Βαγγέλης
Θάνος

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Έτσι το δίκτυο για το φυσικό αέριο συνεχίζει να απλώνεται χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα από αστάθμητους παράγοντες.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μπορεί η φετινή χρονιά να είναι ιδιαίτερη και περίπλοκη όσον αφορά τις τιμές στην ενέργεια καθώς με την άνοδο τους έχουν προκαλέσει αναταραχή στο κλάδο, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ωστόσο αυτό δεν έχει επηρεάσει καθόλου το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για φυσικό αέριο η οποία μάλιστα παρουσιάζει και  μικρή αύξηση.

Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας καθώς μιλάμε για μια περιοχή με σχεδόν 1,5 εκατ. κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ήδη στη Θεσσαλονίκη το δίκτυο έχει επεκταθεί σε 13 Δήμους. Εντός του 2021 αναμένεται να τροφοδοτηθεί και ο Δήμος Βόλβης και με αυτόν το τρόπο θα καλυφθούν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Η επέκταση του δικτύου δεν σταματάει καθώς σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για το 2021, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να τροφοδοτηθούν οι εξής περιοχές:

• Δήμος Θέρμης, Κάτω Σχολάρι
• Δήμος Θερμαϊκού, Μεσημέρι
• Δήμος Δέλτα , Ν. Μάλγαρα, Κύμινα
• Δήμος Βόλβης, Σταυρός
• Δήμος Χαλκηδόνος, Άγιος Αθανάσιος

Θεσσαλία

Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας , αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται με δίκτυο 17 Δήμοι της Περιφέρειας.

Τους επόμενους μήνες και εντός του ‘21 αναμένεται το δίκτυο να φτάσει και σε άλλες γειτονιές . Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει την επέκταση στο, Δήμο Βόλου, Αλυκές και στο Δήμο Αλμυρού, Ευξεινούπολη.

Τι φέρνει το 2022

Με στόχο την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών των καταναλωτών η εταιρεία προχωράει δυναμικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής.

Εντός του 2022 αναμένεται να “απλωθεί” στις ακόλουθες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης:

• Δήμος Δέλτα, Ανατολικό
• Δήμος Χαλκηδόνος, Χαλκηδόνα, Γέφυρα, και Βαθύλακος.

και της Περιφέρειας Θεσσαλίας:

• Δήμος Λάρισας, Φαλάνη
• Δήμος Φαρκαδόνας, Φαρκαδόνα

 

Χρονοδιάγραμμα εργασιών

Το χρονοδιάγραμμα εργασιών επέκτασης και ενίσχυσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε νέες και υφιστάμενες περιοχές και η υλοποίηση των συνδέσεων νέων καταναλωτών τηρείται με αυστηρό προγραμματισμό και συνέπεια ούτως ώστε να ολοκληρώνονται οι εργασίες στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κατά το σχεδιασμό όλων των έργων ανάπτυξης του δικτύου, η Εταιρεία πραγματοποιεί υπολογισμό της επίπτωσης της υλοποίησης κάθε νέου έργου στη Μέση Χρέωση Χρήσης του δικτύου διανομής σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης. Με απλά λόγια, διενεργείται αξιολόγηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας του έργου ανάπτυξης.

Η οικονομική αποτελεσματικότητα ενός νέου έργου εξαρτάται από το μέγεθος της προβλεπόμενης ζήτησης φυσικού αερίου, -το οποίο υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον του αριθμό των προβλεπόμενων συνδέσεων στο δίκτυο καθώς και του όγκου του φυσικού αερίου που οι συνδέσεις αυτές προβλέπεται να καταναλώσουν-, σε συνάρτηση με το κόστος της κατασκευής του έργου.

Τέλος η ζήτηση και η δυναμικότητα της περιοχής, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως:

• αιτήσεις, αριθμός διαμερισμάτων, κατανάλωση,
• πληθυσμός,
• αριθμός Δημοτικών – Δημοσίων κτιρίων,
• εμπορικοί & βιομηχανικοί καταναλωτές.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διαχρονικά εκπληρώνει απόλυτα τις δεσμεύσεις της και υλοποιεί βιώσιμες επενδύσεις ώστε να συνεισφέρει πολλαπλώς στην ανάπτυξη όλων των περιοχών της Αδείας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ