Νίκος
Καραγιάννης

Είναι ξεκάθαρο, ότι η Αθήνα συνιστά πλέον έναν επενδυτικό προορισμό άξιο αναφοράς. Συγκεκριμένα μεγάλες επενδύσεις, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την ανέγερση νέων και πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, τρέχουν με γοργούς ρυθμούς στην πρωτεύουσα. Και πέρα από τα καταλύματα που έχουν ήδη ανοίξει τις πύλες τους (βλ. Ergon House, Blend Hotel κ.α.), ή που έστω ετοιμάζονται προσεχώς να το κάνουν (βλ. Academia, Athens Townhouse κ.α.), υπάρχουν πολλά ακόμη ακίνητα που, σύντομα, θα βγουν σε διαγωνισμούς για τη μίσθωσή τους. Συνεπώς κι άλλα σημαίνοντα project, θα ενισχύσουν το ήδη υπάρχον «ρεύμα».

Η έτερη μεγάλη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη, καλείται ωστόσο να μπει κι εκείνη πιο δυναμικά στο «χορό» των σημαντικών επενδύσεων. Άλλωστε πρόκειται για μία πόλη με μεγάλη ιστορία, φυσική ομορφιά και γενικότερα διαθέτει όλες τις προδιαγραφές, προκειμένου να προσελκύσει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Είναι ξεκάθαρη η στόχευση που υπάρχει στη συμπρωτεύουσα, για την έλξη στις μεγάλες επενδύσεις. Γι’ αυτό και την Τετάρτη, έλαβε χώρα μία ημερίδα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ (σ.σ. συνδιοργανώση από Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και Σύλλογο Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς & Χαλκιδικής), όπου παρουσιάστηκαν πρακτικές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα, θίχτηκε το ζήτημα του φορολογικού dumping που υφίστανται οι ελληνικές εταιρείες από τις Βαλκανικές χώρες, ενώ τέθηκε στη συζήτηση κι η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών Φορολογικών Ζωνών, στο πλαίσιο του Ενωσιακού Δικαίου.

Προφανώς, υπάρχουν πράγματα που κινούνται σε παρόντα χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, προσφάτως, έγινε γνωστό ότι το κτίριο της οδού Εγνατία 2-4 στο κέντρο της πόλης, το απέκτησε Ισραηλινός επενδυτής έναντι ποσού που ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη δημιουργία boutique hotel. Την ίδια στιγμή, εγκρίνονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, δείγμα του ότι κινητικότητα ήδη υπάρχει. Απλώς, είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυσή της.

Σημειώνεται, ότι όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων funds, αυτό εκφράζεται κυρίως από κινεζικά και ισραηλινά funds (πιο πίσω ακολουθούν τα ρωσικά). Περισσότερο στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη. Πάντως αξίζει να σημειωθεί, πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συνεχίζουν να καθίστανται από τις κυριότερες πηγές τόνωσης της εγχώριας αγοράς ακινήτων με «φρέσκο» χρήμα.

 

Πηγή: bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV