Connect with us

Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: ξεκίνησε η σύσκεψη η κουβέντα για την αποκρατικοποίηση φιλέτων της πόλης

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το λιμάνι, η ΕΥΑΘ, η Διεθνής Εκθεση, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η Εγνατία οδός αλλά και μια σειρά από ακίνητα – «φιλέτα» που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε ιδιωτικό χώρο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στους επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και λίγους διακεκριμένους παράγοντες της πόλης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ταμείου ο πρόεδρος, Γιάννης Κουκιάδης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μητρόπουλος, ενώ η πόλη «εκπροσωπήθηκε» από το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τους προέδρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μπακατσέλο, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκο Πέντζο, του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Δημήτρη Λακασά, και τον επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη, ως εκπρόσωπο του Business Advisory Council for South Eastern Europe (BAC).

Ακόμη, μπορεί να θεωρηθεί ως προκαταρκτική επαφή εν όψει των θεσμικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Δεν πωλούνται υποδομές
Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης, ο κ. Μητρόπουλος επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός. Διευκρίνισε προς τους συνομιλητές του ότι δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα πώλησης πάγιων στοιχείων του Δημοσίου.

Ειδικότερα για το λιμάνι, την ΕΥΑΘ, την ΔΕΘ, την Εγνατία οδό και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ξεκαθάρισε ότι το σενάριο είναι η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσεων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις συγκεκριμένες υποδομές.

Ακόμη και στις περιπτώσεις της ΟΛΘ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ, δύο εισηγμένων ΔΕΚΟ που το ΤΑΙΠΕΔ και η τρόικα έχουν ανακοινώσει ότι θα αποκρατικοποιηθούν, δηλαδή ότι θα διατεθούν σε ιδιώτες πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι θα πωληθούν ή θα παραχωρηθούν υπηρεσίες, όπως η φορτοεκφόρτωση και η διανομή νερού, και όχι οι προβλήτες ή τα δίκτυα.

Αλλωστε, τα πάγια στοιχεία και σήμερα παραμένουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου κι έχουν εκμισθωθεί στην ΟΛΘ και στην ΕΥΑΘ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποιων ετών. Αλλωστε, η λύση της «μακροχρόνιας μίσθωσης» εξυπηρετεί και το πρόβλημα της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που σε καιρό κρίσης είναι απομειωμένη και κανείς δε θα βάλει εύκολα υπογραφή για μια πράξη που θα χαρακτηριστεί ως ξεπούλημα.

Στη συνάντηση της Τρίτης, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στα ακίνητα του Δημοσίου, που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του ταμείου. Οπως είπε, σε όλη την Ελλάδα είναι χιλιάδες, αλλά ένα μικρό ποσοστό από αυτά έχουν αντικειμενικά σημαντική αξία. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, κατονόμασε την έκταση του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του ΣΕΔΕΣ -πάνω από 1.000 στρέμματα-, την έκταση της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη -περί τα 300 στρέμματα-, καθώς και 600 περίπου παραθαλάσσια στρέμματα της ΚΕΔ, ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε παράγοντες της Θεσσαλονίκης που συναντήθηκαν την Τρίτη με το ΤΑΙΠΕΔ επισήμαναν την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, ώστε να διαμορφώνεται μία ενιαία και σταθερή θέση για κάθε θέμα που αφορά την πόλη. Ανέφεραν, μάλιστα, ως παράδειγμα το αλαλούμ γύρω από το χωροταξικό μέλλον της ΔΕΘ και τις πολλές προτάσεις που υπάρχουν για το σημείο όπου θα κατασκευαστεί -αν και όταν- το νέο εκθεσιακό κέντρο.

Πηγή:agelioforos.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Περιφέρεια Αττικής: Δεν είναι στα σχέδια της Διοίκησης το κλείσιμο του εργοταξίου στο Καπανδρίτι

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή ερώτημα που απέστειλε η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Ρ. Δούρου, σχετικά με τη λειτουργία του εργοταξίου της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, προχωρώντας σε σειρά εξηγήσεων.

Αναλυτικά:

Πρώτον, δεν είναι στις προθέσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το κλείσιμο του εργοταξίου του Καπανδριτίου. Τελεία και παύλα.

Δεύτερον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κύρια χρήση του εν λόγω εργοταξίου είναι αποχιονιστικός σταθμός. Στο χώρο βρίσκονται αρκετά αποχιονιστικά μηχανήματα και μία αποθήκη με αλάτι, τα οποία χρησιμεύουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Η κα Δούρου θα έπρεπε να γνωρίζει πως το Σεπτέμβριο του 2019 παραδόθηκε στη νέα Διοίκηση ένας χώρος με σοβαρά ζητήματα, αφού οι κτιριακές υποδομές ήταν πλημμελώς συντηρημένες, υπήρχαν ακινητοποιημένα οχήματα που δεν είχαν απομακρυνθεί, υλικά που δεν είχαν δοθεί προς ανακύκλωση, ενώ και η καθαριότητα των χώρων ήταν πλημμελής. Επιπλέον, ο χώρος δεν φυλασσόταν με σύγχρονο σύστημα ασφαλείας αφού δεν υπήρχε εγκατεστημένο και εν λειτουργία ούτε σύστημα καμερών παρακολούθησης, ούτε και σύστημα συναγερμού.

Τρίτον, κατά τη θερινή περίοδο, κατά την οποία η λειτουργία του σταθμού είναι περιστασιακή, 9 εργαζόμενοι παραμένουν εκεί σε 24ωρες βάρδιες εκτελώντας κυρίως έργο φύλαξης. Μόνον κατόπιν συμβάντος στο οδικό δίκτυο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί συνδράμουν ποικιλοτρόπως π.χ. απομακρύνοντας αντικείμενα από το οδόστρωμα, κλείνοντας πρόχειρα λακκούβες, εκτελώντας έργο διαγράμμισης τοπικά κ.ο.κ.).

Ορισμένοι από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους είναι μάλιστα εξειδικευμένοι τεχνίτες με μεγάλη εμπειρία, άρα η μη πλήρης αξιοποίησή τους για τις ανάγκες της ομαλής λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υπηρεσιών της Περιφέρειας, αποτελεί λανθασμένη επιλογή και «περιττή πολυτέλεια», σε περίοδο μάλιστα που η Περιφέρεια λειτουργεί χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό.

Τέταρτον, με εντολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, γίνεται προσπάθεια για ορθολογική κατανομή του προσωπικού με βάση τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα διεύθυνση της ΔΙΔΙΜΥ, υπό την εποπτεία της εντεταλμένης συμβούλου Τεχνικών Έργων κας Ευρώπης Κοσμίδη, προχωρά στη βελτιστοποίηση της κατανομής του διαθέσιμου προσωπικού αλλά και των ακολουθουμένων διαδικασιών, προκειμένου οι εργασίες συντήρησης των υποδομών των οδών αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής να εκτελούνται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα, προς όφελος των πολιτών και ειδικότερα των χρηστών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας και ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΚΕΠPlus: το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύει την νεοφυή επιχειρηματικότητα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΚΕΠ πλατείας Βικτώριας

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών τους, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠPlus. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διερεύνησης κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιτάχυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και τη στήριξη του επιχειρείν συνολικά.

Σκοπός του προγράμματος ΚΕΠPlus είναι η καλύτερη κατανόηση των αναγκών των επιχειρήσεων ως προς τις υπηρεσίες και την πληροφόρηση που επιθυμούν να παρέχονται από τα ΚΕΠ, έτσι ώστε το δίκτυο να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σε δεκαεπτά πόλεις ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, επιμελητηρίων και επιχειρηματικών συνδέσμων, ακαδημαϊκών, αλλά και εκπροσώπων του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Μέσω του διαλόγου, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας αναφορικά με τη διείσδυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων αλλά και ειδικών εργαλείων που μπορούν να διευκολύνουν την τοπική ανάπτυξη. Για τον ίδιο σκοπό, θα διεξαχθεί επιπλέον ατομική έρευνα σε πάνω από πενήντα νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Αρχαία Ολυμπία, Ναύπλιο, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Αχαρνές, Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Ηλιούπολη.

Πέρα από τις δημοτικές αρχές των παραπάνω πόλεων και τα τοπικά επιμελητήρια, στην πρωτοβουλία έχουν επίσης ανταποκριθεί το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, το MIT Enterprise Forum Greece καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Χωρίς Δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας έως και τις 17 Ιουλίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ταμπέλα δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας

Αναστέλλεται μέχρι και τις 17 Ιουλίου ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το μέτρο είχε ανασταλεί λόγω κορωνοϊού και επρόκειτο να επανέλθει από σήμερα σε εφαρμογή.

Ουσιαστικά, καθώς το καλοκαίρι δεν υπάρχει Δακτύλιος, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα επιστρέψουν το φθινόπωρο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα