fbpx
Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη για τα δημόσια έργα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζήσης Παπασταμάτης ΤΕΕ/ΤΚΜ

Παρουσία πλήθους τεχνικού κόσμου πραγματοποιήθηκε την Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα τελετών του ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ζήση Παπασταμάτη με τίτλο: «Εκτέλεση-Επίβλεψη Δημοσίων Έργων-Πρότυπος Οδηγός με τον Νόμο 4412/2016 (Επικαιροποίηση 2019)».

Το Βιβλίο παρουσίασαν ως ομιλητές της Εκδήλωσης ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και τ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλιας, η Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών «Διαχείριση Τεχνικών Έργων» Δρ. Κλαίρη Πετρουτσάτου, ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συλλόγου εργοληπτικών οργανώσεων της Βορ. Ελλάδας, του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κων/νος Βαλοδήμος και η Διευθύντρια Συμβάσεων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. κ. Μαρία Θάνου.

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν Καθηγητές και μέλη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ , εργολήπτες, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας (Σ.ΜΕ.Δ.Ε.ΚΕ.Μ.), υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης, Υπάλληλοι Τεχνικών Υπηρεσιών κ.ά .

Οι ομιλητές του πάνελ ανέδειξαν την αρτιότητα του βιβλίου, τη χρηστικότητά του ως Πολύτιμο Οδηγό προς όλους τους εμπλεκόμενους (Υπηρεσίες, Μελετητές, Εργολήπτες) και καλωσόρισαν την ένταξή του στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ως Ακαδημαϊκό σύγγραμμα. Οι ομιλητές καθώς και οι παρευρισκόμενοι μετέτρεψαν την εκδήλωση σε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση με ανταλλαγή απόψεων περί του χώρου των Δημοσίων Έργων.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο συγγραφέας αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εκλεκτούς ομιλητές και τους παρισταμένους στην εκδήλωση, ανέγνωσε την επιστολή του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ κ. Ντίνου Μακέδου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Ζήση Παπασταμάτη ο οποίος χάρισε στον τεχνικό κόσμου έναν οδηγό δομημένο στη φύση του μηχανικού, ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς και προκοπής».

Στην συνέχεια ανέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Περ/κής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου , ο οποίος εκφράζει τον θαυμασμό του για το βιβλίο ως απαραίτητο βοήθημα στην διαδικασία παραγωγής Έργων και δηλώνει την επιθυμία της προμήθειάς του βιβλίου για όλους τους ΟΤΑ α’ βαθμού, ως μελών της Ένωσης που εκπροσωπεί.

Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος σε μία εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική ομιλία αναφέρθηκε στα προβλήματα του Εργοληπτικού κλάδου, τη συρρίκνωση των επαγγελματιών του χώρου, τις εξελίξεις σε σχέση μπροστά στις νέες εξελίξεις και αγορές. Τόνισε: «Οι λύσεις πρέπει να δίνονται στα όρια του Νόμου, αλλά να μην είναι απόλυτα «νομολατρικές»».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ο Ν. 4412/2016 κινήθηκε προς μία σωστή κατεύθυνση. Ο Ζήσης ο Παπασταμάτης στο βιβλίο του έβαλε όλες τις νομολογίες και τα ΠΔ του τον συνοδεύουν με αφοσίωση και σε τρομακτική λεπτομέρεια. Το βιβλίο του είναι ένας Οδηγός για εκείνους που «ξέρουν», αλλά και για εκείνους που «δεν ξέρουν» ή ακόμη και για τις Πολιτικές ηγεσίες.

Είναι τόσο αναλυτικό που δεν ξέρω πως στο μέλλον ο συγγραφέας θα μπορέσει να βάλει με τον ίδιο λεπτομερή τρόπο και τις μελλοντικές βελτιώσεις αυτού. Για τους παραπάνω λόγους το βιβλίο το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους ασχολούνται με τα Δημόσια Έργα ».

Σε σχέση με την Πολιτική υλοποίησης των Δημοσίων Έργων τόνισε: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο νομοθέτησης και να περάσουμε στον τρόπο διευκόλυνσης του 99% των επαγγελματιών του χώρου και όχι στην αποτροπή του 1% των “κακών επαγγελματιών”».

Σε σχέση με το μέλλον των Δημοσίων Έργων στην Ελλάδα και τον τρόπο υλοποίησής τους τόνισε: «Στα επόμενα χρόνια θα περάσουμε σε μία εποχή εκτίναξης των Δημοσίων Έργων. Αλλά τα έργα που θα γίνονται θα είναι μιας τελείως διαφορετικής –σε σχέση με αυτή που έως σήμερα γνωρίζουμε– μορφής. Η Κυβέρνηση καταθέτει άμεσα νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή με τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα”, όπου θα προβλέπεται οριζόντια και σε κάθε μορφής επένδυσης οι έλεγχοι θα γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες ή Ανεξάρτητους Μηχανικούς».

Ξεκαθάρισε την έννοια της «Προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες δεν βάζουν την υπογραφή που πρέπει, θεωρώντας ότι αυτή τους η στάση προασπίζει το Δημόσιο συμφέρον» και αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων από την εμπειρία της θητείας του ως Γεν. Γραμματέας επισήμανε:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. ήρθαν τελεσίδικες Δικαστικές Αποφάσεις κατά του Δημοσίου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος προάσπισε λοιπόν ο Δημόσιο συμφέρον; Αυτός που δεν έβαλε την υπογραφή του 1 εκατομμυρίου, η οποία έγινε μετά 10 εκατομμύρια;

Χαρακτηριστική επίσης είναι η περίπτωση της Κ/Ξ της Υποθαλάσσιας Ζεύξης, η οποία είχε τελεσίδικες Αποφάσεις κατά του Δημοσίου της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει λοιπόν από κοινού τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η πολιτική ηγεσία –αποποιούμενη απ΄ την πλευρά της την όποια πολιτική ευθύνη- να βλέπουμε με ένα διαφορετικό τρόπο την διαδικασία λήψη Απόφασης».

Ο κ. Πάρις Μπίλιας αναφερόμενος στο Βιβλίο τόνισε: «Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό, αφορά όλους όσους εμπλέκονται με την διαδικασία παραγωγής Δημοσίων Έργων. Είναι επαγγελματικά γραμμένο από Μηχανικό – στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης που έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Νόμου».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στον τρόπο υλοποίησης των Δημοσίων Έργων τόνισε: “Ο Ν.4412/2016 είχε καλές προθέσεις, εκκρεμούν όμως περί τις 50 εκτελεστικές πράξεις. Δεν αντιμετωπίζει όμως τα σημαντικά προβλήματα – ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Η πολιτεία στα πλαίσια της καταπολέμησης – πάταξης της διαφθοράς και της “διαφάνειας” έχει θεσπίσει επάλληλους βαθμούς ελέγχου των συμβάσεων. Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο ο ένας φορέας να λογοδοτεί θετικά, ο δε άλλος αρνητικά”.

Σε σχέση με τη διαφάνεια στον τρόπο εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων ανέφερε : «Τα Δημόσια Έργα στη χώρα μας εκτελούνται με απόλυτη διαφάνεια. Η Πολιτεία χρόνια τώρα έχει προβλέψει την αποσύνδεση των Επιβλεπουσών Υπηρεσιών σε σχέση με τα θέματα παρακολούθησης της Σύμβασης, εφόσον τα Τεχνικά Συμβούλια ως όργανα εγκρίσεων τροποποιήσεων των όρων της σύμβασης απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από μη υπηρεσιακούς παράγοντες. Η διαφθορά στην χώρα δεν επέρχεται από αναθέσεις μελετών ύψους 5.000 ευρώ. Τα εν λόγω προβλήματα έχουν τεθεί στον αρμόδιο Υπουργό , ο οποίος θα προτείνει αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση» .

Έθεσε το θέμα των υπερβολικών εκπτώσεων που δίνονται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι περισσότερες Μελέτες ανατίθενται με εκπτώσεις ύψους 80%, στα περισσότερα Έργα πλέον δίνονται εκπτώσεις από 50% έως 70%. Σε σχέση με τις Υπηρεσίες ανέφερε ότι: «Ένα άλλο φαινόμενο είναι η υποστελέχωση των Υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ελλειπή επίβλεψη έργων. Οι Επιβλέποντες έχουν καταντήσει “γραφειοκράτες”, απαντώντας στο μισό χρόνο τους σε “εισαγγελικές καταγγελίες”- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η εμπλοκή των Δικαστικών λειτουργών -που πολλές φορές δεν είναι γνώστες και οι ίδιοι εις βάθος της Νομοθεσίας- στα Έργα, μόνο προβλήματα δημιουργεί. Επιπροσθέτως οι Επιβλέποντες εργάζονται απροστάτευτοι, χωρίς νομική κάλυψη».

Τέλος τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, η οποία από ένα καθεστώς “επιδοματικής” πολιτικής λέγοντας ότι «Πρέπει να περάσουμε σε αυτό της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, Χωρίς παραγωγή Δημοσίων Έργων δεν θα έχουμε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ανάταση της οικονομίας θα επέλθει μέσω της αύξησης του ποσού του ΠΔΕ, το οποίο από τα 7 δις ευρώ το 2008 έφτασε σήμερα στο ύψος του 1,5 δις».

image_pdfimage_print

News in English

Master Plan for Athens International Airport, approved

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

The master plan for the long-awaited expansion of Athens International Airport «El. Venizelos» has been approved, according to infrormation of ypodomes.com. This is the first major step for the launch of a project that it is said to reach a budget of 700m euros. The expansion project of AIA will definitely be another major airport project, after those of the 14 regional airports of Fraport Greece and the new airport to be constructed in Kastelli, Crete by TERNA.

More specifically,  the approval has been granted for:

A. The modification of the spatial planning for the construction of a new aiport apron, a new general aviation track and a new building to host and support ground services;

B. The study of the construction of a new taxi rank, northwest of the commercial park.

The new terminal will include several new gates equipped with jetways, ramps, new VIP and lounge areas, shopping and dining areas, etc.

With the above projects an area of 100,000 sq.m. will be added to the facilities of the airport, part of which is the expansion of the satellite station. The goal is for Athens International Airport to be able to handle 30m passengers per year, with a long-term goal to achieve a capacity of 50m passengers per year, by 2040.

Athens Airport has recorded impressive passenger traffic over the past six years, with multiple records mainly due to international flights. For 2019, the annual traffic figures reached 25.5m passengers.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

eTrader: Το Airbnb πασχίζει να έχει την πιο πολυαναμενόμενη IPO του 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η πλέον αναμενόμενη IPO του 2020, αυτή της Airbnb, υπολογίζεται να έχει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια αξία αγοράς, καθιστώντας την την τέταρτη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία «μονόκερο». Η Airbnb αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της κοινής οικονομίας στον τομέα της βραχυπρόθεσμης στέγασης.

Η εταιρεία σχεδίαζε να εισέλθει στο χρηματιστήριο το 2019, αλλά, όπως δήλωσε ο CEO της, δεν ήταν καλή στιγμή και, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που εισέρχονται στο χρηματιστήριο, δεν ωθούνται από αυξήσεις κεφαλαίου.

Σημαντικοί μέτοχοι όπως Jeff Bezos ή το Venture Capital δήλωσαν ότι προτίθενται να κατέχουν μετοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν αναγκάζουν την Airbnb να εισέλθει στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με το eTrader, ο δεύτερος πιθανός λόγος για τη μετατόπιση ήταν η ανεπιτυχής είσοδος της WeWork στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με μη επαληθευμένες πηγές, η Airbnb θα προχωρήσει σε μια ασυνήθιστη απευθείας εγγραφή της εταιρείας. Είναι ακόμη πιθανό ότι δεν θα εκδοθούν νέες μετοχές, αλλά θα εκχωρηθούν μετοχές που έχουν ήδη εκδοθεί.

Βάσει δήλωσης του CEO και ιδρυτή Brian Chesky, οι πελάτες που παρείχαν δωμάτια ή σπίτια στην πλατφόρμα κέρδισαν περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά από τη δημιουργία της εταιρείας μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι το EBITDA το 2017 και το 2018 ήταν θετικό και τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου το 2019 ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το πιο επιτυχημένο βήμα μάρκετινγκ που κατόρθωσε η Airbnb ήταν να στηρίξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το 2028 παρέχοντας 500 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει τους αγώνες του 2020 στο Τόκιο, του 2024 στο Παρίσι και του 2028 στο Λος Άντζελες.

Μέσω της χορηγίας, διευθετήθηκαν οι μακροχρόνιες διαφωνίες της εταιρείας με το Τόκιο σχετικά με την αναστολή της διαμονής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, η εταιρεία όχι μόνο προσέλκυσε μεγαλύτερη επενδυτική προσοχή στις IPOs, αλλά εξασφάλισε επίσης υψηλά κέρδη για την ίδια την πλατφόρμα αλλά και τους παρόχους καταλυμάτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Αδ. Γεωργιάδης: Σημαντικό που η Ελλάδα μπαίνει στις χώρες χρηματοδότησης από τον DFC

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χαιρετισμός Άδωνις Γεωργιάδη

Τη νέα δυναμική στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέδειξε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Γεωργιάδης εστίασε:
  • Τόσο στις συναντήσεις με πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που είχαν πρόσφατα στην Ουάσινγκτον με τον Πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αποτέλεσμα των οποίων είναι ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανοίγει σε δύο εβδομάδες γραφείο στην Αθήνα και προγραμματίζει στην Ελλάδα επενδύσεις μισού δις δολαρίων εντός του 2020,
  • Όσο και στην ψήφιση από το Αμερικανικό Κογκρέσο στα τέλη του 2019 της συμπερίληψης της Ελλάδας στις χώρες που χρηματοδοτεί ο αμερικανικός οργανισμός DFC. «Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, μπορούν να εξασφαλίζουν και equity και εγγυήσεις για να έχουν χαμηλότερα επιτόκια στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους στη χώρα μας», επισήμανε.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανέδειξε την υποστήριξη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στο project LNG στην Αλεξανδρούπολη, ενώ όσον αφορά το ενδιαφέρον της ONEX για τα ναυπηγεία Ελευσίνας σημείωσε πως «με τη συμβολή του πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt, πάμε να κάνουμε και την Ελευσίνα να πάρει μπρος τις επόμενες εβδομάδες.

Ν’ ανθίσει και αυτό το ναυπηγείο όπως άνθισε η Σύρος, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουμε το επόμενο βήμα όπως μπορούμε να το κάνουμε, όπως αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε στη Σύρο».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την προσωπική συμβολή του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt στην επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, συνεχάρη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για το έργο και τα σωστά μηνύματα που εκπέμπει προαναγγέλλοντας ότι «το 2020 θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα