Connect with us

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Πρόταση για πράσινη «όαση» στον εξωτερικό χώρο του Γενί Χαμάμ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γενί Χαμάμ Θεσσαλονίκη

Μια ακόμη πράσινη “όαση”, στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί στον εξωτερικό χώρο του ιστορικού μνημείου Γενί Χαμάμ, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών μικροκλίματος της περιοχής.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στο 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο και προκύπτει από έρευνα του Εργαστηρίου Δασοκομίας, που εκπονήθηκε από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Στέλλα Καλογήρου, τη Δρα Μαριάνθη Τσακαλδήμη, μέλος ΕΔΙΠ στο Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και τον αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Δασολογίας, Πέτρο Γκανάτσα.

Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και η πρόταση για οικολογικό σχεδιασμό πάρκου στον χώρο που περιβάλλει το ιστορικό μνημείο Γενί Χαμάμ, με στόχο την αύξηση της αστικής βιοποικιλότητας, τη δημιουργία ενός βιώσιμου και φιλόξενου περιβάλλοντος για την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και επισκέπτονται την περιοχή, την αναβάθμιση και ενεργοποίηση ενός αδρανούς χώρου και την ανάδειξη των εγγύς θρησκευτικών- ιστορικών μνημείων (Γενί Χαμάμ, Ναός Αγ. Δημητρίου, ρωμαϊκή αγορά) και τέλος, την άρση του κατακερματισμού του ιστορικού κέντρου και τη συνέχεια του σε έναν ενιαίο άξονα.

Σύμφωνα με την κ. Τσακαλδήμη, η περιοχή έρευνας περιλαμβάνει τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου που είναι κτίσμα της οθωμανικής περιόδου το οποίο χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό λουτρό. Η έκταση του οικοδομικού τετραγώνου είναι 14.491,19 τ.μ. και η υπό διαμόρφωση περιοχή 6.693,30 τ.μ.

Ο χώρος ενώνεται, με μια νοητή γραμμή από το θαλάσσιο μέτωπο και με άλλους πράσινους ανοιχτούς χώρους, όπως η Πλατεία Αριστοτέλους, το πάρκο Κερκύρας, η Παναγία Χαλκέων, η Ρωμαϊκή Αγορά και το πάρκο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και λόγω του επικλινούς εδάφους, προσφέρει θέα προς το κέντρο της πόλης, τον Θερμαϊκό κόλπο, ακόμη και τον Όλυμπο.

Στη μελέτη προκύπτει ότι είναι προβληματική η περιμετρική προσέγγιση στον χώρο και αδύνατη η εσωτερική προσπέλαση στο εσωτερικό του τετραγώνου της περιοχής, ενώ ο χώρος είναι κατακερματισμένος σε επιμέρους τμήματα και χρήσεις.

“Μερικά τμήματα είναι αξιοποιημένα, όπως ο αύλειος χώρος του ναού Αγίου Δημητρίου, το κτίσμα Γενί Χαμάμ («Αίγλη» σήμερα) και άλλα είναι με στοιχεία εγκατάλειψης και υποβάθμισης, όπως η αλάνα-αυτοσχέδιος χώρος στάθμευσης, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, οι πρόχειρες περιφράξεις όπου γίνεται ρίψη μπαζών και έχει δημιουργηθεί σκουπιδότοπος” τονίζεται στη μελέτη.

Παράλληλα, στον χώρο έχει “εισβάλει” το ξενικό δενδρώδες είδος «αείλανθος» και άλλα 17 ξενικά φυτικά είδη, προκαλώντας εκτόπιση των αυτόχθονων φυτικών ειδών της ελληνικής χλωρίδας.

Για τους μελετητές, είναι σημαντική η ανάπλαση και η διαμόρφωση της περιοχής και η χρήση της ως πνεύμονα πρασίνου και ευεξίας, αλλά και η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, βιώσιμου οικολογικού, βιοκλιματικού χώρου σημαντικής προσφοράς στην ποιότητα ζωής της πόλης.

Για τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητας του χώρου, προτείνεται η κατάλληλη διαμόρφωση των εισόδων του χώρου (μόνο για πεζούς), κατάλληλη χρήση διαγώνιων μονοπατιών που επιτρέπουν τον εύκολο προσανατολισμό, και την αβίαστη αντίληψη των κατευθύνσεων που επιλέγει ο επισκέπτης.

“Ακόμη και σήμερα”, καταλήγει η έρευνα, “αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ευκαιρίες αξιοποίησης ελεύθερων χώρων και μάλιστα εγκαταλελειμμένων και αντιαισθητικών, με δυνατότητες συνεισφοράς στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος”.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με κατάλληλο σχεδιασμό αξιοποίησης του χώρου και σωστή επιλογή των φυτικών ειδών που θα φυτευτούν, το αποτέλεσμα που θα προκύψει μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση και ενεργοποίηση ενός αδρανούς χώρου, στην ανάδειξη των εγγύς θρησκευτικών-ιστορικών μνημείων, στη δημιουργία ενός βιώσιμου και φιλόξενου περιβάλλοντος για την καθημερινότητα των ανθρώπων, στην αύξηση της αστικής βιοποικιλότητας και στη βελτίωση των συνθηκών μικροκλίματος.

Τέλος, μπορεί να συντελέσει στην ενοποίηση του ιστορικού κέντρου και τη δημιουργία ενιαίου δικτύου πολιτισμού και φύσης, εντός του αστικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Τζιτζικώστας: Το ΕΧΣ για το Παραλιακό Μέτωπο θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Απόστολος Τζιτζικώστας

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σε υπηρεσιακή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη σύσκεψη, που προήδρευσε ο κ. Τζιτζικώστας συμμετείχαν οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των επτά Δήμων, που έχουν εκτάσεις στο παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης στο Θερμαϊκό Κόλπο, Αντιπεριφερειάρχες, υπηρεσιακά στελέχη και η μελετητική ομάδα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και είναι το μεγαλύτερο στοίχημα όλων μας για την επόμενη δεκαετία. Η πρώτη φάση της μελέτης γι’ αυτή την οραματική παρέμβαση όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, ολοκληρώθηκε και την παρουσιάζουμε σήμερα, με στόχο να επαναβεβαιώσουμε όλοι τη βούλησή μας για την υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου ενοποίησης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ. από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Είναι το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το κοινό μας στοίχημα με τους επτά Δήμους και επιβάλλεται τη δέσμευσή μας να τη συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, χωρίς καθυστερήσεις».

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους Δήμους και θα αρχίσει η δεύτερη και τελευταία φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, ώστε να υποβληθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία και για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

«Οφείλουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδίου. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις, απόψεις, επισημάνσεις και διορθώσεις από όλους, ώστε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση χωρίς καθυστερήσεις, για να μετουσιώσουμε μια σπουδαία ιδέα σε πράξη.

Μόνο με τη στήριξη όλων μας θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο. Κεντρικός στόχος μας είναι εντός του 2020 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος να προλάβουμε να αρχίσουμε τις παρεμβάσεις ενοποίησης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπονται ανά παραλιακό Δήμο, εντός της θητείας μας.

Είναι, πέρα από συμβολική παρέμβαση, το μεγαλύτερο εμβληματικό και αναπτυξιακό έργο που σχεδιάστηκε και θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι το πιο σημαντικό έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε στη θητεία μας. Θα φέρει τη σφραγίδα όλων μας και γι’ αυτό πρέπει να αφοσιωθούμε σ’ αυτό το στόχο. Η μελέτη που παρουσιάζουμε είναι μια πρώτη καλή βάση συζήτησης.

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, που ανήκει σε όλους κι εμείς ενωμένοι θα καταφέρουμε να το ενοποιήσουμε και να το αναδείξουμε, αξιοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη που έχει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, εξήγησε ότι «κοινός στόχος όλων είναι να αποτελέσει το παραλιακό μέτωπο το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Πρέπει ενωμένοι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία, επειδή πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα τα καταφέραμε καλά και επειδή όλοι αντιλαμβάνονται το σπουδαίο διακύβευμα θα προχωρήσουμε τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα».

Στη συνέχεια της σύσκεψης, ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάκης Δούμας, παρουσίασε τα κύρια στοιχεία της πρώτης φάσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, τους στόχους, τις προτάσεις των μελετητών ανά ενότητα και τις θετικές επιπτώσεις του στην αναπτυξιακή διαδικασία της Θεσσαλονίκης. «Ήταν μια δύσκολη μελέτη, λόγω του μεγέθους της και του αριθμού των εμπλεκομένων φορέων, όμως διασφαλίζει την ισόρροπα κατανεμημένη ανάπτυξη και προσδιορίζει το νέο brand name της Θεσσαλονίκης, επανασυνδέοντας οριστικά την πόλη με τη θάλασσα», υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πρόσωπο του Προϊσταμένου του Τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Σάββα Λαδόπουλου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τα υπηρεσιακά στελέχη των επτά Δήμων, τους μελετητές και τον ανάδοχο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Εμβληματικό έργο για την Δ. Θεσσαλονίκη η δημιουργία του Πάρκου Παύλου Μελά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη χρηματοδότηση για τα έργα ανάπλασης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας, σε δηλώσεις του, ότι γίνεται πράξη η σχετική δέσμευση της Περιφέρειας.

«Διασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αρχίσουν τα πρώτα ουσιαστικά έργα για την ανάπλαση του χώρου. Με κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεπερνούν κατά πολύ τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, προχωράμε άμεσα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών προσβασιμότητας και ασφαλούς χρήσης από τους πολίτες ενός υπαίθριου χώρου 332 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε εμβληματικό έργο για τη δυτική Θεσσαλονίκη τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, υπογράμμισε ότι η λειτουργία του αφορά σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και τόνισε ότι διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση, ώστε να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών για την περιοχή.

«Σε συνεργασία με τον δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς τα επόμενα χρόνια θα παραδώσουμε στους πολίτες έναν χώρο, που θα αποτελεί τον μεγαλύτερο πράσινο πυρήνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη» είπε και κάλεσε τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες, διασφαλίζοντας και τα υπόλοιπα κονδύλια που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί στο σύνολό της η μελέτη για το πρώην στρατόπεδο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται:

– Η ολοκλήρωση βασικών υποδομών παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, που αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας του πάρκου,

– Οι κατεδαφίσεις κτισμάτων – ερειπίων και η βελτίωση των εδαφών, η συντήρηση και αποκατάσταση των ενοτήτων πρασίνου και η ενίσχυση των φυτεύσεων με στόχο την τελική περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου.

– Η κατασκευή των απαραίτητων παροχών προσβασιμότητας, άθλησης, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου των πολιτών, η προστασία των χώρων πρασίνου και των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, η ασφάλεια και επιβλεψιμότητα του χώρου κατά τη χρήση του από το κοινό,

– Η σύνθεση μιας αναλογίας χρήσεων και παροχών στον υπαίθριο χώρο, που θα προσαρμόζονται στις κατευθύνσεις και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού,

– Η σύνθεση μιας ήπιας παρέμβασης, που θα διατηρεί τη φυσική τοπογραφία και θα αξιοποιεί την ήδη έντονη και με ιδιαίτερο χαρακτήρα βλάστηση.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο θα υλοποιηθούν σε όλα τα αναγκαία σημεία στο σύνολο της έκτασης, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Επίσης, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια- παρασκευαστήρια, αλλά και να εξοπλιστεί το πάρκο με καθιστικά, πέργολες, εξέδρες παιχνιδιού, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κτλ. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Έχουν προβλεφθεί μέτρα ασφάλειας των διατηρητέων κτιρίων και χάραξη βασικών διαδρομών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, μήκους 8,5 χιλιομέτρων, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Τη σχετική μελέτη χρηματοδότησε ο Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας και την ανέθεσε στην Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με την ομάδα υποδομών και επενδυτικών έργων της Deloitte στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα για τις 100 Ανθεκτικές Πόλεις του Ιδρύματος Ροκφέλερ.

Την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να στραφεί επιτέλους προς τη θάλασσα επισήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου μέσα και από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και απώτερος σκοπός, η οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Όπως είπε, το πλαίσιο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο η διοίκηση του δήμου θα παραδώσει τόσο στην επόμενη δημοτική αρχή, όσο και στην επόμενη περιφερειακή αρχή για να το αξιοποιήσει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου που συντάσσει.

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος επισήμανε ότι το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου ακολουθεί ρεαλιστική προσέγγιση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι σε συμφωνία με την κεντρική ιδέα που έχει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη του μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και έγινε μετά από διαβούλευση με τους φορείς.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος-πλαισίου παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Deloitte, Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte για τη Βόρεια Ελλάδα, και Χριστίνα Αμοιραδάκη, υπεύθυνη εκπόνησης του έργου.

Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από τα δυτικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έως τον Κελλάριο Όρμο, που βρίσκεται στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμο Καλαμαριάς. Λόγω της ποικιλομορφίας του παραλιακού μετώπου, η υπό εξέταση περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες: ως Ζώνη Α ορίστηκε η ευρύτερη περιοχή πίσω από το λιμάνι, ως Ζώνη Β η Παλιά Παραλία μέχρι τον Λευκό Πύργο, ως Ζώνη Γ η Νέα Παραλία μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και ως Ζώνη Δ, η περιοχή του Κελλάριου Όρμου, πίσω από το Μέγαρο.

Για την Ζώνη Α με βάση τα πορίσματα της μελέτης κτηματομεσιτικής αγοράς και τις διεθνείς δοκιμασμένες πρακτικές, προτείνεται μια μεγάλης κλίμακας αστική ανάπλαση για την αναζωογόνηση της. Στο επίκεντρο της αστικής αναγέννησης της περιοχής είναι κυρίως να εξασφαλιστεί η σύνδεση με το κέντρο της πόλης, να βελτιωθεί η ποιότητα των δημόσιων υποδομών και ανοιχτών χώρων, καθώς και να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Για τη Ζώνη Β, προβλέπεται ότι η αστική ανανέωση της περιοχής θα επιτευχθεί μέσω επικεντρωμένων αναπλάσεων μεμονωμένων χώρων, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί από τον δήμο, όπως η επέκταση της Παλιάς Παραλίας με τη δημιουργία ξύλινης εξέδρας για πεζούς, η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης και η ανάπλαση της Δημητρίου Γούναρη και της πλατείας Φαναριωτών.

Μετά την πρόσφατη ανάπλαση του μεγαλύτερου τμήματος της Ζώνης Γ (Νέα Παραλία) στόχος της αναγέννησης αυτής της περιοχής είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της, αυξάνοντας την προσβασιμότητα προς και από το κέντρο της πόλης και δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον κοντά στην ακτογραμμή.

Προτείνεται η μετεγκατάσταση των ναυτικών ομίλων Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Κελλάριου Όρμου και η ανάπτυξη νέας ψυχαγωγικής υποδομής κοντά στη θάλασσα (όπως κινηματογράφος, ενυδρείο, ή πισίνα).

Ακόμη, η ανάπλαση ενός από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της Θεσσαλονίκης, του πάρκου ΧΑΝΘ, σε έναν προορισμό «φιλικό προς τα παιδιά» που θα είναι σε θέση να φιλοξενεί ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες.

Τα Γυάλινα Κιόσκια της Νέας Παραλίας (η αξιοποίηση τους έχει δρομολογηθεί ) και το πρώην μπαρ εστιατόριο “Maison Crystale” θα μπορούσαν, σύμφωνα με το σχέδιο, να εξασφαλίζουν στον δήμο Θεσσαλονίκης σταθερή ροή εσόδων, που θα διοχετευθούν στη συντήρηση των χώρων πρασίνου.

Η Ζώνη Δ είναι κατάλληλη περιοχή για ανάπλαση μεγάλης κλίμακας. Το όραμα για αυτήν την περιοχή είναι να εξελιχθεί σε σύγχρονο κόμβο για μουσικές, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου πολυδιάστατων προορισμών, δημόσιων πεζόδρομων και χώρων πρασίνου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει αρκετούς μεγάλους κενούς χώρους και βελτιωμένη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα