fbpx
Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Handelsblatt: Ο Πειραιάς θα εκτοπίσει Αμβούργο και Βρέμη από την τρίτη θέση της Ευρώπης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας 3 του Λιμένα Πειραιά

Κρίση στην Αθήνα; Όχι στο λιμάνι του Πειραιά. Ενώ η Ελλάδα έχει χάσει το ένα τέταρτο της οικονομικής της ισχύος από το 2008 και έχει επανειλημμένα βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει αυξηθεί περισσότερο από δέκα φορές τα τελευταία δέκα χρόνια -μια άνευ προηγουμένου ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας. Τώρα η νέα συντηρητική-φιλελεύθερη κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει περισσότερα λιμάνια. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι μεγάλο.

Τα «ρεκόρ» της COSCO

Το 2008 τo λιμάνι του Πειραιά κινούνταν νωχελικά. Εκείνη την εποχή μεταφορτώνονταν (μόλις) 433.582 μονάδες εμπορευματοκιβωτίων/TEU [σ.σ. Twenty-foot Equivalent Unit είναι στατιστική μονάδα που βασίζεται σε εμπορευματοκιβώτιο ISO μήκους 20 ποδιών (6,10 μ.) για την τυποποιημένη μέτρηση εμπορευματοκιβωτίων διαφόρων χωρητικοτήτων και την περιγραφή της χωρητικότητας πλοίων ή τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων. Ένα εμπορευματοκιβώτιο ISO 20 ποδιών ισούται με 1 TEU].

Και μετά ήρθαν οι Κινέζοι. Η κρατική εταιρία διεθνών μεταφορών, εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποδομής China Ocean Shipping Company (COSCO) αρχικά συνήψε συμφωνία μίσθωσης με την ελληνική κυβέρνηση για τη λειτουργία μιας νέας αποβάθρας εμπορευματοκιβωτίων. Και αυτό ήταν μόνον η αρχή. Το 2016 η COSCO αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο έναντι ποσού 368,5 εκατ. ευρώ το 51% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΠ). Η σύμβαση προβλέπει ότι το 2021 οι Κινέζοι αποκτούν ακόμα 16% των μετοχών. Η συμφωνηθείσα τιμή αγοράς έχει ήδη κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account), (δηλ. δεν μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο πριν «κλείσει» η μεταβίβαση).

Η COSCO ξύπνησε το μισοκοιμισμένο λιμάνι. Πέρυσι μεταφορτώθηκαν 4,9 εκατομμύρια TEU -έντεκα φορές περισσότερα από ό,τι δέκα χρόνια. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε σχεδόν τρία εκατομμύρια μονάδες. Τον Ιούλιο, ο Πειραιάς ξεπέρασε την ισπανική πόλη της Βαλένθια και έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο. Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ ο Πειραιάς βρίσκεται στην πέμπτη θέση, και παγκοσμίως κατατάσσεται στην 32η θέση.

Ο Πειραιάς οφείλει την ταχεία ανάπτυξή του στη γεωγραφική του θέση και την τοπογραφία του. Στην αρχαιότητα, οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν το λιμάνι για τις εκτεταμένες εμπορικές τους οδούς στη Μεσόγειο. Ο Θεμιστοκλής ελλιμένιζε εδώ τον πολεμικό του στόλο.

Ο Πειραιάς είναι ο πρώτος σημαντικός λιμένας για τα φορτηγά που προέρχονται από την Ασία μετά τη διέλευση του καναλιού του Σουέζ και προσεγγίζουν την Ευρώπη. Ως φυσικό λιμάνι βαθέων υδάτων, ο Πειραιάς μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανεξάρτητα από τα κύματα.

Αυτό καθιστά το λιμάνι ένα ιδανικό κόμβο για το σχέδιο «One Belt, One Road», το νέο δρόμο του μεταξιού, με το οποίο ο Πρόεδρος Xi Jinping θέλει να κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές και να κερδίσει πολιτική επιρροή. Ο Πειραιάς είναι «ο επικεφαλής του δράκου στην Ευρώπη», λένε οι αναλυτές.

Εδώ τα εμπορευματοκιβώτια που φθάνουν από την Ασία μεταφορτώνονται σε μικρά φορτηγά με προορισμό άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο ή μεταφέρονται σιδηροδρομικώς μέσω Βαλκανίων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για την Ελλάδα προορίζεται μόνο ένα μικρό μέρος των εισερχόμενων φορτίων.

Η χώρα δεν είναι ούτε σημαντική αγορά ούτε είναι ιδιαίτερα σημαντική ως εξαγωγέας. Αλλά με το δυναμικό του Πειραιά μπορεί να καταστεί ο σημαντικότερος κόμβος μεταφορών και εφοδιασμού/logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Πειραιάς ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο κατά την τελευταία δεκαετία. Παρά την εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες εμπορικές συγκρούσεις, οι μεταφορτώσεις εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 21,6% το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ο Πειραιάς θα μπορούσε ακόμη να επωφεληθεί από τον προστατευτισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: όσο πιο δύσκολη γίνεται για τους Κινέζους η πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, τόσο πιο σημαντική γίνεται η ευρωπαϊκή αγορά.

Η ανάπτυξη αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία του ΟΛΠ. Κατά το παρελθόν έτος, η εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών του σε σύγκριση με το 2017 κατά 19,2%. Το κέρδος προ φόρων διπλασιάστηκε από 21,2 σε 42,3 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα αυξήθηκε κατά 148% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Το 2018 ήταν το πιο επιτυχημένο έτος για εμάς από την άποψη της κερδοφορίας», δήλωσε ο Captain Fu Chengqui, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, με την ευκαιρία της παρουσίασης των στοιχείων.

Δεν επωφελείται όμως μόνο η COSCO ως ο μεγαλύτερος μέτοχος. «Γνωρίζουμε την ευθύνη μας για την κοινωνία», επιβεβαιώνει ο Captain Fu, όπως τον αποκαλούν όλοι στην εταιρεία. Σύμφωνα με ίδιους υπολογισμούς, το λιμάνι, το οποίο απασχολεί 3.100 άτομα, συνεισφέρει κατά 0,4% στο ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Πέρυσι, η εταιρεία πλήρωσε 18,3 εκατ. ευρώ φόρους και 14,3 εκατ. ευρώ εισφορές για κοινωνική ασφάλιση. Επιπλέον, ο ΟΛΠ κατέβαλε 4,8 εκατ. ευρώ για τα τέλη παραχώρησης στο κράτος.

Για να μπορέσει να συνεχίσει με τους έως τώρα ρυθμούς, η COSCO θέλει τώρα να επενδύσει περίπου 800 εκατ. ευρώ στην επέκταση του λιμανιού. Οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων. Μαζί με την τρέχουσα επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ εμπορευματοκιβωτίων, η χωρητικότητα του λιμένα από 7,5 εκατομμύρια TEU πρόκειται να αυξηθεί ετησίως σε περισσότερα από 10 εκατ. TEU.

Όταν αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες, ο Πειραιάς θα εκτοπίσει το Αμβούργο και το λιμάνι της Βρέμης όσον αφορά τον τρέχοντα κύκλο εργασιών και θα τα υποσκελίσει καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Ευρώπη μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα.

Η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας

Μεταξύ των επιβατικών λιμανιών, ο Πειραιάς βρίσκεται ήδη στην κορυφή της Ευρώπης. Με την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας, ο ΟΛΠ θέλει να ενισχύσει αυτή την ηγετική θέση. Το γενικό σχέδιο που υπέβαλαν οι Κινέζοι στην κυβέρνηση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας προβλέπει ένα νέο τέρμιναλ για κρουαζιερόπλοια και δύο νέους προβλήτες που θα χτιστούν στη θάλασσα.

Μετά την επέκταση, ο Πειραιάς θα μπορέσει να φιλοξενήσει τέσσερα μεγάλα κρουαζιερόπλοια της τελευταίας γενιάς με μήκος μεγαλύτερη από 400 μέτρα ταυτόχρονα. Ο ΟΛΠ επιθυμεί επίσης να χτίσει τέσσερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην περιοχή του λιμανιού.

Ένα από αυτά θα βρίσκεται στον ιστορικό τερματικό σταθμό που χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 για την αναχώρηση των Ελλήνων μεταναστών για τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και είναι γνωστός ως «Παγόδα» λόγω της τότε φουτουριστικής, καμπύλης του οροφής, αλλά είναι άδειος για χρόνια.

Πίσω από τα σχέδια για επέκταση του λιμανιού κρουαζιέρας βρίσκεται η ιδέα να καταστεί ο Πειραιάς ελκυστικότερος ως «home port», δηλαδή ως αφετηρία για τις μεσογειακές κρουαζιέρες. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ξεκινούν τις κρουαζιέρες τους από την Ιταλία ή την Ισπανία. Ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα COSCO έχει στο μυαλό του για τα σχέδιά του αυτά, κυρίως την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά κρουαζιερόπλοιων.

Επενδύσεις στον ΟΛΠ και ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμένων της χώρας

Μετά την εκλογική νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΟΛΠ ελπίζει τώρα να μπορέσει να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις του γρήγορα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά ένα πρόγραμμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε ήδη πριν από τις εκλογές να ξεκινήσει το έργο επέκτασης στον Πειραιά όπως και άλλες παγωμένες επενδύσεις. Ο ΟΛΠ ελπίζει ότι οι πρώτες εγκρίσεις θα υπάρξουν αυτό το φθινόπωρο, εγκαίρως για την επίσκεψη του Κινέζου αρχηγού κράτους Xi Jinping στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Το εμβληματικό έργο του Πειραιά ανοίγει στους Έλληνες την όρεξη για περισσότερα. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει άλλα δέκα λιμάνια ή να τα θέσει υπό ιδιωτική διαχείριση.

Λιμάνια, όπως η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα στο βόρειο Αιγαίο, το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Βόλος στα ανατολικά και η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα στα δυτικά, εξακολουθούν να αποτελούν τμήμα του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Ελκυστική είναι η Αλεξανδρούπολη λόγω της εγγύτητάς της με τον αυτοκινητόδρομο Εγνατία, που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα και συνδέει την Κωνσταντινούπολη στα ανατολικά με την Αδριατική στα δυτικά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις που οδηγούν από την Ελλάδα μέσω των βαλκανικών χωρών προς την Ανατολική Ευρώπη. Ειδικά για τη Βουλγαρία, η Αλεξανδρούπολη καθίσταται όλο και πιο σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο.

Προοπτικές και σε ενεργειακό επίπεδο

Στο μέλλον, το λιμάνι θα καταστεί επίσης ενεργειακός κόμβος: Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η ελληνική ενεργειακή εταιρεία Κοπελούζος καθώς και ο εφοπλιστής Πέτρος Λιβανός σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστήσει τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πιο ανεξάρτητες από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω προγραμματισμένων και υφιστάμενων αγωγών. Γι’ αυτό και το σχέδιο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται πολιτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σημερινό νωχελικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως αλιευτικά σκάφη και πορθμεία, το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να φέρει παρόμοια ανάπτυξη με τον Πειραιά. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην προεκλογική εκστρατεία την ταχεία ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ζωηρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ εκθειάζει τις «μεγάλες δυνατότητες» του λιμανιού με κάθε ευκαιρία και υπόσχεται: «Θα επικεντρωθώ στην εξεύρεση Αμερικανού επενδυτή».

Στο θέμα αυτό οι Αμερικανοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν επίσης την Αλεξανδρούπολη και ως ένα ενδιαφέρον λιμάνι για τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

Συνάντηση Πατούλη με τη διοίκηση του ΟΛΠ για την επέκταση του Προβλήτα Κρουαζιέρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαία ΟΛΠ Κτίριο Διοίκησης

Η επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά ώστε να δημιουργηθούν 2 θέσεις για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς», μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων και δυναμικότητας 2.500 επιβατών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Πρόκειται για έργο ύψους 120 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Θάνος Λιάγκος, Μέλος Δ.Σ. ΟΛΠ εκπροσωπώντας τη Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε., ο Χ. Γερακαράκης Διευθυντής Έργων ΟΛΠ Α.Ε., ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις, οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2020 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 32 μήνες.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή επανεκκίνηση στην Αττική και δημιουργούν νέες προοπτικές σε σημαντικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας όπως είναι η κρουαζιέρα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά προς τα νότια, ώστε να δημιουργηθούν 2 θέσεις για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς» μήκους μεγαλύτερου των 280 μ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή επέκτασης συνολικού εμβαδού 150.000 τ.μ. καθώς και των απαιτούμενων δικτύων απορροής υδάτων, οπτικών ινών και παροχής ρεύματος και νερού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Φουλ για υπογραφές για την κατασκευή του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέος Λιμένας Κρουαζιέρας Πειραιά

Θέμα κάποιων εβδομάδων είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπογραφή της σύμβασης που αφορά το μεγάλο έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως αναφέρουν, το Συμβούλιο Διοικήσεων του ΟΛΠ, ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής με τον ανάδοχο που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το έργο θα υπογραφεί και θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο χρόνος πιέζει μιας και το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ανάδοχος είναι η  εταιρεία ΤΕΚΑΛ με προσφορά που αγγίζει τα 103εκατ.ευρώ +ΦΠΑ, δηλαδή μία προσφορά που κυμάνθηκε περίπου στο 24,5%. Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο για προβλήτα κρουαζιέρας στην Ευρώπη. Η δυναμική άλλωστε του λιμανιού του Πειραιά είναι εμφανής από τα στατιστικά που κάθε χρόνο δείχνουν αύξηση στην κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων.

To έργο της κατασκευής του νέου προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, είναι η ναυαρχίδα του επενδυτικού προγράμματος της COSCO για τον ΟΛΠ το οποίο ξεπερνά τα 600εκατ.ευρώ. Η αρχική αξία του συγκεκριμένου έργου εκτιμήθηκε σε 136εκατ.ευρώ +ΦΠΑ.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ

Το έργο της επέκτασης του προβλήτα του επιβατικού λιμένα στη Νότια Ζώνη, Φάση Α` θα γίνει στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Το κόστος του έργου είναι 168,99εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 136,28εκατ.ευρώ). Σημαντικός παράγοντας του διαγωνισμού είναι ότι διέπεται από τον 4402/2016 που είναι ο νόμος με τον οποίο έγινε η παραχώρηση του ΟΛΠ και όχι τον 4412/2016 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.

Το παρόν έργο, αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης κρουαζιερόπλοιων. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να δέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου και θα μπορεί να γίνει άνετα home-port. Συγκεκριμένα θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 4 κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς άνω των 400 μέτρων έκαστο.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 1.019 μέρες (επερίπου 34 μήνες) και εφόσον η σύμβαση υπογραφεί σύντομα τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα από το ΠΕΠ Αττικής, όπου και αποτελεί το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο αυτού του Προγράμματος. Ταυτόχρονα υλοποιείται η δέσμευση από την Κινεζική διοίκηση του ΟΛΠ για επενδύσεις 600 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι εργασίες συνοψίζονται σε εργασίες εκσκαφής και εξυγίανσης πυθμένα, στην καθαίρεση του υφιστάμενου ακρομολίου στον μόλο Θεμιστοκλέους, την κατασκευή κυψελωτών κιβωτίων, πασσάλων και δοκού ανωδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, για την κατασκευή των κρηπιδωμάτων παραβολής και επιχώσεις, για τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου.

Οι απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές για τη λειτουργία του νέου προβλήτα, όπως εγκατάσταση δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, φωτισμού, ύδρευσης και πυρόσβεσης, καθώς και των υποστηρικτικών τους κτιρίων (κτίριο υποσταθμού και αντλιοστασίου πυρόσβεσης).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Ξεκινούν το 2020 έργα 910εκατ.ευρώ στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβλήτας Λιμάνι Πειραιά

Με ένα μεγάλο πακέτο 910εκατ.ευρώ στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει το 2020. Πρόκειται για πρόγραμμα έργων το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και φιλοδοξεί να αλλάξει το αναβαθμίσει τις δυνατότητες που παρέχουν αυτά τα δύο λιμάνια. Επίπλεον εγκρίθηκε πακέτο 4,4εκατ.ευρώ για έργα σε 34 μικρότερα λιμάνια.

Ο στόχος είναι για τον Πειραιά να μεταβληθεί στην κύρια λιμενική πύλη της Ευρώπης σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως από την Ασία. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος στόχος είναι να καταστεί υπολογίσιμη λιμενική δύναμη στην Ευρώπη και να είναι η βασική πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Από τα 910εκατ.ευρώ, τα 610 εκατομμύρια αφορούν το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ το οποίο είναι σε εξέλιξη. Το έργο σημαία με 170εκατ.ευρώ, δεν είναι άλλο από το νέο λιμάνι κρουαζιέρας το οποίο θα αναδείξει τον Πειραιά ως homeport, αλλάζοντας τον χάρτη της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο διαγωνισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής με την ανάδοχο ΤΕΚΑΛ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής. Αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης κρουαζιερόπλοιων. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να δέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου (άνω των 400 μέτρων).

Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το φιλόδοξο σχέδιο για τον 4ο προβλήτα στην περιοχή του Νέου Μόλου Δραπετσώνας. Το σχέδιο δεν εγκαταλείπεται, παρότι προς το παρόν δεν υπήρξε θετική κατάληξη και είναι βέβαιο ότι θα το βρούμε μπροστά μας στην ανοδική πορεία του ΟΛΠ προς την κορυφή της Ευρώπης.

Εκτός από την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει επίσης ανέγερση σταθμού logistics στην περιοχή πρώην ΟΔΔΥ, την κατασκευή ξενοδοχείων, και κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για τις επενδύσεις του ΟΛΘ στη Θεσσαλονίκη, το έργο που κυριαρχεί δεν είναι άλλο από την περίφημη ολοκλήρωση του Προβλήτα 6 που έχει εκτιμώμενο κόστος 180εκατ.ευρώ από τα συνολικά 200εκατ.ευρώ του σχεδίου. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, έχοντας ως πηγή χρηματοδότησης, ιδιωτικά κεφάλαια της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας.

Να θυμήσουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι μελέτες για το μεγάλο αυτό έργο που περιλαμβάνει νέο πρόσθετο κρηπίδωμα μήκους 460 μέτρων με ωφέλιμο βάθος -17,6μ. τουλάχιστον, πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων, κατά μήκος του παραπάνω νέου κρηπιδώματος και συμπληρωματικά έργα υποδομής. Το έργο θα έχει διάρκεια περίπου 3 χρόνια και θα επιφέρει το διπλασιασμό της ικανότητας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ.

Να σημειώθεί πως για να μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς ο 6ος προβλήτας, θα πρέπει να τρέξουν τα έργα της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης με τα εθνικά δίκτυα. Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της οδικής σύνδεσης. Το σιδηροδρομικό έργο είναι σε μελέτες που θα ολοκληρωθούν το 2020.

ΤΑ 34 ΛΙΜΑΝΙΑ

Τον εκσυγχρονισμό 39 λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο 34 λιμανιών της χώρας επιδιώκει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη σειρά λιμενικών έργων συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δρομολογήσει.

Τα έργα τα οποία ενέκρινε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Μάλιστα έρχονται να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα των εν λόγω 39 λιμενικών εγκαταστάσεων και στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνδέονται άμεσα με την ενίσχυση των επιπέδων της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας που προσφέρει σήμερα το λιμενικό σύστημα της χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης «η συνεχής βελτίωση των λιμενικών υποδομών της νησιωτικής Ελλάδας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο».

Αναλυτικά τα 34 λιμάνια για τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί προγράμματα βελτίωσης των υποδομών τους είναι τα εξής:

– Οργανισμοί Λιμένων: Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ν. Ευβοίας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου (Κρήτης).

– Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία: Αλοννήσου, Πάτμου, Σάμου, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Νάξου, Πάρου – Αντίπαρου, Κυθήρων, Αίγινας, Θήρας, Λέσβου, Χίου, Καλύμνου, Σαλαμίνας, Λευκάδας, Θάσου, Ιεράπετρας, Δωδεκανήσων, Ναυπλίου,

– Λιμενικά Ταμεία: Χανιών, Ικαρίας και Σύρου και Αγίας Γαλήνης

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα