Νίκος
Καραγιάννης

Τη «Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης» προϋπολογισμού περίπου 85 εκ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014–2020) παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε η κ. Πατουλίδου και οι μελετητές, η «γενική εικόνα» του φιλόδοξου προγράμματος αστικών αναπλάσεων, που για οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης–Συκεών, Πυλαίας–Χορτιάτη, Δέλτα, Παύλου Μελά και Κορδελιού–Ευόσμου) προβλέπει χρηματοδότηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 85 εκ. ευρώ, είναι η εξής:

– Το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν από 25 φορείς (17 φορείς και οχτώ δήμοι) είναι 175, με έναν κατ’ εκτίμηση συνολικό προϋπολογισμό 302 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές τον προϋπολογισμό της ΟΧΕ. Επίσης, 23 έργα προτάθηκαν χωρίς προϋπολογισμό.

– Μόνο οι Δήμοι έχουν κάνει σχεδόν 130 προτάσεις με κατ’ εκτίμηση προϋπολογισμό 279,5 εκ. ευρώ. Ορισμένοι Δήμοι πρότειναν στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ άλλοι πρότειναν ουσιαστικά όλο ή το μεγαλύτερο μέρος από τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα. Έτσι, υπάρχουν Δήμοι με μεγάλο πληθυσμό και οξυμένα προβλήματα που περιορίστηκαν σε 4 έως 13 έργα κόστους 9 έως 18 εκ. ευρώ και άλλοι Δήμοι που πρότειναν 13 έως 47 έργα κόστους 37 έως 106 εκ. ευρώ.

– Σε 59 προτάσεις δεν υπάρχει αναλυτική περιγραφή τους, ώστε να μπορέσουν να αξιολογηθούν. Οι άλλοι φορείς εκτός των δήμων (συνολικά 17) υπέβαλαν προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 22,4 εκ. ευρώ. Οι φορείς που υπέβαλαν προτάσεις είναι: Αθλητικός Όμιλος «Αρίων», Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής), Σύλλογος Συμπαράστασης σε Άτομα με Προβλήματα Εθισμού «ΑΡΩΓΗ 12+», ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΔΕΘ – HELEXPO, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Μουσείο (ΟΣΕ), Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.

– Σε σύγκριση με την κατανομή των πόρων για την ΟΧΕ στο ΠΕΠ, σε άλλα Πεδία Παρέμβασης μένουν πόροι χωρίς προτάσεις και Πεδία όπου οι προτάσεις ξεπερνούν έως και δέκα φορές τους διαθέσιμους πόρους.

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε η κ. Πατουλίδου, στα πεδία για την επιχειρηματικότητα και τους ανθρώπινους πόρους δεν έχουν εξειδικευθεί επαρκώς τα αντίστοιχα «τομεακά» Επιχειρησιακά Προγράμματα. Οι μελετητές και οι εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής εξήγησαν ότι δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν όλες οι προτάσεις και πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ελλιπή στοιχεία, οπότε θα απαιτηθεί αυστηρή αξιολόγηση.

Η διαβούλευση για το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση μήνα και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία. Μετά τη σημερινή συζήτησή του, το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2017, ώστε με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή του και την έγκρισή του από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή κι έτσι να αρχίσει η έκδοση των προσκλήσεων για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Όπως είπε η κ. Πατουλίδου: «Η κρίση των τελευταίων ετών έχει ως συνέπεια την αύξηση των υφιστάμενων αδυναμιών της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα την ελλιπή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της. Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της διαβούλευσης με επιτυχία με τη συμμετοχή των Δήμων, των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών με μοναδικό στόχο να καταρτίσουμε από κοινού ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα είναι άμεσα υλοποιήσιμο και με το οποίο θα απαντήσουμε στις προκλήσεις και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τη στρατηγική που έχει εκπονηθεί θέλουμε τώρα από όλους τους φορείς να επισπεύσουν την ωρίμανση των έργων τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των παρεμβάσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα. Παραμένουμε πιστοί στη στενή συνεργασία με όλους τους φορείς προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας». 

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο νέο ΕΣΠΑ, φροντίσαμε να δεσμεύσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνολικά 10% των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, διπλάσιους δηλαδή από την εθνική υποχρέωση, ενώ ήδη προσδιορίσαμε όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αφενός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ήδη από τη δεκαετία του 1990, αφετέρου σε έναν αριθμό άλλων αστικών κέντρων της Περιφέρειάς μας. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέσα από πνεύμα συνεργασίας να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη μας προσπάθεια να υλοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις σημαντικές αυτές παρεμβάσεις αστικής αναγέννησης, για να διατηρήσουμε και την κοινωνική συνοχή», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στόχοι του σχεδίου για το πολεοδομικό συγκρότημα, με την ολοκλήρωσή του, είναι μια Θεσσαλονίκη:

– Ανταγωνιστική και καινοτόμα,

– Που θα έχει επανακαθορίσει την ταυτότητά της,

– Αεικίνητη και βιώσιμη,

– Πράσινη,

– Συμμετοχική,

– Λειτουργική και αποτελεσματική.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας