Νίκος
Καραγιάννης

Η ΑΚΤΩΡ είναι η εταιρεία που επικράτησε στον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το έργο κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης. Μετά από σκληρή μάχη που δόθηκε η κορυφαία τεχνική εταιρεία μειοδότησε με προσφορά 38,7% και με απόφαση του υπ.ΥΠΟΜΕ η εταιρεία αναδεικνύεται σε προσωρινή ανάδοχος.

Όπως αναφέρει η απόφαση “Οι παρεχόμενες εξηγήσεις του οικονομικού φορέα, ιδίως ως προς τον προσδιορισμό οικονομικών μεγεθών, με τις οποίες ο προσφέρων διαμόρφωσε την προσφορά του, αποτελούν δεσμευτικές συμφωνίες και τμήμα της σύμβασης ανάθεσης που δεν μπορούν να μεταβληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης”.

Να θυμίσουμε πως η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 και στις 17 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.  Συνολικά οκτώ σχήματα υπέβαλαν τις οικονομικές  τους προσφορές. Με ελάχιστη διαφορά, δεύτερη ήρθε η ΕΤΕΘ με έκπτωση 38,67% και τρίτη η ΤΕΚΑΛ με 31,23%. Προσφορές επίσης υπέβαλαν οι : ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΚΤΕΡ, ΞΑΝΘΑΚΗΣ, ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ και ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ.

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 30 μήνες και εφόσον η σύμβαση υπογραφεί φέτος θα μπορέσει χωρίς να προσμετρηθούν τυχόν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής το 2025.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμήθηκε σε 31 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είναι επίσης ενταγμένο από το 2020 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπρόσθετα έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Για τις ανάγκες του έργου έχει κηρυχθεί από τις 16 Ιουνίου αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου του θέματος, στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Δ.Ε. Μενεμένης), Κορδελιού – Ευόσμου (Δ.Ε. Ελευθερίου – Κορδελιού) και Δέλτα (Δ.Ε. Εχεδώρου, Δ.Κ. Καλοχωρίου) της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 19.189,71 m2.

Επείγουσα η υλοποίηση του έργου

Η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς του Ν.Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή διαβιούν και εργάζονται χιλιάδες άτομα και κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε λίμνη. Προβλήματα δημιουργούνται και στις μεταφορές αλλά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς στην περιοχή εδράζονται εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Με το συγκεκριμένο έργο, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ στοχεύει να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που δε θα προστατεύει μόνο τη Λαχαναγορά, αλλά και περιοχές όπως ο Δενδροπόταμος, η Τάφρος των Διαβατών, το στρατόπεδο Γκόνου και ο οικισμός του Καλοχωρίου.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών.

Τι περιλαμβάνεται

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα προγραμματισμένα και μελλοντικά έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή (Κόμβος Κ16, Οδός σύνδεσης Εγνατίας Οδού και 6ου προβλήτα κ.λπ.). Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του κύριου συλλεκτήρα, των δευτερευόντων συλλεκτήρων καθώς και του αντλιοστασίου, που είναι απαραίτητα για την αποχέτευση των ομβρίων στον πλησιέστερο αποδέκτη, δηλαδή τη θάλασσα.

 

Ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατηρεί στο ακέραιο και ασκεί στο σύνολο τις αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας του Ν.3852/2010, ήτοι έργα και μελέτες επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση, καθαρισμό και αστυνόμευσης, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου του ως άνω έργου.

Διευκρινίζεται επίσης ότι την αρμοδιότητα επεμβάσεων, αστυνόμευσης και καθαρισμού και των κλειστών τμημάτων των ρεμάτων θα έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν.3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων.

Φορέας Λειτουργίας και Συντήρησης του υπόψη έργου ορίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δια της Υποδιεύθυνσης Έργων Δομών Περιβάλλοντος (ΠΚΜ) της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Υποδομών. Η διάρκεια του έργου υπολογίζεται σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σχετικής σύμβασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV