Νίκος
Καραγιάννης

Περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το εξειδικευμένο προσωπικό στα δύο ειδικά διαμορφωμένα κέντρα τουριστικής πληροφόρησης τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το γραφείο προσέλκυσης συνεδρίων Thessaloniki Convention Bureau (TCB).

Τα Tourist Information Centers (TIC), τα οποία είναι αποτέλεσμα σύμπραξης και συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Thessaloniki Convention Bureau, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμπλήρωσαν στις 11 Ιουνίου 2019 έναν χρόνο λειτουργίας. Ένας χρόνος με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι χάριν στην καθοδήγηση και στις προτάσεις των στελεχών των ΤΙC ανακάλυψαν τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και απέκτησαν αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Μια ομάδα έξι ατόμων, η οποία παρέχει πληροφορίες σε 11 διαφορετικές γλώσσες, εξυπηρετεί καθημερινά τους δεκάδες επισκέπτες της πόλης παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τις αξιόλογες διαδρομές στις γύρω περιοχές, τις παραλίες, τη συγκοινωνία καθώς και τις κάθε είδους εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη.

Σημαντική είναι η συμβολή των TIC στη συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με την επισκεψιμότητα των τουριστών.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, οι μήνες με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ήταν ο Αύγουστος με 5700 επισκέπτες και ο Σεπτέμβριος με 5500 επισκέπτες. Τα τουριστικά περίπτερα της πόλης επισκέφθηκαν ταξιδιώτες 121 διαφορετικών εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και από χώρες όπως η Κόστα Ρίκα και η Μαδαγασκάρη. Η πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχονται από χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης με τους Γερμανούς να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ενώ οι Έλληνες και οι Γάλλοι είναι στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Ισραηλινοί και οι Ρώσοι επισκέπτες.

Πέραν της δια ζώσης επικοινωνίας με τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής, τα στελέχη των τουριστικών περιπτέρων έρχονται σε επαφή καθημερινά με τους μελλοντικούς επισκέπτες, οι οποίοι επικοινωνούν με τα TIC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή social media, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες πληροφορίες και να οργανώσουν εκ των προτέρων το ταξίδι τους.

Έτσι λοιπόν η λειτουργία των ΤΙC Θεσσαλονίκης δεν περιορίζεται μόνο στην υποδοχή και διευκόλυνση των τουριστών κατά την επίσκεψη τους στην πόλη, αλλά συμβάλλει σημαντικά στον σχεδιασμό και προγραμματισμό μοναδικών και εξατομικευμένων τουριστικών εμπειριών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα, «τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας των Tourist Information Centers δικαιώνουν τις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης να καλύψει το κενό πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες 7 ημέρες την εβδομάδα, χάρη στη συνδρομή του Thessaloniki Convention Bureau και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εξοπλισμένα με καινοτόμα διαδραστικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας αναδεικνύουν με σύγχρονο τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με επιτυχία στα κάθε είδους ερωτήματα των επισκεπτών»

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Γιάννης Ασλάνης, “είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Thessaloniki Convention Bureau συμμετέχει στην υποδοχή και ενημέρωση των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας τα TIC σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και αποκλειστικό δωρητή το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς στο TCB είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς όπως δείχνουν και οι αριθμοί των επισκεπτών που εξυπηρετούνται καθημερινά είναι πλέον απαραίτητη. Επιπλέον, προσφέρουν μια υπηρεσία που αναβαθμίζει εξαιρετικά το συνολικό τουριστικό προϊόν της πόλης.”

Τα Tourist Information Centers λειτουργούν Δευτέρα ώς Παρασκευή από τις 09.00 ώς τις 21.00 κατά την εαρινή περίοδο, 10.00 – 18.00 κατά τη χειμερινή και Σάββατο και Κυριακή 10:00 – 18:00 όλο τον χρόνο.

Τα TIC Θεσσαλονίκης, έχοντας ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο 12 μηνών λειτουργίας, συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και να συμβάλουν στην ανάδειξη του brandname της πόλης, προβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ποιότητες και τους πόρους της.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV