Connect with us

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναπλασης της Μεταμορφώσεως στην Καλαμαριά

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνεται όλο το έργο ανάπλασης της Μεταμορφώσεως

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάπλασης της οδού Μεταμορφώσεως, στην «καρδιά» της Καλαμαριάς. Ο δρόμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα μετατραπεί στο μεγαλύτερό του τμήμα σε πεζόδρομο, αφού για τα ΙΧ θα απομείνει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Η ανάπλαση – πεζοδρόμηση της Μεταμορφώσεως χωρίζεται σε δύο φάσεις. Ετσι, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη δεξιά πλευρά του δρόμου, με κατεύθυνση προς τη Νέα Κρήνη, ενώ άρχισαν ήδη να εκτελούνται έργα στην αριστερή πλευρά, η οποία έκλεισε οριστικά για τα αυτοκίνητα, αφού θα μετατραπεί σε πεζόδρομο.

Τα έργα ολοκληρώθηκαν στην πλευρά όπου υπάρχει η μία λωρίδα διέλευσης των αυτοκινήτων, προς τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως, αλλά και οι ειδικές εσοχές για την προσωρινή στάση των οχημάτων προκειμένου να γίνονται φορτοεκφορτώσεις. Εκεί, επεκτάθηκαν επίσης τα πεζοδρόμια.

Το ολοκληρωμένο αυτό τμήμα αποδόθηκε στην κυκλοφορία, και τώρα πια τα συνεργεία πέρασαν στην απέναντι πλευρά, όπου βρίσκεται το δημαρχείο, εκεί δηλαδή όπου θα υπάρξει πλήρης μετατροπή της Μεταμορφώσεως σε πεζόδρομο.

Αναλυτικότερα, πρόκειται να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος, ράμπες, οδηγός τυφλών, διαβάσεις πεζών, να τοποθετηθούν παγκάκια, ενώ θα δημιουργηθεί ζώνη περιπάτου, αλλά και ελεγχόμενοι χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Η δεύτερη φάση της ανάπλασης αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει εκτεταμένη ανάπλαση του πεζόδρομου της Κομνηνών, αφού το έργο που εκτελείται αφορά συνολικά την ανάπλαση του κέντρου της Καλαμαριάς.

Πηγή:agelioforos.gr

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για Αναπλάσεις πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Τρία εμβληματικά έργα για τη Θεσσαλονίκη συζήτησαν Τζιτζικώστας-Ζέρβας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Τζιτζικώστα-Ζέρβα

Τρία εμβληματικά έργα του Δήμου Θεσσαλονίκης προτίθεται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Πρόκειται για την ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου.

Περιφερειάρχης και Δήμαρχος στη συνάντησή τους στο γραφείο του Περιφερειάρχη, συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού τις διαδικασίες υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων, με τον Δήμο να προετοιμάζει τα έργα και την Περιφέρεια να τα εντάσσει στην έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021–2027.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε:

«Υποδέχτηκα με χαρά τον Δήμαρχο και φίλο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία από την αρχή της νέας μας θητείας. Με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν ενός χρόνου από την εκλογή μας σε Περιφέρεια και Δήμο, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η σχέση πλέον στηρίζεται σε γερά θεμέλια και έτσι θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με στόχο να διασφαλίσουμε ό,τι καλύτερο για τους Θεσσαλονικείς.

Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα της πόλης, όπως η επιχειρηματικότητα, το παραεμπόριο, αλλά και οι συγκοινωνίες, για τις οποίες συμφωνήσαμε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, στον οποίο αποφασιστικό ρόλο θα έχουν η Περιφέρεια και ο Δήμος. Ανακοινώνουμε σήμερα ότι δρομολογούνται και θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ τρία σπουδαία έργα – παρακαταθήκες για τη Θεσσαλονίκη: η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της πλατείας Διοικητηρίου.

Έργα, τα οποία περιμένουν οι Θεσσαλονικείς εδώ και δεκαετίες και που μαζί με την ενοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, αναβαθμίζουν την πόλη, της δίνουν προστιθέμενη αξία και την αναδεικνύουν σε πόλη–πρότυπο, μια πόλη που αξίζει να ζεις.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο με τις σημαντικές αυτές παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της ΔΕΘ και της Τούμπας με το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, έργα τα οποία συγχρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν αποκτήσει σύντομα η πόλη και μετρό, για το οποίο ανησυχούμε και πιέζουμε κι οι δυο, θα γίνει μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική, μια πόλη–πρότυπο».

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν το βηματισμό τους και να συνεργαστούν στενά και σε άλλα θέματα, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, καθώς και οι δυο αυτοί τομείς μπορούν να δώσουν στην πόλη την αξία που έχει ιστορικά, αλλά και να έχουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα, διασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Ζέρβας σε δηλώσεις του υπογράμμισε:

«Πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχα συγχαρεί τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την επανεκλογή του ως Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή. Σ’ αυτό το χρόνο έγιναν πολλά και χαίρομαι που η στενή συνεργασία μας επιταχύνει έργα και παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη. Δουλεύουμε κι οι δυο πάνω στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης, έχουμε κοινή φωνή και στόχους.

Οι συγκοινωνίες είναι απόλυτης προτεραιότητας ζήτημα για την πόλη, όπως και μια σειρά από μεγάλα έργα, που απαιτούν συνεργασία. Τα τρία έργα της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου και της Λεωφόρου Νίκης προετοιμάζονται από τη διοίκηση του Δήμου και χαίρομαι που θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τη χρηματοδότησή τους από τη διοίκηση της Περιφέρειας. Θέλουμε κι οι δυο να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός Περιφέρειας και Δήμου, ώστε τα οφέλη που μας κληροδότησε ο κορονοϊός, με τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες να συνεχίσουν να υφίστανται.

Με τον Περιφερειάρχη θα λειτουργήσουμε από κοινού για να μην υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων και κεφαλαίου στους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. Κοινός μας στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης. Κινούμαστε στους ίδιους άξονες και στην ίδια λογική και η συνεργασία μας έχει απτά αποτελέσματα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

«Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ στην ανάπλαση της ΔΕΘ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χώρος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για να αλλάξει σημαντικά η εικόνα του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, της γνωστής σε όλους ΔΕΘ.

Ανοίγει πλέον οργανωμένα και με σχέδιο ο δρόμος για την ανάπλασή της με άξονες τις σύγχρονες υποδομές, τη λειτουργικότητα και τους χώρους πρασίνου που ένα εκθεσιακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας οφείλει να διαθέτει.

Είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την εκπλήρωση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (ΣΜΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, ενέκρινε ομόφωνα το:

– Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (Ε.Χ.Σ.) στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, συνολικής εκτάσεως 176.087,65 τ.μ., καθώς και τη

– Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) αυτού.

Με την ομόφωνη απόφαση καθορίστηκαν:

– Χρήσεις γης,

– Όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και

– Κατευθύνσεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει:

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε μια ομάδα προσανατολισμένη στο έργο και το αποτέλεσμα. Μετά από 8 μήνες κάνουμε πράξη από την πλευρά μας τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ. Με την ίδια αντίληψη «το είπαμε – το κάναμε»,  θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα η προσπάθεια όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε το σχέδιο να γίνει πράξη».

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου,  δήλωσε:

«Μετά από 8 μήνες σκληρής δουλειάς σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση ενός από τα σπουδαία έργα, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Η ομόφωνη απόφαση του ΣΜΣ έγκρισης του ΕΧΣ ανοίγει το δρόμο για ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης που θα βασίζεται στο τρίπτυχο εκσυγχρονισμός της έκθεσης, αναβάθμιση των εκθεσιακών υποδομών, πράσινο.Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΘ κ. Τζήκα και συνολικά το Δ.Σ. καθώς και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα για την εποικοδομητική συνεργασία.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να γίνουν πραγματικότητα όλα τα μεγάλα έργα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και όχι μόνο, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Σε δημοπράτηση με 19εκατ.ευρώ η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου, Παύλου Μελά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Σε δημοπράτηση είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του παλιού στρατοπέδου. Σύμφωνα με την προκήρυξη, πέρα από τον εμπλουτισμό του πάρκου θα δημιουργηθούν αναψυκτήρια, πέργκολες, ξύλινες και μεταλλικές πλατφόρμες – καθιστικά, και κέντρα ρεύματος και νερού. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Παύλου Μελά.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από μετακίνηση της ημερομηνίας στις 4 Μαϊου (αντί για 6 Απριλίου αρχικά) και η αποσφράγιση των προσφορών θα γινει στις 8 Μαϊου (αντί για 10 Απριλίου). Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε  19,65εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15,84εκατ.ευρώ).

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 730 ημέρες (2 χρόνια). Αν οι εργασίες μπορέσουν να εκκινήσουν στις αρχές του 2021, τότε το νέο αναπλασμένο Μητροπολιτικό Πάρκο θα μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του το 2023.

Το έργο έχει ενταχθεί με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (είχε υπογραφεί η ένταξη πέρυσι τον Ιούνιο), στον Άξονα 06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», και συγχρηματοδοτείται κατά 80 % από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20 % από Π.Δ.Ε..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά κατασκευάζεται ενιαία περιμετρική περίφραξη και διαμορφώνονται 6 συνολικά είσοδοι πεζών, καθώς δεν προβλέπεται πρόσβαση των ιδιωτικών οχημάτων στο χώρο. Αντίστοιχα, σε 4 από τις 6 ανθρωπο-εισόδους διαμορφώνονται οριοθετημένοι και ελεγχόμενοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ελαφριών κατασκευών, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Πάρκου, όπως: αναψυκτήρια, πέργκολες, ξύλινες και μεταλλικές πλατφόρμες – καθιστικά, και τα κέντρα ρεύματος και νερού.

Η μόνη παρέμβαση στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα είναι η κατασκευή εξωτερικής περιμετρικής κατασκευής – σκαλωσιάς, για λόγους προστασίας του διατηρητέου κτιρίου στρατωνισμού, το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η υφιστάμενη βλάστηση (2.986 δέντρα και 305 θάμνοι) που διατηρείται και συντηρείται, θα εμπλουτιστεί με 3.695 δέντρα και 3.852 θάμνους. Ένας χώρος πρασίνου με 10.838 φυτά θα αναπτυχθεί στον αστικό χώρο, στην τελική μορφή του έργου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται:

– Η ολοκλήρωση βασικών υποδομών παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, που αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας του πάρκου,

– Οι κατεδαφίσεις κτισμάτων – ερειπίων και η βελτίωση των εδαφών, η συντήρηση και αποκατάσταση των ενοτήτων πρασίνου και η ενίσχυση των φυτεύσεων με στόχο την τελική περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου.

– Η κατασκευή των απαραίτητων παροχών προσβασιμότητας, άθλησης, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου των πολιτών, η προστασία των χώρων πρασίνου και των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, η ασφάλεια και επιβλεψιμότητα του χώρου κατά τη χρήση του από το κοινό,

– Η σύνθεση μιας αναλογίας χρήσεων και παροχών στον υπαίθριο χώρο, που θα προσαρμόζονται στις κατευθύνσεις και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού,

– Η σύνθεση μιας ήπιας παρέμβασης, που θα διατηρεί τη φυσική τοπογραφία και θα αξιοποιεί την ήδη έντονη και με ιδιαίτερο χαρακτήρα βλάστηση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα