Ακόμα μία μεγάλη ενεργειακή επένδυση στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα έρχεται να ενισχύσει τη θέση της χώρας μας ως “ενεργειακού σταυροδρομιού”. Συγκεκριμένα, η εταιρία Blue Sky 300 Energy IKE επιδιώκει την ταχεία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ στην εν λόγω περιοχή. Η εταιρία έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου το έργο της να χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).
Πιο συγκεκριμένα η εταιρία δρομολογεί τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 320 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 175 εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικότερα η Blue Sky 300 Energy IKE θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 220 MW, ενώ τα υπολειπόμενα 100 MW θα προέλθουν από δύο μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Οι εν λόγω μονάδες θα ανέρχονται στα 50 MW έκαστη. Η πρώτη θα χρησιμοποιεί μπαταρίες li-ion και η δεύτερη θα παράγει ενέργεια μέσω πράσινου υδρογόνου δυναμικότητας 16 τόνων ημερησίως.
Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, τα οποία και θα αποτελέσουν τη μερίδα του λέοντος της προβλεπόμενης εγκατεστημένης ισχύος, θα αποτελούνται από επιμέρους πάρκα που θα διαθέτουν ένα και μοναδικό κοινό σημείο σύνδεσης.
Τοποθεσία του έργου
Το κύριο μέρος του έργου αναμένεται να εγκατασταθεί μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Βούζι, Σκοπιά και Αχλαδιά.Το σύνολο των τεμαχίων εντάσσεται στη Δημοτική Ενότητα Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με τις τοποθεσίες των έργων.
Χαρακτηριστικά του έργου
Από τα 200MW φωτοβολταϊκού πάρκου, τα 60 MW αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη μονάδα ηλεκτρόλυσης. Το περίσσευμα του ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής θα αποθηκεύεται στη μονάδα Μπαταρίας λιθίου ισχύος 50MW.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να τροφοδοτηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας η μονάδα παραγωγής Υδρογόνου, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες η μονάδα θα λειτουργεί με ρεύμα από γειτονικά αιολικά πάρκα και την μπαταρία η οποία αποθηκεύει ενέργεια εντός της ημέρας.
Η σφραγίδα της Στρατηγικής Επένδυσης
Μέσω της αίτησης που υποβλήθηκε στο Enterprise Greece, το έργο επιδιώκει να πάρει το πράσινο φως από τη ΔΕΣΕ. Προς το παρόν το έργο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και όταν ολοκληρωθεί (εντός 3 ημερών) θα κατευθυνθεί προς τη ΔΕΣΕ, όπου και θα κριθεί η ένταξη του στο ειδικό επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019.
Να υπενθυμίσουμε πως το έργο πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί καθώς το σύνολο της επένδυσης ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ. Επίσης κατά την περίοδο κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν 442 θέσεις εργασίας, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία 27 ετήσιων θέσεων μόνιμης εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας