Connect with us

Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: ξεκίνησε η σύσκεψη η κουβέντα για την αποκρατικοποίηση φιλέτων της πόλης

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το λιμάνι, η ΕΥΑΘ, η Διεθνής Εκθεση, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η Εγνατία οδός αλλά και μια σειρά από ακίνητα – «φιλέτα» που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε ιδιωτικό χώρο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στους επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και λίγους διακεκριμένους παράγοντες της πόλης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ταμείου ο πρόεδρος, Γιάννης Κουκιάδης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μητρόπουλος, ενώ η πόλη «εκπροσωπήθηκε» από το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τους προέδρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μπακατσέλο, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκο Πέντζο, του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Δημήτρη Λακασά, και τον επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη, ως εκπρόσωπο του Business Advisory Council for South Eastern Europe (BAC).

Ακόμη, μπορεί να θεωρηθεί ως προκαταρκτική επαφή εν όψει των θεσμικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Δεν πωλούνται υποδομές
Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης, ο κ. Μητρόπουλος επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός. Διευκρίνισε προς τους συνομιλητές του ότι δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα πώλησης πάγιων στοιχείων του Δημοσίου.

Ειδικότερα για το λιμάνι, την ΕΥΑΘ, την ΔΕΘ, την Εγνατία οδό και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ξεκαθάρισε ότι το σενάριο είναι η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσεων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις συγκεκριμένες υποδομές.

Ακόμη και στις περιπτώσεις της ΟΛΘ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ, δύο εισηγμένων ΔΕΚΟ που το ΤΑΙΠΕΔ και η τρόικα έχουν ανακοινώσει ότι θα αποκρατικοποιηθούν, δηλαδή ότι θα διατεθούν σε ιδιώτες πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι θα πωληθούν ή θα παραχωρηθούν υπηρεσίες, όπως η φορτοεκφόρτωση και η διανομή νερού, και όχι οι προβλήτες ή τα δίκτυα.

Αλλωστε, τα πάγια στοιχεία και σήμερα παραμένουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου κι έχουν εκμισθωθεί στην ΟΛΘ και στην ΕΥΑΘ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποιων ετών. Αλλωστε, η λύση της «μακροχρόνιας μίσθωσης» εξυπηρετεί και το πρόβλημα της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που σε καιρό κρίσης είναι απομειωμένη και κανείς δε θα βάλει εύκολα υπογραφή για μια πράξη που θα χαρακτηριστεί ως ξεπούλημα.

Στη συνάντηση της Τρίτης, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στα ακίνητα του Δημοσίου, που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του ταμείου. Οπως είπε, σε όλη την Ελλάδα είναι χιλιάδες, αλλά ένα μικρό ποσοστό από αυτά έχουν αντικειμενικά σημαντική αξία. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, κατονόμασε την έκταση του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του ΣΕΔΕΣ -πάνω από 1.000 στρέμματα-, την έκταση της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη -περί τα 300 στρέμματα-, καθώς και 600 περίπου παραθαλάσσια στρέμματα της ΚΕΔ, ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε παράγοντες της Θεσσαλονίκης που συναντήθηκαν την Τρίτη με το ΤΑΙΠΕΔ επισήμαναν την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, ώστε να διαμορφώνεται μία ενιαία και σταθερή θέση για κάθε θέμα που αφορά την πόλη. Ανέφεραν, μάλιστα, ως παράδειγμα το αλαλούμ γύρω από το χωροταξικό μέλλον της ΔΕΘ και τις πολλές προτάσεις που υπάρχουν για το σημείο όπου θα κατασκευαστεί -αν και όταν- το νέο εκθεσιακό κέντρο.

Πηγή:agelioforos.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: Η ακύρωση της ΔΕΘ ορθή αλλά και μία χαμένη ευκαιρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ και ειδικότερα το πεδίο Εκδηλώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα