Νίκος
Καραγιάννης

Μία μεγάλη μελέτη έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της πόλης να μειώσει τη χρήση οχημάτων αλλά και λεωφορείων και να στραφεί σε νέα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

Η μελέτη αυτή θα έχει ως τελικό στόχο την κατάθεση πρότασης για ένα συμπληρωματικό του δικτύου Μετρό, συστήματος Τραμ και Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com το πρώτο βήμα το οποίο ήδη τρέχει, είναι η διερεύνηση με ενδελεχή τρόπο της δυνατότητας αυτής.

Οι περιοχές που στρέφεται η μελέτη είναι το κέντρο, τα βόρειο-ανατολικά προάστια και η Προαστιακή σύνδεση Αεροδρομίου-Επανωμής. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μελέτη αυτή δεν ξεκινά από το μηδέν αλλά αξιοποιεί και επικαροποιεί όλες τις προηγούμενες μελέτες σχετικά με το αντικείμενο. Το μεγάλο στοίχημα το οποίο όμως αναμένεται να κερδηθεί είναι το όλο πλάνο να κριθεί βιώσιμο και υλοποιήσιμο.

Εφόσον αυτό συμβεί τότε οι προτάσεις αυτές θα σταλούν στο Υπουργείο Υποδομών και τους Φορείς Υλοποίησης (Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ) για να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης τους στο πρόγραμμα έργων και να τρέξει η υλοποίηση τους.

ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΡΑΜ
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes ένα πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ένα δίκτυο Τραμ θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμο, καθώς είναι πιο ώριμο και καλύπτει τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες. Το ΤΡΑΜ με βάση τα παραπάνω θα εξυπηρετεί 180.000 περίπου επιβάτες ημερησίως και ο χρόνος των απαιτούμενων μελετών υπολογίζεται σε 2 έτη, ενώ η κατασκευαστική περίοδος υπολογίζεται σε 3,5 έτη.

Το έργο της μελέτης έχει αναλάβει η TREK Development που ανέλυσε 10 ενδεχόμενες οδεύσεις γραμμής ΤΡΑΜ στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με βάση πολυκριτιριακή ανάλυση και κυρίως με γνώμονα την συμπληρωματικότητά ως προς τα υφιστάμενα και υπό κατασκευή ΜΜΜ, και κυρίως αυτό του ΜΕΤΡΟ της πόλης. Έτσι οι τρείς επιλεχθέντες οδεύσεις προβλέπεται να εξυπηρετούν το κέντρο της πόλης, το παραλιακό μέτωπο (ΧΑΝΘ, Μ. Αλεξάνδρου, Μαρτίου), την περιοχή πρώην Νομαρχίας, την Άνω Τούμπα και τον Ελαιώνα, τις περιοχές Χαριλάου και Φοίνικα, τον Εύοσμο και τις περιοχές επί της Μοναστηρίου μεταξύ ΝΣΣΘ και ΚΤΕΛ.

Κατά τη πλήρη λειτουργία του δικτύου αναμένεται να εκτελούνται τρία δρομολόγια (3 γραμμές ΤΡΑΜ):
i. ΚΤΕΛ – ΕΛΑΙΩΝΕΣ (γραμμή Α) απόσταση 10.8 χιλιομέτρων και θα διανύεται σε 32 λεπτά πραγματοποιώντας 16 στάσεις. Εκτιμώμενη κυκλοφοριακή ικανότητα σε καθημερινή βάση: 55.000 επιβάτες
ii. ΝΣΣΘ – ΕΛΑΙΩΝΕΣ (γραμμή Γ και τμήμα της γραμμής Α) απόσταση 8.8 χιλιομέτρων και θα διανύεται σε 26 λεπτά πραγματοποιώντας 14 στάσεις, με εκτιμώμενη κυκλοφοριακή ικανότητα σε καθημερινή βάση 25.500 επιβάτες
iii. ΚΤΕΛ – ΜΙΚΡΑ (τμήμα γραμμής Α και γραμμή Β) απόσταση 12,4χιλιομέτρων και θα διανύεται σε 35 λεπτά πραγματοποιώντας 22 στάσεις, με εκτιμώμενη κυκλοφοριακή ικανότητα σε καθημερινή βάση: 95.000 επιβάτες

Η προτεινόμενη πορεία του Τραμ (και στις 3 οδεύσεις) θα εξυπηρετεί μετακινήσεις από και προς περιοχές κατοικίας με αυξημένη πληθυσμιακή πυκνότητα, και σε περιοχές με σημαντικούς πόλους έλξης: το εμπορικό κέντρο της πόλης, χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία, το Πανεπιστήμιο, και χώρους αναψυχής.

Επιπλέον θα εξυπηρετεί μετακινήσεις από και προς μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους υπερτοπικού ενδιαφέροντος, όπως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό (ΝΣΣΘ), το Αστικό ΚΤΕΛ, και το λιμάνι, που το Μετρό δεν προσεγγίζει άμεσα. Παράλληλα οι στάσεις θα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία (200μ) και θα ακολουθούν την παραλιακή ζώνη για μήκος 5χλμ.

Εκεί συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για λόγους τουρισμού και αναψυχής στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, οπότε το ΤΡΑΜ θα εξυπηρετήσει άμεσα ένα πολύ μεγάλο όγκο επιβατών και θα αποσυμφορίσει την κίνηση στην παραλιακή ζώνη.

Η μελέτη προβλέπει υλοποίηση του έργου σε 3 φάσεις, με πρώτη αυτή της γραμμής ΚΤΕΛ – ΕΛΑΙΩΝΕΣ, υπολογιζόμενου κόστους 214 εκατ ευρώ. Η φάση Β! που αφορά την γραμμή ΧΑΝΘ – Μίκρα με π/υ 141 εκατ ευρώ και η φάση Γ! ΧΑΝΘ – ΝΣΣΘ με π/υ 85 εκατ ευρώ έπονται.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ-ΕΠΑΝΩΜΗΣ
Εδώ η TREK Development διερευνά την δυνατότητα σύνδεσης με Προαστιακό Σιδηρόδρομο του Αεροδρομίου Μακεδονία και της Επανωμής με κάποιες ενδιάμεσες στάσεις. Το μήκος της γραμμής εκτιμάται σε περίπου 20χλμ και το κόστος εκτιμάται σε περίπου 300εκατ.ευρώ.

Σε πρώτη φάση αυτό που θα επιδιωχθεί είναι η χρηματοδότηση των τεχνικών μελετών και σε επόμενη φάση η προσπάθεια εξεύρεσης ενός μείγματος χρηματοδότησης από όλες τις πιθανές πηγές όπως το ΕΣΠΑ, η ΕΤΕπ, το Πακέτο Γιουνκέρ, το ΠΔΕ κ.α. Η μορφή του έργου θα μπορούσε να είναι ΣΔΙΤ ή Παραχώρηση μιας και τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα για ένα τόσο μεγάλο έργο. Μελλοντικά θα μπορούσε ο Προαστιακός να επεκταθεί τόσο προς Χαλκιδική αλλά κυρίως να ενωθεί με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει στο ypodomes.com ο Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος της TREK Development “είμαστε στα αρχικά στάδια μίας διερεύνησης για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο κατά πόσο η Θεσσαλονίκη μπορεί να εντάξει πέρα από το Μετρό και το Τραμ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά πιστεύω ότι τελικά τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για την Θεσσαλονίκη που πασχίζει να απελευθερωθεί από οχήματα και να γίνει μία από τις πλέον πράσινες πόλεις στην Ευρώπη. Ωστόσο έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV