Connect with us

Έργα πόλης

Θεσσαλονίκη: οι επτά προτάσεις από το ΜΙΤ που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την πόλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σειρά προτάσεων για τη Θεσσαλονίκης είχε παρουσίασε ο καθηγητής του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, Massachussets Institute of Technology (ΜΙΤ), Carlo Ratti, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ, ως μέλος του Consortium “Senseable City Lab” του ΜΙΤ, σε συνεργασία με τον δήμο.

Ο κ.  Ratti παρουσίασε επτά συγκεκριμένες προτάσεις φοιτητών του πανεπιστημίου – οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη κατά το διάστημα 3-8 Μαρτίου 2011 – για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου και χώρων του λιμανιού της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Συγκεκριμένα, ο Οδηγός Θεσσαλονίκης SENSEable City σχεδιάζει, μορφοποιεί και παρουσιάζει μία στοχευμένη αστική παρέμβαση που χρησιμοποιεί την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία στη Θεσσαλονίκη και αναλυτικότερα:

Πολιτιστικός Άξονας Εγνατία Οδός   
Ο Πολιτιστικός άξονας Εγνατία Οδός προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπέργειων βελτιώσεων σε συνδυασμό με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αναζήτηση δρομολογίων και πολιτιστική περιπλάνηση ώστε να ενθαρρυνθεί η συνδυασμένη μεταφορά με ΜΜΜ, η μείωση της εξάρτησης από το ΙΧ και να απεμπλοκαριστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, να διευρυνθούν οι χώροι παρκαρίσματος και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Ώρα Περιπάτου
Η «Ώρα Περιπάτου» αποτελεί πρόταση για την αναβίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Ανακτόρου του Γαλερίου, μετατρέποντάς τα σε ένα διαδραστικό ανοικτό μουσείο που θα εξυμνεί το παρελθόν και τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Ένα σύστημα γυάλινων δαπέδων, φωτεινών ενδείξεων και ήχου θα δημιουργήσει μοναδικά μονοπάτια, μέσα από τα οποία οι επισκέπτες θα περιηγηθούν σε μοναδικές εξατομικευμένες διαδρομές. Στόχος της πρότασης είναι να επαναφέρει τη θελκτικότητα του Ανακτόρου και να το ενσωματώσει στη σύγχρονη ζωή της Θεσσαλονίκης, ενώ στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο ενεργοποίησης των ευρημάτων ως ψυχαγωγική κληρονομιά της ιστορίας αλλά και ως σύγχρονο δημόσιο χώρο που συμμετέχει στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Η Πόλη της Σποράς
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο: 1) να καταρτιστεί ολοκληρωμένη λίστα εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών, 2) να πεισθούν οι κάτοικοι για την ανυπολόγιστη αξία τους ως «πολιτισμικοί επιζήσαντες» και 3) να υποδειχθούν στους ιδιοκτήτες οι μοναδικές ευκαιρίες για αναμόρφωση και ανάδειξη. Προκειμένου να εκπληρωθούν τα τρία σημεία, το σχέδιο στοχεύει στη «σπορά» δημιουργικών επιχειρήσεων με τυπικές σχεδιασμένες ιδέες για επιχειρηματική ενέργεια, εργατικό δυναμικό και επένδυση χρημάτων από παγκόσμιο κοινό.

Οι Επιζήσαντες
Η ιστοσελίδα και το λογισμικό των Επιζησάντων θα επιτρέψουν στον κόσμο να λειτουργήσει διαδραστικά με τα κτίρια ελέγχοντας το περιεχόμενο που θα προβάλλεται στους τοίχους τους. Επίσης, η ιστοσελίδα και το λογισμικό θα αποτελούν τη διεπιφάνεια ενός αστικού διαγωνισμού μεταξύ των χρηστών, των Επιζησάντων και της Πόλης. Ο διαγωνισμός, με τίτλο “Sim-Thessaloniki”, θα αναζητά προτάσεις για νέες χρήσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων και της γειτονιάς τους. Για να δημιουργηθεί εισόδημα, η ιστοσελίδα θα πωλεί διαφημιστικό χώρο που θα εμφανίζεται μόνο στην οθόνη του υπολογιστή, όχι στους τοίχους των κτιρίων. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών και των κτιρίων θα γίνεται μέσω τεσσάρων διαφορετικών εκδηλώσεων: Sim-Thessaloniki (αστικός διαγωνισμός), Βραδιά Κινηματογράφου (υπαίθριο σινεμά), Πέντε Αγαπημένα σε 5’ (προβολή των πέντε αγαπημένων σας σκηνών από ταινίες σε πέντε λεπτά).

Αστικό Θέατρο
Ακινητοποιημένο μεταξύ των δύο βασικών κόμβων, του Λευκού Πύργου και του παλιού λιμανιού και σε κεντρική θέση, στον πιο σημαντικό δημόσιο χώρο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους, το κεντρικό τμήμα της παραλίας παρουσιάζει την ευκαιρία αναφοράς στην ιστορική κυριαρχία της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακός κόμβος για την κυκλοφορία, τη βιομηχανία και τη δημιουργικότητα.

Σε τοπικό επίπεδο, το θαλάσσιο μέτωπο είναι προνομιούχο για τον τόπο και αποτελεί την ιδανική αφετηρία για την επέκταση της πόλης και τη δημιουργία νέων τόπων στο θαλάσσιο μέτωπο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το θαλάσσιο μέτωπο είναι ένας λευκός καμβάς, πάνω στον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μία ισχυρότερη εικόνα της πόλης. Το Αστικό Θέατρο είναι μία αστική πρόταση που αποπειράται να συνδέσει τα δύο επίπεδα με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος χώρου εκδηλώσεων και νέων μέσων στο θαλάσσιο μέτωπο.

Ψηφιακές τέντες Thessatex
Οι Ψηφιακές Τέντες Thessatex είναι μία πρόταση για πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της πόλης, της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας και των ψηφιακών υπηρεσιών προγραμματισμού. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί υπάρχουσες ικανότητες στην κλωστοϋφαντουργία, τις ευρέως διαδεδομένες τέντες της Θεσσαλονίκης και την ψηφιακή/LED τεχνολογία. Το προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι η χρήση της τοπικής κλωστοϋφαντουργίας για την παραγωγή ενός ψηφιακού υφάσματος που, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα τεντόπανα, θα τονίσει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι Ψηφιακές Τέντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρουσιαστούν πληροφορίες στο κοινό ή για παραγωγή ψηφιακού έργου τέχνης σε ειδικές εκδηλώσεις. Καθώς υλοποιούνται σε αστική κλίμακα, οι Ψηφιακές Τέντες Thessatex μπορεί να γίνουν μοναδικό χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης.

Φωτισμός Λαδάδικων
Ο εν λόγω φωτισμός στις διάφορες εκφάνσεις του θα σχηματίσει έναν θόλο σε αστική κλίμακα που θα φωτίζει τους δρόμους, θα ενισχύει το περιβάλλον της περιοχής και θα αποκαλύπτει την ολοένα μεταβαλλόμενη μορφή των δημοσίων χώρων των Λαδάδικων. Αν το σύστημα αποδειχτεί επιτυχημένο στην περιοχή των Λαδάδικων, μπορεί να εφαρμοστεί και σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, να συνενώσει την πόλη ως σύνολο με μία μοναδική αλλά και αλλαγμένη αισθητική ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στην Θεσσαλονίκη πατώντας εδώ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα