Βαγγέλης
Θάνος

Ακόμα μια Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου δρομολογείται στην ελληνική επικράτεια. Η ΡΑΕ έδωσε το πράσινο φως στην αίτηση της Elpedison για το νέο FSRU που ετοιμάζει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά φυσικού αερίου με την πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η ασφάλεια του εφοδιασμού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από έργα όπως το THESSALONIKI FSRU.

Μάλιστα η Αρχή και στην ανακοίνωση της αναφέρει πως “Από τα στοιχεία του Φακέλου της Αίτησης προκύπτει ότι το ΑΣΦΑ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, με τη δημιουργία ενός νέου σημείου εισόδου στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και πρόσθετης αποθηκευτικής ικανότητας. Επιπλέον, η δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα από εναλλακτικές πηγές θα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου καθώς και στην ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου ως εναλλακτικό καύσιμο, δημιουργώντας οφέλη για τους εγχώριους καταναλωτές φυσικού αερίου”.

Χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση

Η εταιρεία κατέθεσε την περασμένη άνοιξη αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για νέα υποδομή, στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου. Το σχέδιο της Elpedison έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης  το 2025.

Ακόμα , μέσα σε 12 μήνες από την απόφαση έγκρισης της ΡΑΕ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία του έργου. Η αδειοδοτική διαδικασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, την άδεια χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου καθώς και την άδεια εγκατάστασης.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με κεφάλαια και από τραπεζικός δανεισμό, της αιτούσας εταιρείας.

Ταυτότητα έργου

Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως

Για την υλοποίηση της μονάδας προβλέπεται η κατασκευή:

– Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ ο οποίος περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU]
• Πλωτό Αγκυροβόλιο πολλαπλών σημείων πρόσδεσης / πλωτών ναύδετων (buoys) για την πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη ή εναλλακτικά μόνιμο αγκυροβόλιο νησίδων επί πασσάλων.

– Υποθαλάσσιου και Χερσαίου αγωγού Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού καθώς και στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison.

Η χωροθέτηση της υποδομής

Ο Υπεράκτιος Πλωτός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένος στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα σε απόσταση περίπου 3,4 χιλιομέτρων
νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και περίπου 3,27 χιλιόμετρα ανατολικά της πλησιέστερης δυτικής ακτογραμμής.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει μήκος περίπου 4.500 μ. Για λόγους ασφάλειας και προστασίας, τμήμα του αγωγού (μέχρι και το σημείο προσαιγιάλωσης) θα βρίσκεται εντός ορύγματος όπου και θα επιχωματωθεί. Η λεπτομερής όδευση του υποθαλάσσιου αγωγού και ο ακριβής προσδιορισμός του σημείου προσαιγιάλωσής του θα προσδιοριστούν στο στάδιο του βασικού σχεδιασμού του έργου.

Η έξοδος του υποθαλάσσιου αγωγού στην ακτή και η σύνδεσή του με τον χερσαίο αγωγό θα πραγματοποιηθεί σε ζώνη αιγιαλού.

Ο χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στο χώρο εγκατάστασης του νέου μετρητικού / ρυθμιστικού Σταθμού Παραλαβής αερίου που θα
κατασκευαστεί και θα λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς και στους μετρητικούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν προκειμένου να εξυπηρετούνται οι καταναλώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της «Elpedison Α.Ε.» στην Θεσσαλονίκη.

Η όδευση του χερσαίου αγωγού θα πραγματοποιηθεί εντός των παρακάτω ζωνών:
•Ζώνη 1: Εντός του υφιστάμενου σωληνοδιαδρόμου του ομίλου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ».
•Ζώνη 2: Όδευση παράλληλα στον υφιστάμενο αγωγό υδροδότησης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας της ELPEDISON Α.Ε.
•Ζώνη 3: Νέα όδευση εντός ιδιοκτησίας του ομίλου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ», μέχρι και τη σύνδεσή του με το νέο μετρητικό σταθμό του ΕΣΦΑ, αλλά και τους μετρητικούς σταθμούς εξυπηρέτησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της «Elpedison Α.Ε.».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV