης τα 174 χλμ. Ο προϋπολογισμός για τα έργα ξεπερνάει τα 80 εκατ. Ευρώ

Οι εργασίες θα υλοποιηθούν σε 21 Δήμους της Θεσσαλίας. Πρόκειται για τους Δήμους Λαρισαίων, Βόλου , Καρδίτσας , Δήμος Τρικκαίων , Δήμος Αλμυρού, Φαρσάλων, Κιλελέρ , Ρήγα Φεραίου, Τυρνάβου , Ελασσόνας, Μετεώρων , Αγιάς, Παλαμά, Σοφάδων, Πύλης, Μουζακίου, Τεμπών, Δήμος Φαρκαδόνας, Νότιου Πηλίου , Ζαγοράς Μουρεσίου και ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Οι ενεργές συνδέσεις αναμένεται να φτάσουν τις 57.425 από τις 46.103 που ήταν το 2021.

Σχετικά με την περιοχή της Θεσσαλίας, η μεγαλύτερη διείσδυση καταγράφεται στα Φάρσαλα με 69%, στο Δήμο Λάρισας και στο Δήμο Καρδίτσας με ποσοστό 65%. Την ίδια στιγμή, τη μεγαλύτερη κάλυψη δικτύου παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου με 80% και ακολουθεί η Καρδίτσα με 77%.

Από την άλλη μεριά, την πιο χαμηλή κάλυψη έχει ο Δήμος Παλαμά με 10% και ο Δήμος Σοφάδων με 16%.

Το πρόγραμμα της ΕΔΑ Θεσσ, είναι σχεδιασμένο με το βλέμμα στο μέλλον καθώς περιλαμβάνονται επενδύσεις για την έγχυση των ανανεώσιμων αερίων
στο δίκτυο διανομής. Στα έργα προβλέπονται σημεία εισόδου ανανεώσιμων αερίων, προσαρμογή δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης για την ενσωμάτωση του υδρογόνου και προσαρμογή Σταθμών. Ο προϋπολογισμός των παραπάνω έργων φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ. 7 εκατ. για τη Θεσσαλία και 3 εκατ. για τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και τη Θεσσαλία η ΕΔΑ Θεσσ, προβλέπει και πρόσθετες επενδύσεις , όπως τοποθετήσεις “έξυπνων μετρητών”, ψηφιοποίηση υπηρεσιών, έργα για εξοικονόμηση ενέργειας και έργα για την ασφάλεια και την ενίσχυση του δικτύου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV