Τα σημαντικά έργα για την ανάπλαση της δυτικής εισόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου σε μήκος 40 χιλιόμετρα ήτα μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του 5ο North Prodexpo για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα.
Μπίλιας: Προχωρούν τα έργα ανάπλασης από Καλοχώρι έως Αγγελοχώρι
Στην ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας επισημαίνοντας πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «έτρεξε» τις διαδικασίες και σήμερα πια πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο, ώστε να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης».
Στα τέλη του 2024 αναμένεται να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες και να αρχίσει η δημοπράτηση κατασκευής των έργων, τα οποία μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους το 2030. Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, αλιευτικό καταφύγιο, διαδρομή πεζών και ποδηλατών επί πασσαλόπηκτης ελαφριάς κατασκευής από την περιοχή της λιμνοθάλασσας έως και το Δενδροπόταμο, η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου σε τμήμα της έκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ανάδειξη του μη χαρακτηρισμένου υγροτόπου, ενώ ανατολικότερα θα χωροθετηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο όπου αναπτύσσεται ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για την εξυπηρέτηση του αλιευτικού στόλου του Θερμαϊκού Κόλπου.
Οι προκλήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης
Στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και στις προκλήσεις ανάπτυξης εστίασε το επόμενο πάνελ με συντονιστή τον πρόεδρο και CEO της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, ο οποίος πρότεινε, αν αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης τη θεσμική πρωτοβουλία, η εταιρεία του να «τρέξει» τη χρηματοδότηση μελέτης για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης.
Στις δράσεις που κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη δυτική πλευρά της πόλης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνοντας μνεία στην αξιοποίηση του κτηρίου στα Σφαγεία, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στην αξιοποίηση της Βίλα Πετρίδη, αλλά και στην ανάπλαση του τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Μιχάηλ Καλού και Μοναστηριού. Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται μετά από τρεις δημαρχιακές θητείες.
Στην ανάγκη αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς. Αναφερόμενος στα υψηλά κόστη που έχουν δημιουργηθεί λόγω και της ρωσο ουκρανικής κρίσης δήλωσε επιφυλακτικός για το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Για τη σημασία να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για τη δυτική Θεσσαλονίκη μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Elvial, Ασημίνα Τζίκα τονίζοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το concept για την περιοχή, η οποία όπως είπε έχει πολλά να προσφέρει.
Τα έργα που συνδέονται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμπούκης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ενώ ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, με τις τελικές αποφάσεις να τοποθετούνται το Μάιο του τρέχοντος έτους.
Επιπρόσθετα, ένα ακόμη εμβληματικό έργο αποκτά σάρκα και οστά. Πρόκειται για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού που συνδέει οδικά τον λιμένα με την Εγνατία Οδό, έργο αρχικού προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ. Η προθεσµία εκτέλεσης των εργασιών είναι 24 μήνες από την ηµέρα υπογραφής της σύµβασης.
Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων σημασίας για την Αλεξανδρούπολη, μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης- Ορμενίου με ηλεκτροκίνηση και τη μετατροπή της σε διπλή κατεύθυνση καθώς και η η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης που ολοκληρώνεται και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.
Η επόμενη ημέρα του real estate
Στη μεγάλη εικόνα και τις διεθνείς τάσεις επικεντρώθηκε το επόμενο πάνελ με συντονιστή του Δημήτρη Πεφάνη, διευθυντή Οικονομικού και Επιχειρηματικού Περιεχομένου του Ομίλου DPG.
Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στο real estate μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο κ. Γεώργιος Κορμάς ανώτερος γενικός διευθυντής, Group Chief Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Real Estate ΜΑΕ.
Όπως τόνισε η κτηματαγορά επηρεάζεται κατά τη διάρκεια κρίσεων με χρονοκαθυστέρηση οκτώ έως δέκα μηνών. «Εάν στο μεσοδιάστημα η κρίση καταλαγιάσει θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά» σημείωσε ο κ. Κορμάς υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα που αποτελούσε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν hot spot προορισμός, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείεται να χάσει το πλεονέκτημα της καθώς θα ξαναέρθουν στο προσκήνιο χώρες, με πιο ώριμες αγορές από την ελληνική.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας